«كتاب ماه روي صندلي» كه مجموعه شعري از عباس تربن است، امروز 16 ارديبهشت ماه در سراي اهل قلم كودك و نوجوان نقد شد. آتوسا صالحي، منتقد اين كتاب، سوژهپردازي، زبان و تصويرگري اين كتاب را مورد نقد و بررسي قرار داد و گفت: شاعر در انتخاب زبان و كلمات بيدقتيهايي كرده و شعرها بين گروه كودك و نوجوان سرگردانند./
اين نويسنده و منتقد افزود: برخي از شعرهاي كتاب كه به رئال نزديكترند، تصويرهايي فانتزي دارند و براي شعرهايي كه به زمينههاي فانتزي نزديكترند، تصاوير واقعيتري كشيده شده اند.
وي با اشاره به اينكه قلم نوشتاري كه براي چاپ متن شعرها انتخاب شده قلم مناسبي نيست، اضافه كرد: اين نوع حروف خواندن شعر را براي مخاطب دشوار ميكند و مانع ارتباط برقرار كردن با شعر ميشود. در گذشته خطاطهاي برگزيده كتابهاي شاعران بزرگي چون حافظ را مينوشتند و در جايي كه خواندن كلمات دشوار ميشد از سرهم نويسي پرهيز ميكردند اما متاسفانه اكنون كه حروف تايپي داريم از اين اصول فاصله ميگيريم.
او ادامه داد: حروف بايد طوري باشند كه مخاطب بتواند به راحتي آن را بخواند، در واقع حروفچيني براي متن است نه براي تصويرگري اما حروف اين كتاب شبيه نقاشي است.
صالحي اين نوع قلم نوشتاري را از مشكلات كتابهاي جديد كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان برشمرد و گفت: اين انتشارات در سالهاي اخير اغلب كتابهاي شعر را به همين شيوه منتشر ميكند.
شاعر مجموعه «دلم براي تو تنگ است» اظهار داشت: برخي شعرهاي آقاي تربن طنز شاعرانه خوبي دارند كه اين طنز از نوع طنزهاي روزنامهاي كه به طور روزانه ميخوانيم نيست و طنز شاعرانه است اما در ميان اين تصاوير سياه اصلا زيباييهاي شعر ديده نميشود.
او افزود: برخي شعرهاي كتاب درباره سوژههاي تكراري مانند مادر و پدر بود و تكرار شعرهايي با همين موضوع كه در اين شعرها همه پدران زحمتكش خسته و بي انرژي اند مادران همه خانهدار كه در زمانه ما اغلب مادران شاغلند و شغلهاي مختلف دارند. شاعران نيز بايد با انتخاب سوژههاي تكراري در آن خلاقيت و نوآوري داشته باشند.
صالحي زبان كتاب را از ديگر مشكلاتش برشمرد و گفت: شاعر در استفاده از برخي كلمات بي دقتي كرده است و در يك شعر برخي بندها مربوط به كودكان است و برخي مربوط به نوجوانان و شعرها بين كودكي و نوجواني سرگردانند. ناشر نيز گروه سني كتاب را «ه» تعيين كرده در صورتي كه گروه سني اين كتاب بيشتر «ج» است و برخي از شعرها را با اغماض ميتوان گفت در گروه «د» قرار دارند.
اين منتقد با اشاره به اين كه در اين كتاب چند شعر خيلي خوب نيز وجود دارد، گفت: با شرايط فعلي كه شعرهاي كودك و نوجوان وضعيت خوبي ندارند، وجود چند شعر خوب در يك مجموعه گام بزرگي به شمار ميآيد.
كتاب «ماه روي صندلي» سال 87 از سوي انتشارات كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان منتشر شد و سال گذشته برگزيده سيزدهمين دوره جايزه كتاب سال سلام شد.
نشست نقد و بررسي كتاب «ماه روي صندلي» از ساعت 30/10 تا 12 امروز (16 ارديبهشت ماه) در سراي اهل قلم كودك و نوجوان واقع در زيرزمين شبستان، جنب ستاد اجرايي برگزار شد.
بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشتماه در مصلاي بزرگ امام خميني(ره) برپاست.
نظر شما