به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، مراسم افتتاح نمايشگاه «ايران در اشغال» صبح امروز(15 شهريور) با حضور دكتر اسحق صلاحي، رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، معاونان، كاركنان اين سازمان و اصحاب رسانه در محل ساختمان گنجينه ملي ايران برگزار شد.
در اين مراسم دكتر اسحق صلاحي، رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران عنوان كرد: امروز افتتاح نمايشگاهي با نام «ايران در اشغال» را شاهديم. سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران تلاش دارد سهم خود را براي احقاق حق ملت ايران براي دريافت غرامتهاي ناشي از اشغال ايران در جنگ جهاني دوم ايفا كند.
وي افزود: آلمان با شكست در جنگ جهاني اول براي آنكه بتواند حقارتهاي ناشي از اين جنگ را جبران كند و از تعهدات ناشي از قبول شكست در اين جنگ رهايي يابد، آتش جنگ جهاني دوم را راه انداخت، به طوري كه آتش اين جنگ دامن كشورهاي بسياري را گرفت.
وي قانون جنگهاي جهاني دنيا را قانون نانوشته جنگل و تنازع بقا دانست و افزود: كشورهاي مدرنيته قرن بيستم ثابت كردند كه چگونه به قانون تنازع بقا احترام ميگذارند و در اجراي اين قانون ميليونها انسان بيگناه كشته، معلول و بيخانمان شدند.
صلاحي يادآور شد: كشورهاي متفق به ويژه شوروي و انگلستان با وجود مشاهده سند رسمي اعلام بيطرفي ايران در جنگ جهاني دوم باز هم به اين كشور حمله و ايران را آماج حملههاي زميني، هوايي و دريايي خود كردند. اين جنگ خانمانسوز باعث آوارگي هزاران ايراني بيگناه، ويراني، فقر، فساد اقتصادي، هرج و مرج سياسي و بيماري شد.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با تاكيد بر اينكه كشورهاي انگلستان، آمريكا و شوروي از ايران به عنوان پل پيروزي خود ياد كردند، افزود: نه تنها ايران هيچ سهمي از اين پيروري نداشت بلكه كشورهاي ياد شده تا به امروز غرامت ناشي از خسارت وارد شده بر ايران را پرداخت نكردهاند.
وي با اشاره به اينكه دولت ايران پس از سالها خواستار پرداخت غرامت ناشي از اشغال كشور در جنگ جهاني دوم شده است، يادآور شد: مجموعه اسناد اشغال ايران در پنج جلد كتاب توسط دفتر رياست جمهوري منتشر شده است.
صلاحي برپايي چنين نمايشگاهي را عاملي براي دستيابي به حقوق تاراج رفته ملت ايران به شمار آورد و توضيح داد: اين نمايشگاه ميتواند سوژههاي مناسبي براي پاياننامههاي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري فراهم كند.
وي در ادامه افزود: شهريور 1320 مصادف با هفتادمين سالگرد اشغال ايران به دست نيروهاي متفقين است، هفتاد سال پيش اجداد ايراني زيرچكمههاي دشمنان ديروز و امروز ايران با رهبري آمريكا، مورد آماج بيرحمانه قرار گرفتند و آنچه در اين نمايشگاه ميبينيم شامل ارايه 70 هزار برگ سند از اسناد ايران در آرشيو ملي بريتانياست كه اين اسناد به صورت الكترونيكي در وبسايت كتابخانه ملي ايران قرار گرفته است.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با اشاره به اينكه 3500 پرونده به استثناي اسناد بريتانيا از مجموعه اسناد منتخب آرشيو ملي در اين نمايشگاه به معرض نمايش درآمده است، افزود: آلبومهاي تصويري و مستند از جنگ جهاني دوم نيز در اين نمايشگاه ارايه شده است. اين اسناد شامل نارضايتي و ناخرسندي كشورهاي انگلستان، شوروي و آمريكا از حضور اتباع ديگر در ايران، اشتباهات استراتژيك رضاشاه پهلوي، آوارگان لهستاني در ايران، هرج و مرج برعليه دولت و اشغالگران، گراني و قحطي نان و گندم و تجاوز به نواميس است.
وي اظهار كرد: اميدواريم برپايي اين نمايشگاه فتح بابي براي محققان، پژوهشگران و سازمانها با هدف دريافت احقاق حق ايران در مجامع جهاني شود.
همچنين دكتر اميرمسعود شهرامنيا، معاون اسناد ملي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با اشاره به اينكه بحث دريافت غرامت ناشي از جنگ جهاني دوم و اشغال ايران توسط دولتهاي متفق از چند سال پيش در دولت ايران پيگيري ميشد، توضيح داد: براين اساس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران مكلف به همكاري در حوزه اسناد شد و از سال گذشته برنامهاي براي برپايي نمايشگاه طراحي كرد.
وي با اشاره به اين كه همايش «ايران در اشغال» نيز ماه آينده در سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران برپا ميشود، توضيح داد: خاطرات تلخ و خسارات ناشي از چهار سال و اندي اشغال ايران و لطمات روحي وارد شده به مردم از حافظه تاريخ پاك نخواهد شد.
شهرامنيا، هدف از برپايي اين نمايشگاه را جلب توجه اذهان به تاخت و تاز متفقين مدعي صلح و آرامش در دنيا به ايران دانست و افزود: برخي از اسناد ارايه شده در اين نمايشگاه به تازگي به دست آمده و البته مشتي از خروار بهشمار ميآيد.
در انتهاي اين مراسم نمايشگاه «ايران در اشغال»؛ مجموعه اسناد پيامدهاي اشغال ايران در جنگ جهاني دوم به مناسبت هفتادمين سالگرد اشغال ايران براي متفقين توسط رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران افتتاح شد.
اين نمايشگاه تا 15 مهر ماه براي بازديد عموم آزاد است.
سهشنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۴
نظر شما