چهارشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۳:۲۹
بحران كتاب و ركود مطالعه در مصر

در حاشيه برپايی نمايشگاه كتاب عربی در قاهره، ناشران، نويسندگان و جمعی از اهالی فرهنگ مصر نگرانی خود را از استقبال كمرنگ مردم مصر از اين نمايشگاه ابراز كردند و آن را نتيجه پايين آمدن ارزش مطالعه كتاب‌های كاغذی در سال‌های اخير دانستند.

به گزارش خبرگزاری كتاب ايران (ايبنا) به نقل از الجزيره، اين فعالان فرهنگی از نهادهای مسوول و دستگاه‌های دولتی خواستند كه برای ايجاد عشق به مطالعه تلاش كنند و توجه بيشتری به در اختيار گذاشتن كتاب برای مردم مبذول دارند.

اين در حالی صورت گرفت كه نمايشگاه كتاب عربی كه چندی پيش به پايان رسيد و اتحاديه ناشران مصر با همكاری شورای عمومی كتاب اين كشور آن را برگزار كرده بود، با وجود تمديد سه روزه آن به علاوه 10 روز اصلی برپايی نمايشگاه، با استقبال نااميد كننده شهروندان مصری و پايتخت‌نشينان روبه‌رو شد.

در همين خصوص مدحت الجيار، عضو هيات مديره اتحاديه كتاب مصر در اظهار نظری اذعان كرد تعداد روزنامه‌خوانان بسيار بيشتر از كتاب‌خوانان است و ميزان خريد كتاب هم به ميزان خريد روزنامه يك در هزار است و اين رقم بسيار ناچيزی به شمار مي‌آيد. به عقيده وی اجرای طرح «مطالعه برای همه» هم موفق به حل مشكلات مطالعه در اين كشور نشد زیرا بيشترين میزان توزيع كتاب در قاهره 50 هزار نسخه بود در حالی كه نزديك به 20 ميليون شهروند در قاهره زندگی می‌كنند. 

او ضمن اشاره به كتاب‌های الكترونيكی اضافه كرد: ميانگين مطالعه كتاب‌های كاغذی قبل از انقلاب بيش از كتاب‌های الكترونيكی بود ولی با دگرگون شدن اوضاع، كتاب‌های الكترونيكی از اهميت بيشتری برخوردار شد و رواج بيشتری پيدا كرده است.

از سوی ديگر نايب ریيس جمعيت «لسان العرب»، حسنی السيد، به وخامت اوضاع مطالعه ـ چه از نظر ميانگين و چه ارزش مطالعه ـ اشاره كرد و گفت اين امر ناشی از نابه سامانی اوضاع آموزشی در مصر است كه همزمان با رشد پديده بي كاری، وارد مسير تاريكی شده است. به عقيده او اين وضعيت احساس بيهوده بودن تحصيل علم و فرهنگ را در مردم ايجاد كرده و نتيجه آن به پايين آمدن ارزش علم و مطالعه ـ اعم از تحصيلات و كسب دانش و فرهنگ عمومی ـ انجاميده است.

محمد رشاد، ریيس اتحاديه ناشران مصر هم معتقد است مطالعه يك عادت ريشه‌دار در بين جوامع مصری و عربی نيست اما طرح‌هايی كه اخيراً در برخی كشورهای عربی و از جمله مصر به اجرا گذاشته شد، نسل جوان را به سمت مطالعه به خصوص از طريق شبكه اينترنت و همچنين مطالعه كتاب‌های كاغذی به ويژه در عرصه ادبيات و رمان سوق داده است.

رشاد تأكيد كرد نهال عشق به مطالعه بايد در خانواده‌ها كاشته شود و خانواده‌ها بايد فرهنگ مطالعه كتاب كاغذی را به عنوان مبنا و كتاب الكترونيكی را به عنوان مكمل در نظر بگيرند. 

محمود رمضان مدير انتشارات "المصرية للنشر" نيز معتقد است عشق به مطالعه و فرهنگ ‌سازی بعد از انقلاب نيازمند زمان است و با گذر زمان رشد مي‌يابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها