«تناسب جرم و مجازات» نوشته دكتر منصور رحمدل از سوي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها(سمت) منتشر شد._
كتاب حاضر براي دانشجويان رشته حقوق و جزا و جرمشناسي در مقطع كارشناسي ارشد و دكتري به عنوان منبع كمكي درس به ارزش دو واحدT تدوين شده است.
همچنان كه در معرفي اين متن آمده است، اغلب موارد فرشته عدالت را با ترازویی تصوير ميكنند كه كفههايي معادل هم دارد و هیچيك از کفهها بر دیگری سنگینی نمیکند. این تصوير را ميتوان به مثابه نمادي از تساوی افراد در مقابل قانون تلقی کرد. اصل تساوی افراد در برابر قانون در حقوق کیفری که در اصل بیستم قانون اساسی ایران نیز به آن اشاره شده، باید از این منظر مورد توجه و تفسير قرار گيرد که همه افراد در صورت ارتکاب جرم، تحت تعقیب قرار خواهند گرفت (اصل قانونی بودن تعقیب) و نباید آن را به تساوی در برخورد و تعیین مجازات تعبیر كرد.
امروزه، فرشته عدالت ديگر آن فرشته چشمبستهای که در ترازوی عدالت ترسیم میشود نیست، بلكه حقوق کیفری از پوسته حقوقی محض خود خارج شده و با الهام از یافتههای جرمشناسی و علوم مرتبط با آن مانند روانشناسي، زیستشناسی و کیفرشناسی ماهیت دیگری يافته است و نوع برخورد خود با متهم را به شكلي دیگر تنظیم میکند.
بر اساس مطالب كتاب، برخورد جدید الزاماً سرکوبگرانه و انتقامجویانه نیست و توجه به شخصیت متهم و اوضاعي که در آن مرتکب جرم شده است، از لوازم اجتنابناپذیر تعيين مجازات تلقی میشود.
نشانههاي این تفسیر نو از حقوق کیفری را میتوان در لابهلای متون قانونی مختلف به طور صریح یا ضمنی ملاحظه كرد. در برخی موارد قانونگذار، قاضی را ملزم به رعایت این تفسیر نو از حقوق کیفری میکند. این تفسیر نو که در نوشتار حاضر از آن به تناسب بین «جرم و مجازات» تعبیر میشود، در دو مرحله بروز مييابد. نخست در مرحله تقنین و سپس در مرحله قضا كه در اين مرحله جنبه عملیتری به خود میگیرد.
اين كتاب از دو بخش «مباني نظري تناسب جرم و مجازات» و «تناسب جرم و مجازات در حقوق ايران» تشكيل شده است.
كتاب «تناسب جرم و مجازات» در 244 صفحه و بهاي 30500 ريال منتشر شد.
نظر شما