فصلنامه فرهنگي و اجتماعي «گفتوگو» آخرين شماره خود را به مسايل استان سيستان و بلوچستان اختصاص داده است. اين نخستين باري است که يک نشريه در سطح ملي كوشش خود را معطوف به درک و شناسايي مسايل و مشکلات استان با اهميت سيستان و بلوچستان ميکند._
فاصله طولاني حوزه مورد بحث با تهران و همچنين وجود بزرگترين بيابانهاي کشور به عنوان يک حوزه حايل بر اين بيتوجهي افزوده است. در ميان پژوهشگران حوزه مطالعات قومي و توسعهاي تعداد پژوهشگران بلوچشناس يا سيستانيشناس به چند نفر هم نميرسد.
به رغم سابقه همزيستي تاريخي مردمان اين استان با يکديگر و به ويژه سيستانيها، بلوچها، سنيها و شيعيان، برخي سوء تدبيرهاي سياسي، اداري و همراه با تحولاتي که در آن سوي مرزها به ويژه در افغانستان و پاکستان در حال شکلگيري است، خود در ايجاد و تعميم شکافهاي ساکن در اين استان مؤثر است.
بر اين اساس فصلنامه فرهنگي و اجتماعي گفتوگو آخرين شماره خود يعني شماره 57 را به مسايل استان سيستان و بلوچستان اختصاص داده است. اين نخستين باري است که يک نشريه در سطح ملي هم خود را معطوف به درک و شناسايي مسال و مشکلات استان با اهميت سيستان و بلوچستان ميکند.
پيرمحمد ملازهي در جامعه و سياست در بلوچستان امروز با نگاهي تحليلي و انتقادي به مسائل فرهنگي و سياسي امروز بلوچستان ميپردازد. احسان هوشمند در توسعه سيستان و بلوچستان و چالشهاي پيش رو با ارايه آخرين آمارها به بازخواني شاخصهاي توسعه در اين استان پرداخته و مسايل پيش روي مردمان استان را به بحث ميگذارد.
حکايتهاي بلوچ به بلوچشناس نامآور دکتر محمود زند مقدم ميپردازد. محققي که چندين دهه از عمر خويش را صرف شناخت بلوچستان کرده است. پژوهشهاي صورت گرفته درباره سيستان و بلوچستان ديگر مقالهاي است که به شناسايي پژوهشهاي سيستان و بلوچستان پرداخته است.
ماجراي جمعه خان نيز مقالهاي است از احمدالله بخشي که با بازخواني ماجراي جمعه خان روايت تازهاي از آن ارايه ميکند. محمدعلي بهمني در مقاله مرزهاي بلوچستان به بازخواني کتاب «سرگذشت بلوچستان و مرزهاي آن» اثر امانالله جهانباني ميپردازد.
ترجمه مقالهاي از کارينا جهاني درباره زبان و فرهنگ بلوچي و انتشار نتايج يک نظر سنجي که توسط حسيننوري نيا در مورد «از نگاه مردم تهران به رابطه پاکستان و ايران» ديگر مطالب اين شماره از فصلنامه گفتوگو را به خود اختصاص داده است.
نظر شما