خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- مقوله آموزش خلاقه در گونههای مختلف نگارش ادبی، سابقهای حدود یک قرن در کشورهای صاحب ادبیات دارد. در ایران نیز همزمان با ورود جریانهای نوین ادبی با تعدد کارگاههای شعر و داستاننویسی انتظار میرفت ادبیات داستانی ایران در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 رشد کیفی مطلوبی داشته باشد، ولی به باور برخی نویسندگان و منتقدان، ادبیات خلاقه کشورمان روندی متفاوت و جدا از کارگاههای شعر و داستان یافته است. البته از نظر آنانی که تلقی راضی کنندهای از سابقه آموزش به هنرجو و پرورش واقعی نویسنده در این عرصه دارند، تعریفی منحصر به فرد از فعالیت کارگاههای در این حوزه وجود دارد.
هرچند ادبیات خلاقه در اصل مقولهای ذاتی است و بدون شک استعداد، نقش غیرقابل انکاری در پیدایش آثار موفق شاعران و داستاننویسان دارد اما حضور در کارگاههای شعر و داستان هم مزایایی دارد که نمیشود به راحتی آنها را نادیده گرفت.
سرعت در مسیر پیشرفت و استفاده از تجربیات مدرسان، قرار گرفتن در فضای رقابتی برای ایجاد آثار خلاقه، نقد و بررسی آثار تولید شده، التزام به خلق شعر و داستان و برنامهریزی برای به دست آوردن انضباط نویسندگی نیز می تواند بخشی از فواید حضور در کارگاههای شعر و داستان باشد.
گروه ادبیات
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در این گزارش چکیدهای از گفتههای نویسندگان، شاعران و صاحبنظران را درباره کارگاههای شعر و داستان منتشر کرده است.
نکته مهم دیگری که درباره آموزش شعر و داستان در ایران به چشم میخورد، جای خالی آموزش آکادمیک این مقوله در دانشگاههاست. رشتهای که دوام چندانی در نظام آموزش عالی کشور نداشت و ممکن است افزایش بار علمی و آموزشی کارگاههای شعر و داستان، جای خالی رشته «ادبیات داستانی» را در دانشگاهها پر کند.