به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نشست نقد و بررسي كتاب «خانوادهها و اختلالات رواني» اثر نورمن سارتوريوس و احمد اوكاشا با حضور بيتا آجيلچي و محمد سليمي (مترجمان كتاب)، دكتر ضياء قائممقام، روانشناس و منتقد كتاب، عصر روز گذشته (21 خرداد) در سراي اهل قلم موسسه خانه كتاب برگزار شد.
بيتا آجيلچي، مترجم كتاب «خانوادهها و اختلالات رواني» يكي از دلايل انتخاب اين اثر براي ترجمه را علاقهمندي به حوزه «خانواده درماني» و ارتباط با «والد و فرزند» دانست و گفت: ايران داراي خانوادههايي با فرهنگ جمعگراست و تحقيقات نشان ميدهد كه بيش از 90 درصد افراد در خانوادهها زندگي ميكنند، بنابراين نقش خانواده در پرورش و نگهداري اعضا بيشتر از جوامع غربي است.
مترجم كتاب «خانوادهها و اختلالات رواني» افزود: مطالعه اين كتاب به منظور كاهش فشارهاي رواني خانوادهها در مراقبت از فرزندان يا خويشاوندان داراي بيمار رواني مفيد است. روانشناسان معتقدند كه با توانمندسازي خانوادهها به سلاحهاي مقابله با فشار رواني، بسياري از مشكلات و ناسازگاريها در جوامع حل خواهد شد.
آجيلچي درباره فصول كتاب توضيح داد: انواع اختلالات شايع رواني چون اسكيزوفرني، زوال عقل (آلزايمر)، دو قطبي، افسردگي، اختلال اضطرابي و خوردن (پراشتهايي و كماشتهايي رواني) از مرحله آغازين، علايم، درمان يا عود بيماري در كتاب تشريح شده است.
اين كارشناس حوزه روانشناسي با تاكيد بر دشواري ترجمه برخي از فصول كتاب و عجله براي چاپ تا نمايشگاه كتاب تهران گفت: هنوز هم برخي از بخشهاي كتاب نيازمند ويرايش و بازنويسي است.
وي با تاكيد بر اينكه درمان روانپزشكي براساس ارزيابي خانوادهها و منابع حمايتي و مالي آنها صورت ميگيرد، گفت: آموزشهاي درماني نيز برمبناي الگوها، مرزبندي و ساختار خانوادهها انجام ميشود.
دكتر ضياء قائممقام، سخنران بعدي اين نشست بود، وي افزود: تاكيد اصلي نويسندگان كتاب بر درمانهاي رواني، كاستن فشار عصبي اعضاي خانواده بيمار و تقويت نگرش برابر به بيماران رواني و جسمي در جامعه است. بيمار رواني نيز همچون بيمار جسمي نيازمند مراقبت خانواده و حمايت مسوولان جامعه به منظور تخصيص امكانات، منابع مالي، بهداشت و تربيت است.
وي، اعتبار هر كتاب و اثر علمي را به نويسنده، محتوا، كاربردي و به روز بودن مطالب و منابع آن دانست و افزود: نويسندگان و ويراستار كتاب «خانوادهها و اختلالات رواني» در سطح جهان شناخته شدهاند و موضوع بيماري رواني نيز از دسته مباحث پراهميت در جهان بهشمار ميرود.
اين كارشناس حوزه روانشناسي در ادامه افزود: هر بيمار، فشاري بر اعضاي خانواده تحميل ميكند و بيماريهاي رواني نيز از آن دسته بيماريهايياند كه فشار عصبي بسياري بر خانوادهها وارد ميكنند. امروز، فشار بيماريهاي رواني در سطح ملي و جهاني افزايش يافته، به گونهاي كه اكنون اختلالات رواني در رده دوم فشارآورهاي عصبي محسوب ميشوند.
قائممقام با اشاره به اينكه هشت فصل ابتدايي كتاب به اختلالات رواني و چهار فصل نهايي به پژوهشها و اعتباريابي آنها اختصاص دارد، افزود: در اين كتاب اشاره شده كه كاهش فشارهاي عصبي وارد بر خانوادهها تنها با مصرف دارو تحقق نمييابد، بلكه كاربرد شيوههاي درماني، توانمندسازي خانواده و بيمار در كاهش فشار خانوادهها موثر است.
وي يكي از ويژگيهاي اين اثر را پرداختن به راههاي توانمندسازي خانوادههاي داراي بيمار رواني دانست و گفت: بر اين اساس در ابتداي هر فصل بايد شكل كلي از بيماري، سببشناسي و اپيدميولوژي آن ارايه شود كه اين امر جز در فصل ابتدايي «اسكيزوفرنيا»، اتفاق نيافته است.
قائممقام با اشاره به متفاوت بودن انواع فشارهاي رواني بر خانوادههاي داراي بيمار گفت: اين خانوادهها نيازمند حمايتهاي مختلف اجتماعي، قانوني، حقوقي و اقتصادياند كه متاسفانه در اين كتاب اشارهاي به آنها نشده است.
وي توضيح داد: ابعاد فرهنگي، اجتماعي و معنوي بيماري رواني و درمان آنها در كتاب «خانوادهها و اختلالات رواني» مورد تاكيد قرار گرفته اما ابعاد اجتماعي، اقتصادي و سياسي كمرنگتر مطرح شده است.
سپس محمد سليمي، ديگر مترجم كتاب «خانوادهها و بيماريهاي رواني» عنوان كرد: با توجه به كمبود كتاب در حوزه سيستمي خانواده درماني، اين اثر ميتواند نقطه شروعي براي استفاده خانوادهها و بيماران رواني محسوب شود.
وي توانمندسازي خانوادهها را يكي از مهمترين مباحث كتاب دانست و گفت: هيجانات كنترل يا ابراز شده در خانوادهها و سبكهاي مقابلهاي افراد با بحرانها و بيماريها بايد به شكل صحيحي مديريت شود. در كتاب «خانوادهها و اختلالات رواني» تاكيد شده كه سبك مقابله هيجانمدار مبتني بر محبت در خانواده نبايد براي بيماران رواني به كار رود، چرا كه شدت بيماري و تنش را در بيماران افزايش ميدهد.
سليمي با اشاره به اينكه حمايتهاي اجتماعي نقش مهمي در آرامكردن فضاي خانوادهها برعهده دارند، توضيح داد: بسياري از كشورها براي ايجاد فضاي دلگرمي و تسكين خانواده بيماران، انجمنها و تشكلهايي تاسيس كرده و خانواده بيماران يا خود بيماران را دعوت به گردهمآيي در جمع ميكنند.
یکشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۲۱
نظر شما