به گزارش خبرنگار
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، داستاننویسی در بوشهر، تاریخی درخشان دارد که با ورود نخستین زن نویسنده جنوبی، یعنی منیرو روانیپور به عرصه نویسندگی در دوران پس از انقلاب به غنای این تاریخ افزوده شد. بیشک حضور روانیپور در دنیای مردانهی ادبیات آن سالهای جنوب کشور، انقلابی را در میان زنان اهل قلم و باسواد این منطقه که اندکشمار بودند، پدید آورد و مسیر را برای فعالیت زنان در عرصه ادبی استان بوشهر هموار کرد.
منیرو روانیپور با انتشار مجموعه داستان «گنجشک و آقای رئیس جمهور» در سال ۵۹ عملا نام خود را بهعنوان نخستین زن نویسنده صاحب اثر استان بوشهر در تاریخ ادبیات داستانی این اقلیم ثبت و در ادامه با نگارش آثاری مثل «کنیزو» خود را بهعنوان یک نویسنده صاحباندیشه و دغدغهمند در کشور مطرح کرد. ویژگی بارز این نویسنده پرداختن به زنان و مصائب و مشکلات آنها بود.
با این اوصاف، روانیپور آغازگر راه نویسندگان زن در بوشهر است و نقش بسزایی در بارور شدن نهال داستاننویسی جنوب دارد. پس از وی، نویسنده دیگری بهنام مهناز کریمی که غیربومی و ساکن بوشهر بود با انتشار رمان پستمدرنی بهنام «رقصی چنین» بههمت نشر «شروه» بهمدیریت سیدقاسم یاحسینی این مسیر را ادامه داد.
هر چند ادبیات داستانی استان بوشهر از آغاز تاکنون بیشتر متاثر از حضور نویسندگان مرد و موفقی مثل صادق چوبک، رسول پرویزی، احمد آرام، محمدرضا صفدری، محسن شریف، سعید بردستانی و... بوده و هست ولی با ظهور و ورود نویسندگان زن به این عرصه درخت نویسندگی این منطقه شاخ و برگ بیشتری گرفته است. نویسندگانی که زنانگی و ترسها و مصائبشان را در فضای جنوب به تصویر کشیدهاند و با زبان بیزبان به همه اجحافها و ستمهایی که بر آنها روا شده است، اعتراض کردهاند. نویسندگانی که در صورت رسیدن به فرم و سبک خود در نوشتن و اندیشگی میتوانند حرف زیادی در حوزه داستان کشور داشته باشند.
سهیلا شعبانی یکی از این زنان داستاننویس است که بهتازگی حاصل شش سال داستاننویسی خود را که در کارگاههای داستاننویسی جنوب داستان به مدیریت مهدی انصاری، نویسنده و منتقد ادبی پدید آمدهاند، در قالب کتابی با عنوان «تا انتهای همان کوچه» به همت انتشارات «بید» روانه بازار کتاب شده است. این اثر، ۱۱ داستان کوتاه این نویسنده را شامل «نخلهای بیسر»، «قاسو و دختر انگلیسی»، «حسرتی ابدی»، «انتظار»، «دیدار تلخ»، «تا انتهای همان کوچه»، «تردید»، «ماجرای اتاق شمالی»، «حلقه گمشده زندگی»، «سوءظن» و «ناخدا حیدر» دربرمیگیرد که همگی حال و فضایی بومی دارند. این مجموعه داستان شامگاه سهشنبه، دوم آذرماه با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و مسئولان شهرستانی رونمایی شد.
مدیرعامل مجمع دانشآموختگان نواندیش استان بوشهر كه برگزاركننده اين برنامه بود، در بخش نخست این آيين گفت: خرسند هستیم که پس از دو سال تعطیلی فعالیتهای فرهنگی هنری در اثر شیوع کرونا، انتشار این مجموعه داستان بهانهای شد تا دوباره دور هم جمع شویم و از کتاب بگویم و حال خوب را به هم هدیه کنیم.
مبین کرباسی ادامه داد: این مجموعه داستان زبان گویای زنان بوشهری در دورههای مختلف تاریخی است که به قلم سهیلا شعبانی، نویسنده و روزنامهنگار جنوبی به نگارش درآمده است. بیشک امروز زنان نویسنده و فرهیخته سرمایههای ارزشمند اجتماعی هستند که باید قدر آنها را با حمایت و همراهی دانست.
وی در پایان یادآور شد: مجمع دانشآموختگان نواندیش استان بوشهر بهمنظور توسعه و پویایی فرهنگی استان بوشهر (که از تاریخ و فرهنگ غنی برخوردار است)، آمادگی هر نوع همکاری را با اهالی فرهنگ و هنر در انتشار آثار باکیفیت و اجرای طرحهای توسعهطلبانه فرهنگی دارد.
در بخش بعدی آیین رونمایی از مجموعه داستان «تا انتهای همان کوچه»، سیدقاسم یاحسینی، نویسنده، پژوهشگر و مورخ اجتماعی با مروری بر تاریخ داستاننویسی جنوب کشور و همچنین حضور زنان بوشهر در عرصههای مختلف در دوران پیش از انقلاب گفت: طبق بررسیهایی که صورت دادهام، در دوره پیش از انقلاب هیچ نویسنده زنی را در بوشهر نداریم که کتابی را منتشر کرده باشد. این جای شگفتی دارد! قطعا عوامل زیادی در این زمینه نقش دارند که نیاز به واکاوی و تفحص دارد. طبیعتا خلأ حضور زنان در عرصه داستان جنوب در دوران پیش از انقلاب بیش از اینکه ریشههای فرهنگی داشته باشد؛ ریشههای اجتماعی و روانشناختی دارد.