خبرگزاری کتاب ایران (ايبنا)، مینو خانی، پاریس: هیات های انتخاب این دو جایزه قدیمی و معتبر ادبی فرانسه با انتخاب های خود هیچ تعجبی را برنیانگیختند؛ نخستین تفسیری که در باره این جوایز می شود، همین است. زیرا آلکسیس ژنی در روزهای گذشته به خاطر رمان «شیوه فرانسوی جنگ» به شدت مورد توجه قرار گرفته بود. این رمان که خارج از شيوه معمول نوشته شده است، از ماه آگوست(مرداد) نقدهای ادبی زیادی دریافت کرده و از سوی کتابفروشی ها و روزنامه نگاران به عنوان «اثر انقلابی تازه های ادبی» مطرح شده بود.
«شیوه فرانسوی جنگ» که از سوی انتشارات گالیمار راهی بازار نشر شده، بیش از 600 صفحه است و تاکنون بیش از 56 هزار نسخه فروش داشته است. این موفقیتی است که این رمان بلندپروازانه پیشاپیش به خاطر پرداختن به نقش ارتش فرانسه در زمان اشغال هندوچین و الجزایر به دست آورده بود.
این رمان نخستين اثر منتشر شده آلکسیس ژنی 48 ساله است که در کنکور استادی «علوم و حیات طبیعی» پذیرفته شده و در شهر لیون تدریس می کند.
نویسنده به راحتی تخیلاش را در تاریخ معاصر کشورش رها می کند، بدون اینکه از هیچ مساله ای که راجع به گذشته استعماری کشور است، بی تفاوت بگذرد. ولی روایت هرگز شکل خطابه ای و تئوری پردازانه به خود نمی گیرد، چراکه نویسنده می داند چطور به شخصیت اصلی اثرش که کهنه سربازی است که به خاطر مبارزاتش آزار دیده، زندگی دهد.
هیات انتخاب گنکور یک بار دیگر نشان داد از اینکه به کتابی که خواندنش سخت است جایزه بدهد، هراسی ندارد؛ هرچند این سختی فقط به خاطر فرم کتاب است. آنها با این کار به یک استعداد تازه امکان ظهور دادند، همانطور که 5 سال پیش با اهدای این جایزه به جاناتان لیتل به خاطر رمان «مهربانان» این کار را کردند؛ کتابی که با برگزیده امسال حداقل سه نقطه مشترک داشت: تاریخ به عنوان پیش زمینه داستان، طولانی بودن و ناشرش، گالیمار.
هیات انتخاب گنکور با اهدای جایزه به آلکسیس ژنی، یک انتشاراتی را هم مورد تشویق قرار داد: انتشارات گالیمار که امسال صدمین سال تاسیس اش را جشن می گیرد.
دیروز گروه داوری 8 نفره آکادمی گنکور در نخستين دور رأيگيري اش برنده را برگزيد و با دادن 5 رای به رمان «شيوه فرانسوي جنگ» اثر آلكسيس ژني او را برنده اعلام کرد. در این رای گیری «از حلقه پچپچهها» اثر كارول مارتينز هم 3 رای آورد.
سرژ شالاندون نويسنده رمان «بازگشت به كيليبگز»، برگزيده امسال جايزه بزرگ رمان آكادمي زبان و ادبيات فرانسه در کنار ليونل تروي، نويسنده نامدار اهل هائيتي ديگر رقباي آلكسيس ژني جهت تصاحب گنكور 2011 بودند.
دومین اثر کرر، برنده رنودو
گالیمار انتشاراتی معتبر فرانسوی، به صورت غیر مستقیم از سوی هیات انتخاب جایزه ادبی رونودو نیز مورد تشویق قرار گرفت؛ چراکه اثر برگزیده این جایزه از سوی یکی از شعبش، پ. او. ال، راهی بازار نشر شده بود. امانوئل کرر این جایزه را به خاطر دومین اثر خود «لیمونوف»، چیزی بین تحقیق و تخیل دریافت کرد.
بر اساس تکنیکی که از این پس تجربه خواهد شد، امانوئل کرر بیوگرافی رمان گونه ای درباره ادوارد لیمونوف، شاعر دگراندیش روس در دوران برژنف که شهرت کمی در دهه 80 در فرانسه پیدا کرده بود، نوشت. این شاعر قبل از اینکه به کشورش برگردد و در آنجا به یک چهره سیاسی تبدیل شود، خود را به خاطر تحریکات، موضع گیری های سیاسی (طرفدار صرب ها) و مقالاتش در نشریه «حماقت بین الملل» در فرانسه شناسانده بود.
این کتاب که به راحتی در ژانر خاصی طبقه بندی نمی شود در دور نخست انتخاب گنکور برگزیده شد، ولی در دور دوم حذف شد و تعجب بسیاری از ناظران را برانگیخت چون به عنوان یکی از رمان های قابل توجه تازه های ادبی پاییز قلمداد می شد.
امسال هیات انتخاب شامه، سلیقه و جرات این را داشتند تا به دو نویسنده ای جایزه اهدا کنند که هرگز قضاوت مردم را به دنبال نخواهد داشت؛ دو نویسنده در اوج.
پنجشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۴
نظر شما