دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۰
نمایشگاه کرنش به حافظ در برلین افتتاح شد

نمایشگاه «کرنش به حافظ: شرق و غرب دیگر نمی‌توانند از هم جدا شوند!» با مشارکت موزه گوته در دوسلدورف، انجمن بین‌المللی هنر و فرهنگ و رایزنی فرهنگی و «خانه ایران» در برلین و شهرداری وایمار افتتاح شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی بنیاد، سعدی، همزمان با برگزاری هفته فرهنگ‌ها در شهر فرهنگی-تاریخی وایمار، نمایشگاه کرنش به حافظ با عنوان «کرنش به حافظ: شرق و غرب دیگر نمی‌توانند از هم جدا شوند!» به مناسبت روز بزرگداشت خواجه شمس‌الدین محمد حافظ شیرازی با وجوه نوینی از همکاری‌های فرهنگی و هنری میان ایران و آلمان (نه مهرماه) افتتاح شد.

این نمایشگاه به مدت یک ماه با مشارکت موزه گوته در دوسلدورف، انجمن بین‌المللی هنر و فرهنگ و رایزنی فرهنگی و «خانه ایران» در برلین و شهرداری وایمار دایر خواهد بود.

در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه هنری، پتر کلاینه، شهردار شهر وایمار، رایزن فرهنگی ایران در برلین، سفیر جمهوری اسلامی ایران در برلین، آندریاس کرنباخ، از مجلس فدرال آلمان و مشاور مجموعه هنری مجلس آلمان، توماس دویچ، مدیر دفتر دبیرخانه مجموعه هنری مجلس آلمان، کریستف وینگرت سان، رییس موزه گوته دوسلدورف، باربارا اشتاین گیسر، سرپرست هیئت امنای موزه گوته در دوسلدورف، برخی از اعضای شورای شهر وایمار و همچنین جمعی از هنرمندان و فرهیختگان علم و ادب آلمانی حضور داشتند.

اولریکه شوابه، مسئول امور فرهنگی و اتباع خارجی شهر وایمار در سخنانی، از اینکه برگزاری هفته فرهنگی و بزرگداشت روز حافظ در این شهر موجب تعامل بیشتر میان دو ملت ایران و آلمان خواهد شد، ابراز خرسندی کرد و گفت: برگزاری چنین جشنواره‏‌های فرهنگی موجب شناخت افزون ملت‌ها از یکدیگر می‌شود.

تأکید بر تعامل فرهنگی ایران و آلمان
پتر کلاینه، شهردار وایمار برپایی این نمایشگاه را عامل مهمی در نزدیکی مردم دو کشور و تعامل فرهنگی ایران و آلمان دانست. وی از حافظ و گوته شاعران مشهور دو کشور به عنوان شخصیت‌های تأثیرگذار جهانی در عرصه فرهنگ و ادب میان دو کشور نام برد.

شهردار وایمار ابراز امیدواری کرد که اشتراکات فرهنگی و ادبی که به واسطه اشعار حافظ و گوته بین اندیشمندان و ادیبان دو کشور ایجاد شده، به نزدیکی بیشتر دو ملت بینجامد.

وی در ادامه ضمن بیان ویژگی‌های شهر وایمار و ظرفیت‌های آن، از این شهر به عنوان یکی از قدیمی‌ترین شهرهای آلمان یاد کرد و گفت: امید است در چارچوب خواهرخواندگی با شهر شیراز، شاهد توسعه همکاری در ابعاد مختلف باشیم.

حمید محمدی، رایزن فرهنگی کشورمان در آلمان اظهار کرد: هر سال در چنین روزهایی، شهر وایمار به میزبانی شهرداری، شاهد برنامه‌هایی در بزرگداشت گوته و حافظ است. باعث افتخار است که امسال شاهد افتتاح نمایشگاه «کٌرنش به حافظ» آثار هنرمند توانا و چیره دست اوکر باشیم.
نام «گوته» و «حافظ» در آسمان ادبیات آلمان در هم آمیخته و «یکی» شده است. زیرا گوته پیشگام‌ترین معرف «حافظ» در آلمان بوده است.
حافظی که به‌راستی در ادب و شعر فارسی و عرفان ایرانی شاخص‌ترین شاعر و عارف به شمار می‌آید.

وی در ادامه، افزود: به عقیده‌ پژوهشگران ادبیات آلمانی، مجموعه‌ی اشعار گوته «دیوان غربی - شرقی»، که از ترجمه‌ آلمانی دیوان حافظ اقتباس شده است، بهترین کار گوته پس از نمایشنامه‌ی مشهور «فاوست» است.
محمدی اذعان کرد: «گوته با اثر فاخر خود افق وسیع و تازه‌ای برای بسیاری از شعرای آلمانی‌زبان گشود و دانشمندان آلمانی را به مطالعات ژرف و مهمی در زمینه عرفان ایرانی برانگیخت.

وی یادآور شد: اندیشه‌ گوته و آنچه از اندیشه حافظ می‌شناسیم و آن‌گونه که آثار خلق شده اوکر به ما نشان می‌دهد، این واقعیت را آشکار می‌سازد که فرهنگ‌هایی که از فطرت پاک انسان‌ها نشأت می‌گیرد چه در شرق باشد یا در غرب، چقدر به هم نزدیک هستند و وجه اشتراک دارند. در واقع هنر زبانی است که به روانی و شیوایی این همدلی و همنوایی فطری را بازتاب می‌دهد.
 
محمود فرازنده، سفیر کشورمان در آلمان با اشاره به اینکه برپایی این نمایشگاه موجب شناخت افزون ملت‌ها از یکدیگر می‌شود، افزود: شهرهای شیراز و وایمار دارای وجوه مشترک فراوانی هستند. هر دو شهر به علم و ادبیات شهرت دارند. حافظ و مولانا از مشهورترین و تاثیرگذارترینِ شعرای ایران‌زمین است که پیام آنها در آثارشان «عشق و محبت» است. عشق به خالق و محبت به مخلوق.

وی ادامه داد: شعر عاشقانه ظریف‌ترین و جذاب‌ترین فرم برای بیان احساسات است و در ادبیات ایران و جهان جایگاه ویژه‌ای دارد و گونتر اوکر توانسته است با برپایی نمایشگاه «کٌرنش به حافظ» در شهر وایمار، پیوند عرفانی میان گوته، حافظ را به نمایش بگذارد.

سفیر کشورمان افزود: ما می‌توانیم در چارچوب یک دیپلماسی فرهنگی همه گستر به بسط و تعمیق همکاری‌های دو جانبه علمی و فرهنگی خود با یکدیگر اقدام کنیم. بی شک این نوع تعاملات فرهنگی و هنری فرصت مناسبی برای آشنایی با غنای فرهنگ ایران و حلقه اتصال خوبی برای توسعه روابط فرهنگی است.

سخنرانان بعدی این مراسم، باربارا اشتاین گیسر سرپرست موزه گوته در دوسلدورف و گونتر اوکر بود.

وی با اشاره به موفقیت نمایشگاه «گونتر اوکر» در دوسلدورف از وی به عنوان یکی از مشهورترین هنرمندان نسل پس از جنگ در جهان یاد کرد. گونتر اوکر هم به قرائت اشعاری زیبا پیرامون قرابت حافظ و گوته و تفاهم میان فرهنگی ملت‌ها و دوستی و محبت پرداخت.

گفتنی است؛ نمایشگاه آثار هنری «گونتر اوکر»، هنرمند معاصر و شهیر آلمانی از تاریخ دوم اکتبر تا ششم سپتامبر ۲۰۲۱ در تالار هنری شهر وایمار برگزار می‌شود.

این نمایشگاه ویژه با عنوان «اوکر-حافظ- گوته؛ شرق و غرب دیگر نمی‌توانند از هم جدا شوند» سومین نمایشگاه «گونتر اوکر» طی دو ساله اخیر در آلمان است. وی قبلاً این نمایشگاه را در شهرهای روستوک و دوسلدورف برگزار کرده بود که با استقبال بسیار خوب روبه‌رو شده بود.

در نمایشگاه شهر وایمار ۴۲ اثر از این هنرمند ۹۱ ساله آلمانی به نمایش گذاشته شده است. این آثار شامل ۳۱ اثر مشبک و ۶ اثر چاپ با شن و ماسه روی مقوای رومی و ۵ اثر چاپ برجسته بر روی لوح‌های دست‌ساز است.

«گونتر اوکر» مجموعه آثار خود را با برداشت از خاطرات سفرش به ایران به وجود آورده است. او قبلاً از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ در هشت شهر ایران از جمله شیراز، تهران، اصفهان، کرمان، مشهد، رشت، بوشهر و کیش این نمایشگاه را به نمایش گذاشته بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها