امروز ـ 20 ارديبهشت ـ صد و چهاردهمين سالروز تولد «انيد بلايتون» نويسندهي مشهور انگليسي حوزهي كودك و نوجوان است. او پس از هانس كريستين اندرسن، به عنوان دومين نويسندهي بزرگ قرن بيستم شناخته ميشود.
او كه يكي از موفقترين نويسندگان قرن بيستم بهشمار ميرود، ابتدا به تحصيل موسيقي پرداخت؛ اما پس از آنكه مشغول به معلمي در يك مدرسه شد، موسيقي را رها كرد.
«يلايتون» در مدت 5 سال معلمي و در اوقات فراغتش به بازنويسي قصههاي فولكلور پرداخت و سپس نوشتن داستانهاي مستقل خود را شروع كرد.
نخستين اثر او مجموعه شعري با نام «نجواهاي كودكانه» است كه در سال 1922 منتشر شد.
نويسندهي «مزرعهي اسباببازي»، در سالهاي دههي پنجاه ميلادي، سالانه نزديك به 50 عنوان كتاب براي كودكان و نوجوانان مينوشت و منتشر ميكرد.
اكنون بيش از 700 عنوان كتاب از اين نويسنده براي بچهها به يادگار مانده است كه بسياري از آنها در ايران نيز ترجمه و منتشر شدهاند.
مجموعهي «نادي»، «مهماني كرمهاي ابريشم»، «راز دستكشهاي سبز»، «هفت رازدار»، «دخالتهاي آقاي سوت صورتي»، «صندلي سحرآميز»، «شرورترين دختر مدرسه»، «برج جنگل هوهو»، «سه مسافر غريبه» و «ماجراهاي بينكل و فيليپ» از آن جملهاند.
یکی از شناخته شدهترین شخصیتهای داستانی بلایتون «نادی» عروسکی چوبی است که ماجراهای آن در سرزمین اسباب بازیها میگذرد. ۲۰ میلیون نسخه از اين مجموعه در دههی پنجاه در انگلستان به فروش رفت.
«نادي به سرزمين اسباببازي ميرود»، «هورا براي نادي»، «نادي و ماشينش»، «نادي به جنگل تاريك ميرود» و «نادي در ساحل دريا» برخي عناوين اين مجموعه هستند.
البته شخصيتهاي اصلي كتابهاي بلايتون كودكان و نوجواناني هستند كه بدون دخالت بزرگترها به كشف و بازي ميپردازند. آنها افرادي شايسته و متكي به خود هستند كه بيشتر اوقات خود را خارج از خانه ميگذرانند.
آثار اين نويسنده تا به حال به 90 زبان ترجمه شدهاند و نزديك به 600 ميليون نسخه از آثارش به فروش رفته است.
شايد به اين دليل كه او از كودكي عادت داشته در جنگلها به كشف چيزهاي ناشناخته بپردازد و هميشه هم يك دفترچه كنار تخت خود داشته تا خوابهايي را كه ميبيند، بنويسد!
جالب است بدانيد چند ماه پيش يك نسخهي دستنويس به قلم همين نويسنده كشف شد كه تاكنون كسي چيزي دربارهي آن نشنيده بود. اين رمان كه در آرشيو يك مركز كودكان كشف شده، «كاروان آقاي تامپي» نام دارد و داستاني مفرح دربارهي يك ماشين كاروان است كه تصوراتي دربارهي خودش دارد.
«انيد بلايتون»، در زمان مرگش در سال ۱۹۶۸ يكي از نویسندگاني بود که آثارشان به بیشترین زبانها ترجمه شده است و هم اکنون نیز کتابهای او در بسیار از کشورها بهفروش میرسد.
نظر شما