شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۲۰:۱۹
اهداف و برنامه‌هاي موسسه كتاب‌شناسي شيعه

پژوهشگر حوزه دين در نشست «شناخت و معرفي شخصيت‌هاي شيعه» كه امروز(17 ارديبهشت) در سراي اهل قلم برگزار شد، فعاليت‌هاي موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» را برشمرد و اظهار داشت: تبيين صحيح و عقلاني منابع مذهب شيعه از جمله اهداف برپايي اين موسسه به شمار مي‌آيد./

خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) ـ به گزارش ستاد خبري سراهاي اهل قلم بيست و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، عبدالحسين طالعي درباره فعاليت‌هاي موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» و اهداف تاسيس آن گفت: اين موسسه از پشتيباني مراجع بزرگ شيعه برخوردار است و به هيچ حزب و گروه سياسي، افراد حقيقي و حقوقي وابسته نيست. اين موسسه با هدف معرفي پيشينه مذهب شيعه، شناساندن آثار مكتوب شيعه و مولفان آنها، جايگاه و ارزش علمي اين آثار راه‌اندازي شده است.

وي با اشاره به طرح‌هاي در حال انجام موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» اظهار داشت: «دانش‌نامه بزرگان شيعه» عنوان يكي از طرح‌هاي اين موسسه محسوب مي‌شود كه به مديريت دكتر علي اكبر زماني‌نژاد در حال اجراست. قرار است در اين طرح، حدود 120 نفر از شخصيت‌هاي‌ شيعه از قرن سوم تا زمان امام خميني(ره)، آثار مكتوب منتشر شده آنها و حتي آثاري كه منتشر نشده‌اند نيز معرفي شوند. تاكنون 50 نفر از اين شخصيت‌ها توسط مولفاني كه حدود 10 سال در اين حوزه فعاليت داشته‌اند، معرفي و شناسانده شده اند. تصميم مسوولان موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» بر اين امر استوار است كه تا سال 1400 اين 120 شخصيت شيعه به همراه آثارشان به طور كامل معرفي و ارايه شوند.

پژوهشگر حوزه دين از انتشار مجله «كتاب شيعه» به عنوان يكي ديگر از فعاليت‌هاي موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» ياد كرد و گفت: اين مجله500 صفحه‌اي، دو فصل‌نامه است و شناساندن كتاب‌هاي شيعه و شخصيت‌هاي برجسته و تاثيرگذار در تاريخ اسلام در قالب مقاله، سرگذشت‌نامه، اجازات روايي، اسناد و مكتوبات از جمله اهداف انتشار آن به شمار مي‌آيند.

سردبير مجله «كتاب شيعه» ادامه داد: اين مجله از بخش‌هاي متنوعي تشكيل شده، «آثار نو يافته» عنوان يكي از اين بخش‌ها به شمار مي‌آيد كه در آن كتاب‌هايي از بزرگان شيعه كه تا به امروز معرفي نشده‌اند و كسي از وجود آنها با خبر نيست، شناسانده مي‌شوند. از ديگر بخش‌هاي اين مجله مي‌توان به بخش‌هاي «نقد و معرفي نشريات علمي مربوط به بزرگان شيعه»، «معرفي پژوهش‌هايي كه در حال انجام هستند»، «معرفي كتاب‌هايي كه به زودي منتشر خواهند شد»، «بايسته‌هاي پژوهشي»، «كتاب‌شناسي موضوعي»، «تجربه‌هاي پژوهشگران» و «معرفي مراكز فرهنگي ـ علمي شيعي» اشاره كرد.

طالعي يادآور شد: نخستين شماره از اين مجله منتشر شده و به زودي شاهد حضور دو شماره ديگر از آن خواهيم بود. موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» براي پرباركردن مطالب مجله «كتاب شيعه» از بزرگان شيعه، مسوولان كتابخانه‌ها، استادان و مديران مراكز آموزشي و پرورشي دعوت مي‌‌كند تا نظرات و پيشنهادات خود را درباره اين مجله ارايه دهند.

حجت‌الاسلام رضا مختاري، سخنران بعدي اين نشست بود كه انجام پژوهش‌هاي تكراري توسط برخي از پژوهشگران را يكي از مشكلات رايج در حوزه پژوهش برشمرد و اظهار داشت: ناآگاهي پژوهشگران و محققان از عناوين پژوهش‌هاي انجام شده در گذشته، باعث رواج فرهنگ صفرپژوهي در ميان پژوهشگران شده و لذا موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» با هدف آشنايي علاقه‌مندان با پژوهش‌هاي انجام شده توسط شيعيان و اقدامات علمي آنها راه‌اندازي شده است. 

وي ادامه داد: البته تا قبل از تاسيس موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» بزرگاني مانند «علامه سيد محسن امين»به جمع‌آوري پژوهش هاي ديگران اقدام  كرده‌ بود، اما براي اينكه اين اطلاعات به شكل امروزي، مدون‌‌تر  و متناسب با نياز جامعه ارايه شوند، اين موسسه راه‌اندازي شد.

حجت‌الاسلام مختاري تصريح كرد: تحقيقات نشان داده‌اند كه آثار متعددي از شيعيان سراسر كشورمان وجود دارد كه به دليل ترجمه نشدن به زبان‌هاي مختلف و عدم عرضه آنها به شكل‌هاي متفاوت، باعث شده كه بسياري از مذاهب از جمله اهل سنت، مذهب شيعه را بي‌ريشه پندارند و از خدمات علماي بزرگ اسلام و شيعه بي‌اطلاع باشند. لذا كارشناسان موسسه «كتاب‌شناسي شيعه» با ارايه «دانش‌نامه آثار شيعه» سعي كرده‌اند اطلاعاتي دقيق، فشرده و تحقيقي در حوزه آثار شيعيان جمع‌آوري كنند كه اكنون كارشناسان در مرحله مدخل گزيني‌ هستند. اين دانش‌نامه ابتدا به زبان فارسي تدوين مي‌شود سپس به زبان عربي و انگليسي نيز ترجمه خواهد شد.

پژوهشگر حوزه دين ادامه داد: در اين دانش‌نامه، آثار شيعيان عصر امام علي(ع) تا عصر حاضر به صورت منسجم‌تري عرضه خواهند شد. اين دانش‌نامه، هم آثار موجود اين بزرگان را دربرخواهد داشت و هم آثاري كه از بين رفته‌اند و فقط عنوان آنها باقي مانده است را پوشش خواهد داد. در اين دانش‌نامه اهميت و جايگاه  كتاب‌هاي شيعيان، تاثيرپذيري از آثار قبلي و تاثيرگذاري آنها بر آثار بعدي نيز ارايه خواهند شد.

وي يادآور شد: نشر «تك نگاري» از ديگر اقدامات اين موسسه محسوب مي‌شود. در اين بخش از موسسه، آثار پژوهشگراني كه در يك موضوع ويژه به تحقيق پرداخته‌اند، به صورت تك نگار منتشر خواهد شد كه چند عنوان از آنها به زودي راهي بازار نشر مي‌شود.

نشست «شناخت و معرفي شخصيت‌هاي شيعه» بعدازظهر امروز (17 ارديبهشت) در سراي اصلي اهل قلم واقع در طبقه دوم شبستان نمايشگاه كتاب تهران از ساعت 30/13 تا 30/15 با حضور كارشناسان و پژوهشگران حوزه دين برگزار شد.

بيست و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشت در مصلاي بزرگ امام خميني(ره) برپا ست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط