رييس دانشكده كتابداري و اطلاعرساني دانشگاه تهران گفت: بازيابي اطلاعات و دانش ميتواند مبناي نظري محكمي براي رشته كتابداري و اطلاعرساني باشد.
رييس دانشكده كتابداري و اطلاعرساني دانشگاه تهران افزود: اگر چه كتابخانه يك مفهوم قديمي و تاريخي بهشمار ميآيد اما كتابداري و اطلاعرساني نسبتا مفاهيم جديدي است. با گسترش فناوري، توجه به كتابداري و اطلاعرساني به بالاترين جايگاهش رسيد به طوريكه بسياري تصور ميكنند، فناوري اصل رشته كتابداري و اطلاعرساني و يا مهمترين عامل شكلدهنده آن است. اساس كتابخانه ذخيره دانش طبقهبندي شده و اساس كتابداري، بازيابي است. مفهوم طبقهبندي براي بازيابي مقدم بر شكلگيري كتابخانه به عنوان محلي براي نگهداري مجموعه است.
وي خاطرنشان كرد: اگر چه شرايط، موقعيت كتابداران را كمي تغيير داده و بالا برده است؛ اما در بسياري از كشورها از جمله ايران، در بسياري از موارد كتابداران عادت دارند به نوعي حرفه خود را پنهان كنند. اين مسأله به دليل آن است كه نام كتابداري نميتواند آنچه را كه متخصص اين رشته، مدعي است در عمل انجام ميدهد به نمايش بگذارد. كتابداران نميدانند چگونه با خود كنار بيايند تا چه رسد به اينكه ديگران را توجيه كنند.
دكتر فدايي گفت: علم بازيابي اطلاعات گوياي تمام فعاليتهايي است كه در كتابداري و اطلاعرساني انجام ميشود. اين علم اشاره به اين دارد كه چگونه بازيابي اطلاعات نياز اساسي انسان است. در حوزه كتابداري و اطلاعرساني نيازي به جستوجوي معني دقيق اطلاعات نيست، زيرا چيستي اطلاعات در حوزههاي موضوعي ديگري مانند شناختشناسي مورد بحث قرار ميگيرد.
وي افزود: بازيابي اطلاعات به طور معمول پس از توليد اطلاعات واقع ميشود. انسان براي پيشرفت تلاش ميكند تا چيزهاي جديدي را خلق يا پيدا كند و روشهاي جديدي را در زندگي به كار برد.
به عقيده فدايي، كتابداري و اطلاعرساني با وجود اهميتش از فقدان مباني نظري رنج ميبرد. اين به دليل آن است كه ما راه را اشتباه پيموده و بر نقطه اشتباهي تاكيد داشتهايم. ما تلاش كردهايم كه كتابداري را توسط كتابخانه به عنوان يك ساختمان تعريف كنيم؛ در حاليكه كتابخانه بارزترين بازنمون نياز اساس انسان به اطلاعات و دانش بوده است.
نظر شما