به گزارش
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، وقتی عطر خوش و ملکوتی رمضان در کوچه، پسکوچههای شهر میپیچد، مردمان سرزمین دریا و نخلهای سربهفلک کشیده، وضو در حوض شب و خنکای نگاه پرعطوفت خدای یگانه میگیرند و در روزهای بهاری زبان به کام میگیرند و دیده از خوراکیهای متنوع و خوشطعم فرومیبندند تا در ضیافت الهی، میهمانانی شایسته و لایق جلوه کنند و دمی از اندیشیدن به دنیا و تعلقاتش رها شوند.
اینجا بوشهر است، خطهای که تار و پود زیست مردمانش با باورهای عمیق و آیینهای موسیقایی و نمایشی در هم تنیده شده است؛ مردمان این دیار برای هر برش زندگی، مناسکی، آیینی و رسمی دارند؛ مناسکهایی که هم ریشه در دین دارند و هم جنبه آیینی و نمایشی. بدیهی است بوشهریها رسوم و آداب خود را از اجداد خویش به یادگار دارند که در تعامل با مذهب، خرد، اقلیم و هنر پدید آمدهاند.
در این میان، آنها برای ماه مبارک رمضان رسوم ویژه و منحصربهفردی دارند و هر ساله با آداب و آیینهای پرشکوهی مثل «آبی بنوش»،«دُم دُم سحری»، «نذری دادن» و... به پیشواز ماه مبارک میروند؛ آیینهایی که از خاستگاه باورهای زلال قلبیشان برمیخیزد و روزهداران دلداده با خلوص نیت هر سحرگاه و شامگاه به تعظیم و خشوع در برابر معبود هستی میایستند و همنوعان خود را نه تنها در افطاری؛ بلکه در دعاهایشان سهیم میکنند.
یک نویسنده و پژوهشگر حوزه آیینهای ناملموس بوشهر در اینباره به
خبرنگار ایبنا در بوشهر میگوید: آیینهای ماه مبارک رمضان در استان بوشهر متنوع و ریشهدار هستند؛ این آیینها اغلب از جنبههای نمایشی و موسیقایی کاملی برخوردارند، آیینهای هنگام سحر را در این ماه مبارک میتوان از ویژهترین آیینهای رمضانی دانست. اگرچه در بسیاری از نقاط ایران آیینهایی در موقع سحر در شبهای رمضان برگزار میشود ولی شاخصههای موسیقایی و نمایشی این آیینها در بوشهر نشان از غنای فرهنگی این دیار دارد.
محمد مظفری آیین «دُم دُم سحری» را یکی از مراسم خاص و نمایشی این منطقه معرفی میکند و میافزاید: این آیین که ترکیبی از باور، شعر، موسیقی و حرکت است، در کوچه، پسکوچههای شهرها و روستاهای استان برگزار میشود. البته در گذشته نمود پررنگتری داشته ولی امروز تنها در برخی از محلات شهر بوشهر و برخی از شهرها و روستاهای دیگر استان اجرا میشود.