خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر- الهام بهروزی، روزنامهنگار: «وسنی» همانطور که از نامش برمیآید، داستان مهییج و متفاوتی را از سعید تشکری روایت میکند تا جایی که وقتی مخاطب کتاب را به دست میگیرد و به فصل اول آن گام مینهد، در خصوص علت نامگذاری کتاب همچنان متعجب و گیج است اما در ادامه که با ماجرای آن پیش میرود، متوجه میشود که وسنی، مناسبترین نام برای این رمان است؛ چراکه ما در این اثر با نوجوانی سرکش و پرشور اما جوانمردی مواجه هستیم که در هر بخش هر چه به شناخت او بیشتر نزدیک میشویم، او را در درک و فهم زنان پیرامونش موفقتر و بهعبارتی یک سر و گردن بالاتر از دیگر مردان قصه مییابیم.
رمان وسنی یکی از سهگانههای سعید تشکری است که با دو کتاب دیگر؛ یعنی «رفیق» و «یکه» پازل زندگی این نویسنده فقید را کامل میکند. ظاهرا دو جلد دیگر این سهگانه در دوره حیات نویسنده برای چاپ به ناشر سپرده شدهکه امیدوارم هر چه زودتر این دو اثر نیز راهی بازار کتاب شوند و در اختیار مخاطبان قرار بگیرد. وسنی که اثر نخست این سهگانه است، روایتگر دوران پرآشوب نوجوانی سعید تشکری است که همه او را به عنوان نویسنده محب و مبلغ سیره رضوی در ادبیات داستانی میشناسند؛ دورانی که خیلی زود سعید را بزرگ کرد و مسئولیتهای سنگین را بر گردن وی انداخت. به گفته خود زندهیاد تشکری، «ساختار «وسنی» نشان میدهد که یک نوجوان چطور از خانه به کوچه و از کوچه به خانه و از خانه به محیط اجتماعی آن دوران وارد شده و مسئولیت میپذیرد. این مسئولیتپذیری با حادثه همراه است و بیشتر لحظات شورانگیزی فراهم میکند که شاید مخاطب کمتر فکر کند سعید تشکری چنین دورانی را گذرانده است.»
با این اوصاف، وسنی یک اثر رئالیستی دراماتیک است که با نثری یکدست و خوشخوان و بیان روانی خلق شده است. بخشهای این رمان کاملا متناسب با حوصله مخاطب امروز است؛ البته کوتاهنویسی یکی از ویژگیهای بارز تشکری است که در دیگر آثار وی نیز مشهود است. از دید من، تشکری نویسندهای جامعالشرایط است، چون هم بر چینش عناصر داستان بهخوبی اشراف دارد و هم در کاربرد زبان. او با استفاده از راوی سوم شخص، پرتره گنگی را در بخشهای نخست رمان به مخاطب ارائه میکند که در ادامه با گرهافکنیهای بجا و تعلیقهای خودخواسته ذهن کنجکاو مخاطب را به دنبال کردن قصه فرامیخواند. وی با انتخاب زبان محاوره در دیالوگهای شخصیتهای داستان، صمیمت و ارتباط لازم را میان مخاطب و داستانش برقرار میکند.
هرچند در بالا اشاره شد که وسنی روایت دوران نوجوانی سعید تشکری است ولی نویسنده در خلال ترسیم زندگی خود، دورنمایی از زیست، عقاید و نوع نگرش مردمان آن روز مشهد را ارائه میکند و افزون بر این، اهمیت و نقش زنان آوانگارد این شهر مذهبی را در مطالبهگری به رخ میکشد. اتفاقی که به یکباره آغازگر تحولی عمیقی در وجود خود نویسنده میشود که آن زمان نوجوانی 14 یا 15 ساله بوده است.