مراسم بزرگداشت «لايق شيرعلي» به مناسبت هفتادمين سال تولد اين شاعر، برگزار شد. علياشرف مجتهد شبستري، رييس انجمن دوستي ايران و تاجيكستان در اين مراسم گفت: «اين شاعر همواره درد وطن و هويت ملي داشت و اين درد در اشعار عاطفي او نيز ديده ميشود.»/
در ابتداي اين برنامه، علياشرف مجتهد شبستري، رييس انجمن دوستي ايران و تاجيكستان توضيحات مختصري درباره زندگي لايق شيرعلي ارائه داد. وي از شيرعلي به عنوان يكي از وطنپرستترين شاعران ياد كرد كه در اشعارش از آغاز تا پايان به خودشناسي و معرفي ملت تاجيك پرداخته است.
شبستري توضيح داد: اين شاعر، همواره درد وطن و هويت ملي داشت و اين درد در اشعار عاطفي او نيز ديده ميشود. ركن مهم خودشناسي اين شاعر را بايد در زبان مادري او برشمرد. او اشعار بسياري در ارتباط با زبان مادرياش دارد.
وي ادامه داد: لايق در تاسيس مركزي كه از تبديل شدن زبان مادري به زبان دولتي كشور تاجيكستان حمايت ميكرد نقش بسزايي داشت. اشعار او نه تنها براي مردم روزگار خودش و زمان حال موثر است، بلكه براي نسل آينده نيز راهگشاست.
در ادامه، دولت علي حاتماف، سفير تاجيكستان در ايران به ايراد سخنراني پرداخت و گفت: از شعرهاي لايق چنين برمي آيد كه گويي او 30 سال پيش،از اين روز كه مردم ايران و تاجيكستان ميلاد او را جشن ميگيرند، آگاه بوده است.
وي به موضوعات شعري لايق اشاره و تصريح كرد: اين شاعر، پيرامون تمام موضوعات شعر سروده است. از سوي ديگر شعر او ساده و روان است اما خواننده را به تفكر وادار ميكند.
حاتماف از برخي اقدامات دولت تاجيسكتان در ارتباط با اين شاعر خبر داد و اظهار داشت: اشعار شيرعلي در سياست نيز راهگشا و خردمندانه است. يكي از زيباترين خيابانهاي شهر دوشنبه و برخي از مدارس به نام شيرعلي نامگذاري شده اند. همچنين در دانشگاه «مدرسه آموزگاري» شهر دوشنبه بورسيهاي به نام لايق شيرعلي اختصاص داده شده است.
وي در ادامه چند شعر از سرودههاي شيرعلي را قرائت كرد.
خدايي شريف، عضو آكادمي علوم تاجيكستان نيز در اين نشست به ايراد سخنراني پرداخت و گفت: همانند يك سرباز، كه بي سلاح به ميدان جنگ ميرود به اين نشست آمدهام زيرا سلاح منتقد، شعر شاعر است و متاسفانه مجموعه اشعار اين شاعر را در دست نداشتم.
وي در ادامه توضيح داد: شيرعلي در سال 1941 ميلادي متولد شد و اين در حالي است كه سال 941 ميلادي رودكي از دنيا رفته و در اين سال ابوالقاسم فردوسي نيز متولد شده است. برهمين اساس، سال تولد شيرعلي در ميان علاقهمندان حوزه شعر در تاجيكستان از اهميت بالايي برخوردار است.
خدايي شريف از شيرعلي به عنوان شاعري با استعداد و ذوق ذاتي ياد و تصريح كرد: اين شاعر همانند شاعران ايراني همعصر خودش از ذوق و استعداد ذاتي بالايي برخوردار بوده و برهمين اساس به راحتي به عضويت اتحاديه نويسندگان تاجيكستان درآمد.
وي درباره ويژگي اشعار اين شاعر تاجيك افزود: شيرعلي از نيازها و آرمانهاي انساني و درد اجتماع در شعرهايش سخن ميگفت.
در بخش پاياني اين نشست حسن انوشه، سرپرست دانشنامه ادب فارسي از لايق به عنوان شاعري بزرگ و آزاديخواه ياد كرد و گفت: اين شاعر با نخستين مجموعه شعرش به خوبي درخشيد و به عضويت آكادمي شاعران در آمد.
وي ادامه داد: مجموعه شعر او با عنوان «مادر» در ايران منتشر و به زبانهاي قزاقي، گرجي، اسپانيايي، انگليسي و آلماني، ترجمه شده است.
انوشه درباره ويژگيهاي شعري لايق توضيح داد: اين شاعر در برخي از اشعارش از «شاهنامه» الهام گرفته و از سنت شاعران فارسي پيروي ميكند. او در غزل نيز پيرو حافظ و لاهوتي بوده است.
وي در پايان افزود: اين شاعر گرانقدر در شعرهايش پيوندهاي عميقي با وطن خود دارد و خواننده را به عصر كهن كشورش ميكشاند.
لایق شیر علی، در سال 1941 میلادی در روستای مزار شریف از توابع شهرستان پنج کند تاجیکستان متولد شد و تحصیلات خود را در رشته آموزگاری دانشگاه شهر دوشنبه در سال 1963 به پایان رساند. وي از سال 1966 میلادی چندین مجموعه شعر نو سروده است.
«سر سبز»(1966)، «الهام»(1968)، «خاک وطن»(1975)، «ورق سنگ»(1980) و «خانه چشم»(1982) عنوان برخی از مجموعه شعرهای این شاعرند. شعرهای او در قالبهای نو، رباعی، غزل و مثنوی سروده شدهاند.
مجموعه شعر او با عنوان «ساحل ها»(1972) 252 رباعی را شامل میشود. مجموعه «مرد راه»(1979) او از این نظر که در آن از ده شعر شاهنامه فردوسی چون «روح رخش» و «غرور رستم» الهام گرفته است، قابل توجه اند.
لایق نیز چون دیگر شاعران تاجیک، به ترجمه شعر خارجی نيز پرداخته و ترجمه برجستهای از شعر «پینین»، شاعر روسی ارائه کرده است.
بزرگداشت «لایق شیر علی»، شاعر تاجیكستانی جمعه (23 اردیبهشت) از ساعت 17 تا 18 در سالن بازار جهانی کتاب ایران واقع در طبقه دوم شبستان با حضور علاقهمندان این حوزه برگزار شد.
بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشت در مصلاي امام خميني(ره) برپاست.
نظر شما