آذركار به خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، گفت: كتاب «تحليل مضامين جهانشناختي نقوش اسلامي» كتابي است در باب رمزگشايي از سمبوليسم هنر اسلامي كه بيشتر در نقوش هندسي جلوه كرده است.
وي ادامه داد: نويسنده كتاب «كيت كريچلو»، مولف، پژوهشگر و استاد افتخاري هنرهاي سنتي در «پرنس اسكول» و استاد سابق هنرهاي اسلامي در كالج سلطنتي هنر در لندن است. شهرت او مديون تحليلهاي رياضي اشكال هندسي و تبديل آنها به مضامين معماري است. از اين جهت از سوي طيف وسيعي از پيروان اديان مختلف در طراحي، ساخت و بازسازي بناهاي سنتي و شاهكارهاي هنري آنان طرف مشورت قرار گرفته است.
آذركار توضيح داد: وی تاليفات متعددي از مقاله و كتاب دارد كه در زمينه هنر اسلامي مهمترين اثر او همين كتاب است كه حاصل پنج سال تلاش و تحقيق او در نقوش اسلامي به حساب ميآيد.
وي ادامه داد: وجود طرحهاي بيشمار هندسي در هنر اسلامي، كه در پيوند با رياضيات فيثاغورثي شكل گرفته، مويد اين معنا است كه اصول مندرج در اين هنر در نهايت دقت و ظرافت با هندسه مقدس و حكمت جاويدان -Sophia Perennis- عجين و ادغام شده است.
آذركار گفت: اهتمام مولف كتاب بر اين بوده تا مبادي مابعدالطبيعي و اصول جهانشناختي هر آفرينش هنري را به خواننده نشان دهد و تلاش كرده تا مدلل سازد چگونه به كارگيري خانهبنديهاي رياضي ميتواند تاييد و تصديقي بر وحدت دروني و ذاتي همه اشيا باشد.
آذركار با بيان اينكه «از زماني كه پژوهشگران هنر در مغرب زمين دريافتهاند كه هنر اسلامي فقط هنري انتزاعي در معناي جديد كلمه نيست و بلكه يكي از تواناترين صورتهاي هنر مقدس است دير زماني نميگذرد» افزود: علاوه بر اين جنبه رياضي نقوش هندسي اسلامي به ندرت در غرب مورد توجه واقع شده، از «ژ.بورگوين» كه تحليلهايش از نقوش اسلامي براي نخستين بار در سال 1879 ميلادي در فرانسه منتشر شد كه بگذريم، از زمره معدود محققان برجسته كه اين موضوع را در نيم قرن گذشته مورد مطالعه و بررسي قرار دادهاند بايد از «فريتهوف شوان» و «تيتوس بوركهارت» نام برد كه هر دوي آنان الهامبخش مولف اين اثر بودهاند. از اين جهت كتاب «كريچلو» از زمره نخستين آثار با اهميت در اين موضوع است.
وي توضيح داد: كتاب «تحليل مضامين جهانشناختي نقوش اسلامي» با يك مقدمه و در 9 فصل با عناوين «نقطه آغاز»، «ظهور شكل»، «مربعهاي وفقي»، «نقش و جهانشناسي»، «پنجضعلي»، «چهارپاره (تتراكتيس فيثاغورثي)»، «رياضيات عناصر جاپركن دو بعدي»، «دايره و چرخههاي كيهاني» و «نمونههايي از نقوش اسلامي» نوشته شده است.
آذركار افزود: اصل كتاب به زبان انگليسي است و در سال 1976 ميلادي براي نخستين بار منتشر شده و ترجمه كامل فارسي آن، پس از چند دهه اكنون در اختيار فارسيزبانان قرار گرفته است.
آذركار ادامه داد: ترجمه كتاب در سالهاي 1386 تا 1388انجام شده و در سال 1389 به انتشارات حكمت سپرده شده و سرانجام امسال همزمان با نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران به چاپ رسيد.
وي درباره اهميت برگزاري رويدادي چون كتاب فصل گفت: نياز به گفتن ندارد كه براي معرفي كتابهاي سودمند و رواج كتابخواني هر كاري كه انجام شود كم است.
دوشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۰ - ۰۹:۳۵
نظر شما