پنجشنبه ۲ تیر ۱۳۹۰ - ۱۲:۴۳
"آتش به اختيار"، اولين تجربه مدرن ذهني در ادبيات ايران است

يكي از نوبسندگان حاضر در آيين رونمايي از رمان "آتش به اختيار" گفت: اين اثر، مانند پازل بوده و براي خوانندگان حرفه‌اي آگاه به ادبيات و روان‌شناسي نوشته شده است. رمان "آتش به اختيار" اولين تجربه مدرن ذهني در ادبيات ايران است._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) آيين رونمايي از رمان "آتش به اختيار" نوشته محمدرضا بايرامي، عصر چهارشنبه يكم تير 90 با حضور، محمدرضا گودرزي، منتقد، صادق كرميار، داستان‌نويس، سيدعلي شجاعي، نماينده انتشارات كتاب نيستان و بايرامي، نويسنده اين اثر در مركز فرهنگي قلهك برگزار شد.

محمدرضا بايرامي در ابتداي اين مراسم، به شرح چگونگي و چرايي نگارش رمان "آتش به اختيار" پرداخت و اظهار داشت: كار نگارش اين اثر از سال 1368 آغاز شد و در حالي كه تصور مي‌كردم به 5 سال زمان براي تكميل آن نياز دارم، در نهايت پس از 19 سال كار نگارش آن به پايان رسيد و توسط كتاب نيستان منتشر شد.

وي ادامه داد: داستان "آتش به اختيار" به 21 تا 27 تير سال 1367 و روزهاي پاياني جنگ تحميلي عراق عليه ايران و حمله‌هاي شديد عراق به استان خوزستان اختصاص دارد.

بايرامي رمان "آتش به اختيار" را تجربه‌اي متفاوت از نظر نثر، فضا، توالي زماني و فرم نسبت به ديگر آثارش معرفي كرد.

سپس محمدرضا گودرزي كه با هدف نقد رمان "آتش به اختيار"، در مراسم رونمايي از اين اثر حاضر شده بود، اظهار داشت: نوع رمان "آتش به اختيار"، مدرن ذهني است. اين نوع نگارش با كشفيات روانشناسي درباره ذهن انسان پايه‌گذاري شده و نويسندگان آن معتقدند، بازتاب حادثه در ذهن انسان بيش از خود رويداد خواهد بود. رمان "آتش به اختيار" اولين تجربه مدرن ذهني در ادبيات ايران است.

وي با خواندن بخش‌هايي از كتاب "آتش به اختيار" تصريح كرد: اين اثر مانند پازل است و براي خوانندگان حرفه‌اي آگاه به ادبيات و روان‌شناسي، نوشته شده است. همچنين بايرامي در اين اثر خود، از ديدگاه مركب يعني تركيب روايت راوي اول شخص و سوم شخص استفاده كرده است.

اين نويسنده متعهد و منتقد ادبي با اشاره به وجود حركت ذهن در رمان "آتش به اختيار" و زمان ذهني روايت كه در مقابل زمان تقويمي و گاهشماري قرار دارد، خاطرنشان كرد: محوريت روايت اين رمان، زبان است. جمله‌‌ها بلند و پيچيده‌اند. به طوري كه صفحه 111 رمان "آتش به اختيار" فقط از يك جمله تشكيل شده است. همچنين موقعيت راوي سبب شده كه رمز و راز در روايت ايجاد شود. در واقع نويسنده از شگرد آشنازدايي سود برده است.

گودرزي با تاكيد بر توجه بايرامي به درونيات شخصيت‌ها و عدم رسوخ انديشه شخصي خود در متن اثر، يادآوري كرد: نويسنده "آتش به اختيار" مساله تقديرگرايي افراد را در برهه‌هاي سخت مانند جنگ به صورت صف دوگانه مورچه‌ها نشان داده است. در واقع امكان كشف ايراد اساسي در اين رمان وجود ندارد.

صادق كرميار، داستان‌نويس نيز كه در آيين رونمايي از رمان "آتش به اختيار" حاضر شده بود، اظهار داشت: در دهه 1360 نشست‌هايي با حضور، علي‌اصغر شيرزادي ،رمان نويس معاصر با هدف بررسي آثار منتشر شده، در روزنامه اطلاعات برگزار مي‌شدند. در همان سال‌ها كتابي را با عنوان "عقاب‌هاي تپه 60" خواندم. در حالي كه شناختي نسبت به نويسنده‌اش نداشتم، به نظرم آمد، او نويسنده موفقي خواهد شد و امروز از اولين رمان مدرن  اين نويسنده، رونمايي مي‌شود.

وي افزود: جشنواره‌هاي ادبي بسياري برگزار مي‌شوند، اما سال‌هاست كتاب‌هاي حوزه‌هاي مختلف با تيراژ 2 و 3 هزار جلد منتشر مي‌شوند و اين دغدغه ذهني را ايجاد مي‌شود كه برگزاري اين مراسم‌ها، چه تاثيري در كار نويسندگان و ناشران و تيراژ آثار آنان داشته‌اند.

سيدعلي شجاعي، نماينده انتشارات كتاب نيستان نيز در ادامه آيين رونمايي از رمان "آتش به اختيار" به سخنراني پرداخت و گفت: اين انتشارات علاوه بر چاپ آثار ارزشمند، مفتخر است كه با نويسندگاني كار مي‌كند كه به واقع متعلق به جريان‌هاي ادبي‌اند و وارد حواشي نشده‌اند.

در پايان، سرهنگ محمدرضا دولت‌آبادي، فرمانده ناحيه مقاومت بسيج شهيد مفتح، پژمان پشمچي، شهردار منطقه 3 تهران و محسن ميرهادي، معاون امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري منطقه 3 از رمان "آتش به اختيار" رونمايي كردند.

اين اثر در قطع رقعي و 263 صفحه، با شمارگان 2000 نسخه توسط انتشارات كتاب نيستان به چاپ رسيده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها