شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۷
مكاتب تاريخ‌‌نگاري معاصر ايران بررسي شد

جديدترين شماره «كتاب ماه تاريخ و جغرافيا» با رويكرد «مكاتب تاريخ‌‌نگاري معاصر ايران» منتشر شد. اين ماهنامه تخصصي به جريان‌ها و مكاتب مهم تاريخ‌نگاري غرب مي‌پردازد و به كوشش موسسه خانه كتاب عرضه شده است./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در سرسخن كتاب ماه تاريخ و جغرافيا، «گذري بر جريان‌ها و مكاتب مهم تاريخ‌نگاري غرب» نوشته دكتر عليرضا ملائي‌تواني عضو هيأت علمي گروه تاريخ دانشگاه اروميه آمده است.

ملائي‌تواني، نوشته است، تاريخ نمي‌تواند از ترواش‌هاي روح و تفكر فلسفي بركنار بماند و مورخ ناخواسته به حكمت و فلسفه مي‌پردازد و اين هم در سطح خرد و هم در سطح كلان، يعني فلسفه نظري تاريخ وجود دارد.

در بخش گفت‌وگو مكاتب تاريخ‌نگاري ايران معاصر، گفت‌وگو با دكتر داريوش رحمانيان، عضو هيأت علمي گروه تاريخ دانشگاه تهران و دكتر محمدسعيد ذكايي، عضو هيأت علمي گروه علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي آمده است.

به گفته رحمانيان، واژه‌ها، تعابير و اصطلاحاتي كه در بررسي معرفت و علم تاريخ و به طور عام علوم انساني، به كار گرفته مي‌شوند، چندان با دقت به كار نمي‌روند و گاه نوعي جنگ لفظي به بار مي‌آورند.

دكتر ذكايي نيز معتقد است كه مناقشاتي كه در مورد تعريف مكتب وجود دارد، در ساير حوزه‌هاي علوم اجتماعي هم ديده مي‌شود. در جامعه‌شناسي هم مرز بين رويكرد و سنت پارادايم، هم به لحاظ معرفت‌شناسي و هم به لحاظ نظريه و تحليل كاملا مغشوش است.

در بخش نظرگاه، روش پژوهش در تاريخ، نوشته دكتر ستار عودي، دوره‌سازي تاريخ، نوشته كامران عاروان و نگرش‌شناسي تاريخ انقلاب اسلامي به قلم يعقوب توكلي به رشته تحرير درآمده است.

مكتب تاريخ‌نگاري فرانسه نوشته جواد مرشدلو، روند تاريخ و تاريخ‌نگاري در جهان اسلام اثر دكتر عباس پناهي، زمين‌داري آذربايجان و ارمنستان به قلم دكتر محمد نايب‌پور، تاريخ تمدن اسلامي اثر رضا صفري و نقدي بر يك كتاب درسي، نوشته فيروز آزادي از بخش‌هاي كنكاش ماهنامه تخصصي كتاب ماه تاريخ و جغرافياست.

در بخش بازتاب نيز تاريخ در تور مدرنيته، نوشته مرضيه سليماني، قرائتي رومي از اسكندر مقدوني اثر نعمت‌الله علي‌محمدي، سياحت‌نامه درويش غريب اثر افشين معشوري و پيدايش انسان، نوشته عليرضا سليمان‌زاده آمده است.

در يادگارهاي ماندگار كه از بخش‌هاي ديگر اين ماهنامه تخصصي است به گنجينه تبريز، نوشته رحيم نيكبخت و كراسه المعي اثر منيژه صدري و در بخش تاريخ‌نگاران نيز به بناكتي و تاريخ‌نگاري در دوران مغول، نوشته عدالت عزت‌پور  مي پردازد.

سفرنامه نظامي مطراقي‌زاده نوشته جمال رزمجو و دارلفنون اثر انور خالندي در بخش پرتوهاي تلاش آمده است.

همين ماه، خبر كوتاه، رهاورد ديگران، پيشخوان تاريخ، نمايه و چكيده انگليسي پايان‌بخش اين ماهنامه تخصصي است.

شماره 152 كتاب ماه تاريخ و جغرافيا به سردبيري حبيب‌الله اسماعيلي به همراه لوح فشرده فهرست كتاب‌هاي منتشر شده آذر 89 با بهاي 1200 تومان به كوشش موسسه خانه كتاب منتشر شده و در دسترس علاقه‌مندان و پژوهشگران تاريخ قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها