چاپ نخست کتاب «آيين نگارش نوين كاربردي» به قلم دكتر علياكبر اميني از سوي موسسه توسعه و بهبود مديريت و انتشارات فرمنش منتشر و روانه بازار نشر شد.*
نوشتن كتابي درباره «شيوه نوشتن» كاري به اصطلاح سهل و ممتنع است؛ ساده به اين دليل كه در همه جاي اين كره خاكي كساني كه ميخواهند به زبان مادري مطلبي بنويسند، به گونهاي ميتوانند مقصود و منظور خويش را بيان كنند و ممتنع چرا كه ظرايف زباني و پيچيدگيهاي آن دنيايي از مسائل بغرنج از نظر نحوي و معنايي پيشروي نويسنده قرار ميدهد.
«اوكتاويوپاز» اديب نامور مكزيكي معاصر و برنده جايزه ادبي نوبل ميگويد: «فساد و تباهي زبان، نشانهها و عوارض فسادها و تباهيهاي ديگر است.» در واقع، امروز در قالب تحليل زبان دست به شناسايي ابعاد مختلف زندگي هر جامعهاي ميزنند. به عنوان نمونه، گفته ميشود كه پيچيدهنويسي و درهم ريختگي نظام خانوادگي كلمات و به كارگيري افراطي آرايههاي ادبي همچون مجاز و كنايه و استعاره و تشبيه و... حكايت از جامعهاي خودكامه و خردگريز دارد و برعكس، آنجا كه حرمت و حريم واژگان پاس داشته ميشود و واژگان در جاي درست خويش بيهيچ پيچشي نشستهاند؛ شاهد جامعهاي خردگرا، آزاد، سالم، صادق و بيرياييم.
به بيان ديگر، جامعهاي آزاد و باز محسوب ميشود كه در آن همچنان كه به حقوق انسان احترام ميگذاريم، حرمت كلمه و كلام نيز رعايت ميشود. از اين زاويه است كه رابطهاي نيز ميان توسعه و زبان برقرار ميشود. جامعه توسعه يافته، جامعهاي است چند زباني و چند صدايي كه در آن واژگان به راحتي جابهجا نميشوند و شناور نيستند.
كنفوسيوس انديشمند (551-479 قبل از ميلاد) ميگويد: «بايد كاري كرد كه واژهها در معناي درست خود به كار روند، بايد محتواي آنها را بازيافت. بگذار تا امير امير باشد، پدر پدر و انسان انسان. اما مدام خيانت ميشود و واژهها ديگر با مدلول خود مطابقت ندارند؛ هستي و زبان از يكديگر جدا ميشوند.»
كتاب حاضر در پنج فصل سامان يافته است. در مقدمه فصل نخست كه با عنوان «ده اصل مهم نگارش» به رشته تحرير درآمده، ميخوانيم: «در گفتهاي منسوب به امام نخست شيعيان ـعلي(ع)ـ آمده است كه "شخصيت هركس در زير زبانش نهفته است". چنانچه اين سخن نغز را در گستره جامعه توسعه دهيم، در آن صورت به اين قاعده جامعهشناسي دست مييابيم كه از طريق زبان ميتوان ميزان سلامت و يا بيماري هر جامعهاي را مشخص كرد!
از اينروي است كه بسياري از گويندگان و نويسندگان هشدار دادهاند كه در گفتار و نوشتار بايد دقيق، هشيار و حساس باشيم.»
«پيشينه نامهنگاري اداري، يادآوري چند نكته دستوري، نشانهگذاري و آنطور نه؛ اينگونه بنويسيم» عناوين ديگر فصول اين اثرند.
چاپ نخست کتاب «آيين نگارش نوين كاربردي» با شمارگان 3000 نسخه، 112 صفحه و بهاي 25000 ريال راهي بازار نشر شده است.
نظر شما