دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۶
نیکبخت، روشنگر زوایای تاریک تاریخ معاصر آذربایجان بود

محمد طاهری خسروشاهی، سردبیر نشریه سفینه تبریز در یادداشتی نوشت: زنده‌یاد رحیم نیکبخت در مسیر روشنگری و پرتوافکنی بر زوایای تاریک تاریخ معاصر آذربایجان و تکریم مفاخر شعر رثایی تبریز، آرام و استوار گام برمی‌داشت.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- محمد طاهری خسروشاهی، سردبیر نشریه سفینه تبریز: با رفتن رحیم نیکبخت، ایران یکی از فرزاندان بلندهمت و آذربایجان عزیز یکی از پژوهشگران سختکوش و بافضیلت خود را از دست داد. او همه عمر پربرکت خود را در تلاش و تکاپوی علمی‌ و فرهنگی گذراند. از همان اوان جوانی و بدو ورود به ساحت فرهنگ و اندیشه، با هوشمندی و بردباری، آموخت و اندوخته‌های علمی‌خود را برای روشنگری در خصوص تاریخ معاصر آذربایجان و حوزه مطالعات عاشورایی و شعررثایی به کار بست. تا یک هفته پیش از آنکه جانِ زلالش میزبان یک مهمان ناخوانده شود، با شوری وصف‌ناپذیر و آرامشی که خاص او بود، پیوسته در تکاپو بود؛ می‌خواند و می‌نوشت؛ تو گویی می‌دانست که فرصتش اندک و زمانش محدود است. 

رحیم در مسیر روشنگری و پرتوافکنی بر زوایای تاریک تاریخ معاصر آذربایجان و تکریم مفاخر شعر رثایی تبریز، آرام و استوار گام برمی‌داشت و زحمتِ خنّاسان و آزارِ کارافزایان و نیشِ کوته‌نظران، عزم و اراده خستگی‌ناپذیرش را در راه بیان حقیقت نمی‌فرسود. صفا و صمیمت و مهربانی عناصر ذاتی وجودش بود. حتی مخالفان راه و مرامش نیز بر این جنبه وجودی او اعتراف می‌کردند. با همه دوستان و مخاطبان از سر لطف و صفا سخن می‌گفت و از بدگویی و لجاجت و کینه توزی به شدت پرهیز داشت. من در 23 سال دوستی، یک بار ندیدم در پوستین کسی افتد و از کسی بدگویی کند.

عاشق و شیفته حضرت اباعبدالله الحسین علیه آلاف التحیه والثنا بود و فارغ از هرگونه عنوان علمی‌ و دانشگاهی، خود را خادم‌الحسین می‌نامید. در سال‌های اخیر عمده فعالیت‌های پژوهشی‌اش بر محور مطالعات عاشوراپژوهی -به ویژه احیای میراث مکتوب مرثیه آذربایجان- متمرکز شده بود و چندین اثر ارزشمند از سوی انتشارات سفیر اردهال و موسسه دیار کهن در این موضوع منتشر کرد. یک بار سخنی قریب به این مضمون برایم گفت که: هرگاه از موشکافی‌های ملال‌آور تاریخ و سندپژوهی خسته می‌شوم، دمی‌ در سایه‌سار شعر رثایی آذربایجان و یاد آرامش‌بخش حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام می‌آسایم.

نگارنده در این لحظه که در سایه امن جوار بارگاه حضرت اباالحسن علی بن موسی الرضا المرتضی علیه السلام و همزمان با لیله الدفن و شب اول قبر آن دوست نازنین ازدست‌رفته است، مجال سخن‌گفتن از دقایق احوال و بررسی آثار و کارنامه پربرگ‌و‌بار و ترسیم وجوه و جوانب شخصیت گرانقدرش را ندارد. بنابراین در این مجال اندک بر آنم که لختی قلم را در سوگش بگریانم و به اشاراتی کوتاه در باب فضائل اخلاقی و مراتب علمی‌اش بسنده کنم با ذکر این سخن که:


 
همی‌گفتم که خاقانی دریغاگوی من باشد        دریغا من شدم آخر دریغاگوی خاقانی

1. مهمترین جنبه کارهای پژوهشی زنده‌یاد رحیم نیکبخت حوزه‌های متنوعی است که در طول سالیان گذشته به پژوهش گرفت. تنوع علایق و گستره ابعاد شخصیت او حقیقتاً مایه شگفتی است. طرفه آنکه تقریبأ در همه این زمینه‌های متنوع، مهارت داشت و زبردست بود. تاریخ معاصر آذربایجان، ادبیات مرثیه، تاریخ انقلاب اسلامی، تحولات سیاسی تبریز معاصر و سندپژوهی، بخشی از جنبه‌های متنوع کارهای پژوهشی اوست. آنچه این تنوع و ذوفنونی را به یکدیگر پیوند می‌داد، تعهد نیکبخت به تاریخ آدربایجان و روایت صحیح از اسناد تاریخی بود.

2. نیکبخت نازپرورده تنعم نبود. از همان آغاز کارهای پژوهشی، با کوشش و تلاشی طاقت‌سوز، مراتب علمی‌ را تا درجه دکتری تاریخ طی کرد و عائله پدر و مادر و خانواده خود را به سامان رسانید. من و نیکبخت، در طول 23 سال رفاقتی که آغاز آن، بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی بود، با یکدیگر رابطه خانوادگی داشتیم. بارها دیدم که حتی در ایام عسرت نیز دست از مطالعه و تحقیق نمی‌کشید. هرگاه با خانواده به تبریز می‌آمد، از پرتو دوست‌نوازی و مهرگستری، معمولا و اگر فرصت داشت، ابتدا به دیدار مادرم می‌رفت و سپس قدم به کلبه طوفان‌زده ما می‌نهاد و حق نان و نمک را استحکام می‌بخشید. چنان سرگرم کار کتاب و سند و مجله بود که حتی بر سرسفره نیز، در حال تورق کتابی تازه و مجله‌ای جدید بود.

3. "جریان‌سازی" و "پرکاری" دو شاخصه بارز فعالیت‌های فرهنگی رحیم نیکبخت بود. رحیم، حلقه وصل جمعی از پژوهشگران خطه آذربایجان بود و هر گاه به تبریز می‌رسید، دوستان را در جایی که بود گرد خویش می‌آورد و با برگزاری این جلسات صمیمی‌ و دوستانه، زمینه شکل‌گیری یک همایش جدید و نشستی فرهنگی را فراهم می‌آورد. بسیاری از اهل قلم جوان آذربایجان -که اینک در حوزه‌های فرهنگی و تاریخی قلم می‌زنند- از جمله تربیت‌شدگان او هستند که با تشویق‌های پی در پی رحیم و زمینه‌سازی او برای سخنرانی جوانان در همایش‌ها، شور و شوقی جدید را تجربه می‌کردند. در عین جریان‌سازی، پرانرژی هم بود. دمی‌ آرام و قرار نداشت. در دیدارهای تقریبا دوماهانه‌ای که داشتیم، بلافاصله بعد از سلام و احوالپرسی، بی‌مقدمه سراغ کار جدید می‌رفت و مباحث جدی آغاز می‌شد. لحظاتی پس از خاموشی ابدی‌اش، یگانه دختر مهربانش که از فرط بی‌تابی و دریغاگویی، تلفن خانه ما را گرفت و عقده دل گشود، می‌گفت: "نمی‌دانیم با این همه کارهای ناقص و نیمه‌تمام که بر روی میز کارش در خانه تلنبار شده است، چه کنیم". در همین دو روزی که خبر رفتنش منتشر شده است، یک ناشر و یک حروفچین محترم با من تماس گرفته‌اند و پیگیر یکی – دو کاری هستند که نیکبخت، چند روز پیش از رحلتش به دست تایپ وچاپ و نشر سپرده بود.

4. نیکبخت به معنای واقعی کلمه عاشق ایران و آذربایجان بود. تقریبا در همه آثاری که به خامه توانای او منتشر شده است، رنگی از پیوند ایران و آذربایجان مشاهده می‌شود. نگارنده در سال‌های دوستی و همنشینی با او، هیچ گاه تندی و عصبانیتش را ندید؛ اما آنچه موجبات خشم او را فراهم می‌کرد، جعل تاریخ آذربایجان از سوی خناسان و تحریف‌گران بود. همین روحیه سازش‌ناپذیری با تحریف‌گران بود که هرازگاه نادانی را بر آن می‌داشت که با کینه‌توزی، در گوشه و کنار از او بدگویی و سخن‌پراکنی کند. ذکر عظمت دیرین تاریخ ایران و آذربایجان و روایت درست از تاریخ این دیار غیرت سرشت، وجه همت او بود و در این میان عنصر وحدت ملّی و شکوه ایران، بارزترین نقطه مطالعات تاریخی و فعالیت‌های فرهنگی‌اش بود.

ناگفته پیداست که کارهای پژوهشی زنده‌یاد رحیم نیکبخت، همانند بسیاری از آثار صاحبان تألیف و محققان و پژوهشگران، دارای فراز و نشیب و غثّ و سمین است. منتها این یادداشت -که به مثابه اخوانیه ای و همزمان با شب شام غریبان او نوشته شده است- مجال بررسی احوال و دقایق آثار او را ندارد. در آینده بیشتر می‌توان در باره کارنامه نیکبخت نوشت و به ترسیم زوایای علمی‌ و پژوهشی او پرداخت که امری واجب است.

دردا و دریغا که دست اجل به ناگاه و بی‌خبر بهار دوستی ما را به خزان تبدیل کرد و روزگار میان دوستان جان جدایی انداخت.
دخل الزمان و فرّق بیننا
ان الزمان مفرّق الاحباب

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها