یکشنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۳
انديشه بزرگان دين منشا حكمت هنر اسلامي است

مختار عليزاده، معاون پژوهشي فرهنگستان هنر، انديشه بزرگان دين را منشا حكمت هنر اسلامي دانست. وي كه مشغول گردآوري كتاب «حكمت هنر اسلامي» است گفت: كارگاهي با همين عنوان از 21تير در فرهنگستان هنر برگزار مي‌شود._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) به نقل از روابط عمومي فرهنگستان هنر، «خوانشي نو بر حكمت هنر اسلامي» عنوان كارگاهي است كه توسط موسسه هنر پژوهي نقش جهان، وابسته به فرهنگستان هنر، با حضور مختار عليزاده برگزار مي‌شود. 

عليزاده درباره برگزاري اين كارگاه و اهداف آن گفت: حكمت هنر اسلامي يكي از عناوين درسي در دانشگاه‌هاست كه در دوره كارشناسي ارشد و دكتري، توجه خاصي به آن شده و در چند گروه به عنوان درس اصلي و پايه تدريس مي‌شود. از زماني كه اين واحد درسي توسط شوراي عالي انقلاب فرهنگي تاسيس شد، من به آموزش آن در دانشگاه‌هاي تربيت مدرس، تهران و شاهد مشغول شدم و از آن پس بيشتر به تحقيق و تفحص درباره آن پرداختم. 

وي افزود: حكمت هنر اسلامي يكي از درس‌هاي اساسي هنر، تلقي مي‌شود و در آن حكمتي مورد توجه است كه اسلام، وصف ذاتي آن است. اين كارگاه، همانطور كه از نامش پيداست، خوانشي نو از حكمت هنر اسلامي است. يعني از آن حكمتي كه در دانشگاه‌ها  تدریس مي‌شود و از آراي حكمايي چون افلاطون، ارسطو، جدا است؛ چرا كه در اين كارگاه سعي مي‌شود حكمتي مورد بررسي قرار گيرد مبتني بر قول اميرالمومنين ‌علي (ع)، و راه و روشي كه در بيان اين حكمت در نظر گرفته شده با تعابير حكمتي كه در ساير كتاب‌ها گفته شده، بسيار متفاوت است. 

معاون پژوهشي فرهنگستان هنر درباره منابعي كه در اين كارگاه مورد بررسي قرار مي‌گيرد، تصريح كرد: اگر ما بخواهيم حقيقت هنر اسلامي را درك كنيم، بايد به حكمتي توجه كنيم كه سرچشمه آن مولا اميرالمومين است و با تمسك به اوست كه مي‌توان به اين حكمت دست يافت. من تلاش كرده‌ام تا با نسخي كه از گذشته‌هاي ما به يادگار مانده و همچنين با تمسك به حكمتي كه حضرت علي‌(ع) از آن سخن مي‌گويند، كتابي در همين باره گردآوري و تاليف كنم كه به زودي با عنوان حكمت هنر اسلامي يا «توفيق رفيق و بدرقه طريق»، منتشر مي‌شود.
 
عليزاده بيان داشت: اساس اين كتاب با ديگر كتاب‌هايي كه در اين باره با زحمات ديگر بزرگان به رشته تحرير درآمده، تفاوت ذاتي دارد، گفتني است كه در اين راه بسياري از استادانم من را ياري كرده‌اند. 

وي ادامه داد: در اين كارگاه به جز مباني و مبادي فكري حضرت امير، به تفسيري از عبدالرزاق بن جلال‌الدين كاشاني، كه به ابو غنائم شهرت دارد نيز توجه مي‌شود. كتاب وي به نام «تحفه الاخوان في قصائص الفتيان» تفسير بسيار خالص و جدي از حكمت هنر اسلامي است و نكاتي كه او درباره فضائل اربعه گفته در ديگر كتاب‌ها يافت نمي‌شود و اگر اين كتاب، خوب درك شود، شايد ما را از غربزدگي به دور نگه دارد و به اصل حقيقت راهنمايي كند. در بسياري از فتوت نامه‌هاي ما نيز از اين كتاب استفاده شده است؛ چرا كه حضرت امير حكمت را اساس فتوت مي‌داند. 

عليزاده گفت: اگر بخواهيم به موضوع هنر بپردازيم، بايد ابتدا مباني و مبادي فكري آن را مورد بررسي قرار دهيم و بدين ترتيب است كه مي‌توانيم به اين مباني و مبادي دست يابيم در واقع هنرمان را تبيين كنيم. 

جلسات هشت‌گانه كارگاه «خوانشي نو بر حكمت هنر اسلامي»، 21 تير، از ساعت 15 و 30 دقیقه تا 17 در ساختمان مركزي فرهنگستان هنر، واقع در خيابان ولي‌عصر، تقاطع طالقاني شماره 1552 برگزار مي‌شود. 

علاقه‌مندان براي ثبت نام در اين كارگاه مي‌توانند به نشاني خيابان ولي‌عصر ضلع جنوبي پارك ساعي، جنب فروشگاه شهر كتاب، شماره 2169، مركز هنر پژوهي نقش جهان مراجعه كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها