به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، كتاب «باستانشناسي پيش از تاريخ بينالنهرين»، در فصل نخست به هم تنيدگي فرهنگهاي پيش از تاريخ با جغرافيا و نيز پيشينه فعاليتهاي شبه باستانشناسي و باستانشناسي را مورد مطالعه و بررسي قرار ميدهد. به نظر ميرسد هر کدام از اين مؤلفهها در پيدايش رهيافتهاي مطالعاتي بينالنهرين مؤثر بودهاند.
در فصل دوم دوران طولاني منطقه و در فصل سوم ابعاد مختلف دوران دورانساز نوسنگي مورد ارزيابي قرار گرفته است. اين دو بخش نشان ميدهد که دورانهاي پارينهسنگي و نوسنگي در کوهپايههاي غربي زاگرس مرکزي که بخش شمال شرقي بينالنهرين را تشکيل ميدهد شکل گرفته و گسترش يافته و در نهايت ارتباطي با بينالنهرين جلگهاي نداشته است.
از اين روي ابعاد مختلف اين دورانها به طور منطقي بايد در ارتباط تنگاتنگ با کوهپايههاي شرقي زاگرس مرکزي ايران و بدون توجه به مرزهاي سياسي کنوني مورد تحليل قرار گيرد. همزمان با پايان دوره نوسنگي و تشکيل تدريجي جوامع مسسنگي، الگوهاي استقراري در بينالنهرين به شدت تغيير ميكند و تمايل به مکانيابي استقراري در دشتهاي فراخ افزايش مييابد.
در مراحل نهايي اين فرايند جنوب بينالنهرين نيز که تاکنون غيرمسکون مانده بود، استقرارهاي نسبتاً بزرگ را در خود جاي ميدهد. بدينترتيب جمعيتهاي انساني در مناطق جلگهاي بينالنهرين افزايش مييابد و فرهنگ همگوني در اين مناطق به وجود ميآيد که در نهايت به پيدايش شهرها و خط و کتابت منجر ميشود. موضوعات مربوط به اين دوران در فصل چهارم مطالعه و بررسي شده است.
دكتر حسن طلايي ميگويد: در تأليف اين کتاب مشکل عمدهاي وجود داشته است. در موارد بسياري دادههاي جديد با دادههاي قديم تناقضهاي آشکاري داشته است. از اين روي پالايش دادههاي قديم ضروري به نظر ميرسيد و در موضوعاتي که مستلزم استفاده از دادههاي قديم و جديد باستانشناسي است نشان ميدهد كه پالايش دقيق دادهها از ضروريات است. در واقع بدون توجه به اين موضوع نميتوان تصوير روشني از موضوع تحقيق ارايه کرد.
كتاب «باستانشناسي پيش از تاريخ بينالنهرين» براي دانشجويان رشته باستانشناسي در مقطع كارشناسي و كارشناسي ارشد به عنوان منبع اصلي درس «پيش از تاريخ بينالنهرين» به ارزش 2 واحد، تدوين شده است. اين كتاب در 240 صفحه و بهاي 38000 ريال به كوشش سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) منتشر شد و در اختيار دانشجويان و علاقهمندان قرار گرفته است.
جمعه ۶ آبان ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۱
نظر شما