به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) ـ حجتالاسلام سيدمحمد حسن جواهري، نويسنده و پژوهشگر حوزه دين: در آستانه شبهايي هستيم كه برابري فضيلت یکی از آنها با هزار ماه در قرآن كريم آمده است، شبهاي ارزشمندي كه همزمانيشان با واقعه به شهادت رسيدن نخستين پيشواي شيعيان، امام علي(ع) بر اهمیت و حساسیت آنها افزوده است؛ رويدادي كه براي محبان و شیعیان اهلبيت(ع) بهترین فرصت برای بازسازی روحی، توبه به درگاه خدای متعال و توسل به اوست.
اين شبها فرصتي ارجنهادني براي به خود انديشيدن و تهذيب نفساند، شبهايي كه با قرائت قرآن كريم و دعاهاي ويژه اين ايام رنگ و بويي ديگر ميگيرند.
درباره فضیلت و اهمیت شبهای قدر سخنان بسیاري بيان شده است كه از آن ميان ميتوان به چند نکته اشاره كرد:
- این شبها ویژه عبادتند و افضل عبادات، تفکر و خدمت به خلق است. اگر بتوانیم در این شبها از مستمندی دستگیری کنیم، رنج بیماری را با کمکهای مادی یا غیر آن کاهش دهیم، قرض مقروضی را ادا کنیم، اختلافی را برطرف و صلح بین افراد بر قرار کنیم، زمینه کار عام المنفعهای را فراهم کنیم، بسیار خوب و توفیقی بزرگ است.
اهمیت تفکر نیز جای گفتوگو ندارد؛ در گذشته خود بیندیشیم، ساعتی با خود خلوت کنیم، بدیهایمان را فهرست کنیم و روی کاغذ یا گوشه قلبمان بنویسیم و با خود تعهد کنیم که از آنها فاصله بگیریم. کارهای خوبی که میتوانیم انجام دهیم و انجام نمیدادیم، در فهرست دیگری بیاوریم و در این شبها در مورد آنها تصمیم بگیریم و تا آخر به آن پایبند باشیم.
در این شبها بلکه همه سال به قرآن اهمیت ویژه دهیم. البته قرآن را با ترجمه آن بخوانیم تا متوجه شویم خدا از ما چه چیزی خواسته است. بهترین کتاب برای سازندگی اخلاقی و عقیدتی خود قرآن است. ترجمه مطمئنی را مانند ترجمه آیتالله مکارم شیرازی، یا ترجمه مرحوم آیتالله مشکینی تهيه كنيم و آیه به آیه با آن پیش رویم.
دعاهایی را که در «مفاتیح الجنان» جزو اعمال مشترک یا خاص این شبها آمدهاند به جاي آوريم و بخوانيم، البته با توجه به محتوا. میتوانیم قبل از حضور در مراسم دعا، ترجمه آن ها را یک بار با دقت بخوانیم.
در این شبها یکی از بهترین کارها، مطالعه کتب دینی است. موضوعهای مانند معاد، بهشت و جهنم و عالم برزخ، حکایات اخلاقی علما و عرفا، تاریخ اسلام و امامان معصوم(ع)، احکام دینی و ...
شاید جالب توجه باشد که بدانیم نویسنده کتاب بینظیر یا کم نظیر «المیزان» یعنی علامه طباطبایی، در شب قدر تألیف آن را به پایان برده است؛ همچنین دوره «جواهر الکلام» که در حوزه فقه اسلامی بی نظیر است در چنین شبی به پایان رسید. یعنی دو دانشمند بزرگ که به طور معمول بهترین عبادت را در شبهای قدر انجام میدهند، در چنین شبی ترجیح دادند به نوشتن تفسیر و فقه ادامه دهند.
شيخ صدوق نیز بهترین کار در شبهای قدر را گفتوگو و بحث علمی دانسته است. بنابراین شرکت در مجالسی که واعظی درباره دین میگوید، بهترین کار است.
آغاز یک سنت خوب در این شبها از مهمترین کارهاست. برنامهریزی برای سرزدن به فامیل به طور مرتب، برنامهریزی برای کمک به مستمندان یا مراکز علمی، خیریهها و مانند آنها، برنامهریزی برای انجام عبادت یا خواندن قرآن، تصمیم برای ترک کاري ناپسند، برنامهریزی برای مطالعه دینی و ... از جمله اين اقدامات به شمار ميآيند.
تقدیر و آینده ما در شب قدر رقم میخورد و عنایت امام زمان(عج) و دعای آن حضرت در ارتقای معنوی و بیشتر شدن توفیقات ما نقش کلیدی دارد، بنابر این یکی از کارهای مهم، توجه به آن حضرت و عرض ادب به ساحت مقدس ايشان است. خواندن مکرر دعای فرج بسیار مهم است که فرج حضرت فرج و پایان گرفتاریهای مادی و معنوی ماست.
امیدوارم خدای متعال بر توفیقات همه ما در این شبها بیفزاید و ما را جزو رستگاران درگاه خود قرار دهد.
جمعه ۲۸ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰
نظر شما