دوشنبه ۲ آبان ۱۳۹۰ - ۱۱:۰۴
سايه این فراموشي سنگین است!

بيشتر افرادي كه در مسابقات المپيك و پار المپيك صاحب مدال شده‌اند، جانبازان قهرماني اند كه پس از پايان جنگ تحميلي عراق عليه ايران پا به ميدان‌هاي ورزشي ‌گذاشته اند. افرادي كه ثبت گذشته پر حماسه و قهرماني‌هاي امروزشان كمتر مورد توجه متوليان فرهنگي و ورزشي قرار گرفته است و تنها مي‌توان نام آنان را در كتاب ركورد‌ها و مدال‌ آوري‌ها ديد./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در سال 1387 فدراسيون المپيك و پارالمپيك معلولان و جانبازان مجموعه كتاب‌هايي را با عنوان «آشنايي با آرمان‌هاي المپيك و پارالمپيك» منتشر كرد كه از آن ميان 21 عنوان كتاب به جانبازان قهرمان اختصاص داشتند. 

انتشار اين كتاب‌ها، ايده امير حسيني، دبير كل فدراسيون بين‌المللي ورزش زورخانه‌اي بود. وي درباره نشر اين گونه آثار گفت: زندگي اين قهرمانان الگويي مناسب و كاربردي براي توسعه فرهنگ ورزش است. كتاب‌هاي «آشنايي با آرمان‌هاي المپيك و پارالمپيك» زندگي هر يك از اين جانبازان قهرمان را به طور خلاصه بيان مي‌كند. 

مجموعه كتاب‌هاي «آشنايي با آرمان‌هاي المپيك و پارالمپيك» تنها يك بار در همان سال 1387 چاپ و در مجموعه فدراسيون المپيك و پارالمپيك جانبازان و معلولان و چند مدرسه توزيع اما پس از آن توليد كتاب‌ها متوقف شد. حسيني درباره چرايي اين اتفاق افزود: متاسفانه بعد از تغيير مديريت مجموعه،‌ توليد اين نوع كتاب‌ها از چرخه كار امور فرهنگي فدراسيون خارج شد. در حالي كه انتشار كتاب هزينه زيادي نسبت به كل بودجه آكادمي المپيك و پارالمپيك نداشت. 

جاي متولي خالي است
علي كشفيا، قهرمان المپيك و پارالمپيك واليبال نشسته است كه جمشيد صداقت نژاد كتابي درباره زندگی وي با عنوان «ابر مرد» منتشر كرده است. كتابي كه از تولد علي كشفيا آغاز مي‌شود و گذري داستاني بر زندگي وي تا زمان قهرماني‌اش در مسابقات المپيك و پارالمپيك دارد. كشفيا درباره نگارش كتاب از زندگي جانبازان ورزشكار و صاحب مقام گفت: زندگي جانبازان قهرمان روايتگر عقيده و همت افرادي است كه پس از هشت سال دفاع‌مقدس با نقص عضو به جامعه برگشتند. 

كشفيا ادامه داد: افرادي كه به خاطر وطن، عقيده و هويت خود تبديل به قهرمانان ارزشي شدند و نسل فعلي و آينده اين مملكت را حراست كردند و بعد از مجروحيت با تمام محدوديت‌هايی كه براي آنان به وجود آمد، در حوزه ورزش صاحب مقام‌هاي قهرماني در سطح ملي و بين‌المللي شدند. 

توجه به اين افراد و نگارش كتاب براي ماندگار شدن نام‌ آنان در برگ‌هاي تاريخ، موضوعي است كه كشفيا بر كم توجهي مسوولان امر در حوزه ورزش و فرهنگ به آن اشاره کرد و افزود: مجموعه كتاب‌هايي را نديده‌ام كه به طور جامع به زندگي جانبازان در دوران جبهه و بعد از كسب مقام‌هاي قهرماني پرداخته باشد. البته كميته ملي المپيك مطالبي را در قالب برشور و خلاصه از سوابق تاريخي افراد چاپ كرده است.

كشفيا در ادامه با تاكيد بر اين كه نگارش كتاب براي زندگي جانبازان نيازمند برنامه‌ريزي و الگو گذاري مناسب است، گفت: متاسفانه كسي در كميته ملي المپيك و پارالمپيك و نهاد‌هاي فرهنگي مسووليت نگارش كتاب را قبول نمي‌كند و كار را به ديگري واگذار مي‌كند. كمتر قهرماني مي‌تواند دست به قلم شود و گذشته خود را در قالب يك كتاب ثبت كند. اين امر وظيفه متوليان فرهنگ است كه گذشته و زندگي اين افراد را در كنار موفقيت‌هايشان به نسل‌هاي بعد از خود منتقل كنند. در جريان فرهنگي كشور نهاد‌هاي مرتبط، هم مي‌توانند مسوول انتشار كتاب براي جانبازان قهرمان باشند و هم خود را از آن مبرا بدانند؛ در واقع توجه به اين امر نيازمند متولي مشخص است. 

وي ادامه داد: متولي اصلي نگارش كتاب براي قهرمانان مشخص نيست. متاسفانه در عرف عمومي جامعه، قهرمان كسي است كه پرچم ملي را بالا مي‌برد و بعد هم از ياد مي‌رود. كميته ملي المپيك و پارالمپيك براي حمايت از قهرمانان، صندوق حمايت باز مي‌كند و تنها جنبه مادي كار را در نظر مي‌گيرد. در حالي كه براي معرفي يك قهرمان و ايجاد احساس رضايت در او بايد كار فرهنگي صورت بگيرد و به افراد با ديدي فرهنگي نگاه شود. 

كشفيا ادامه داد: وقتي قهرماني اقدام به نگارش كتاب از زندگي خود كند كسي به آن توجهي ندارد. همان گونه كه جمشيد صداقت نژاد كتابي از زندگي من را با عنوان «ابر مرد» نوشت. اما بنياد شهيد و امور ايثارگران يا فدارسيون معلولان و جانبازان حتي يك نسخه از آن را براي نگهداري در كتابخانه ها خريداري نكردند. 

فقط ركورد‌ها و مدال‌ها ثبت شدند 
مهرداد آگين، عضو كميته ملي المپيك و پارالمپيك درباره نگارش كتاب‌هایی از زندگي گذشته و امروز قهرمانان جانباز المپيك و پارالمپيك گفت: كتاب‌هايي كه‌ فدراسيون المپيك و پارالمپيك براي قهرمانان منتشر كرده است بيشتر شامل سابقه ركورد‌ها و مدال آوري است تا افردي كه براي كسب ركورد مي‌آيند نسبت به آخرين ركورد‌هاي ثبت شده اطلاع داشته باشند.

وي درباره حمايت فدراسيون ملي المپيك و پارالمپيك از انتشار آثار  زندگي جانبازان قهرمان افزود: در اينجا نمي‌توانيم بگوييم كه متولي اين كار فقط فدارسيون است. زيرا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی كه نهادي فرهنگي است مي‌تواند براي معرفي اين الگوهاي اخلاقي و ورزشي در جامعه اقدام كند. هدف كلي فدراسيون ملي المپيك و پارالمپيك براي مقوله ورزش تعريف شده و وظيفه چاپ كتاب درباره زندگي جانبازان قهرمان را درچارچوب آيين‌نامه نديده است.

آگين با اشاره به اين كه زندگي اين افراد الگوي مناسبي براي قهرمان ‌پروري با توجه به الگو‌هاي ديني و ملي است، گفت: جانبازان قهرمان در قيد حياتند و اطلاعات كلي اين افراد در معاونت فرهنگي فدراسيون وجود دارد. نويسندگان علاقه‌مند مي‌توانند از اين منابع براي نگارش كتاب، ثبت گذشته و مقام‌هاي آنان استفاده كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها