خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) پردیس سیاسی: شهر را باید جزیی جدانشدنی از هویت انسان زیست کننده در جهان مدرن دانست که به اشکال مختلف بر زندگی او سایه انداخته است. اهمیت شهر و فضاهای شهری به اندازهای است که پژوهشگران از رشتههای مختلف اعم از مهندسی، علوم انسانی و هنر به آن توجه و نظر داشتهاند. «خیابان؛ جوهر اصلی فضاهای عمومی اجتماعی» کتابی است به قلم ویکاس مهتا که به یکی از اصلیترین فضاهای عمومی شهری یعنی خیابان و کارکرد عمومی و اجتماعی آن پرداخته است. این کتاب به همت انتشارات طحان و با ترجمه اکبرعبداللهزاده طرف، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز وارد بازار نشر شده است. به بهانه انتشار این کتاب گفتوگویی با او داشتهایم که در ادامه میخوانید:
آیا کتاب «خیابان؛ جوهر اصلی فضاهای عمومی» را باید یک اثر میان رشتهای به شمار آورد؟ این کتاب با چه رویکردی و برای پاسخ به کدام پرسش به سراغ سوژه خود میرود؟
بله. این کتاب ماهیت میان رشتهای دارد؛ چون دانش و حرفه طراحی شهری مشابه سایر علوم محیطی مانند معماری و برنامهریزی شهری-منطقهای و معماری منظر، میان رشتهای هستند و بنابراین موضوعات درون این علوم ماهیت میان رشتهای دارند. امروزه استقلال دانش طراحی شهری را نمیتوان بدون ارتباط با اقتصاد، جامعهشناسی، هنر، محیطزیست و روانشناسی محیطی متصور شد. این کتاب نیز با ماهیت اجتماعی فضاهای عمومی سرو کاردارد و در واقع در این کتاب طراحی شهری به دانش علوم اجتماعی مرتبط میشود. این کتاب با رویکردی اجتماعی به دنبال کشف فعالیتها و رفتارهای اجتماعی گوناگون در فضاهای عمومی است. البته با توجه به تفاوت ماهوی و شکلی در میدانها و خیابانهای یک شهر، این کتاب به مطالعه و بررسی این فعالیتها و رفتارها در فضاهای خیابانی میپردازد. در واقع این کتاب با نگاهی علمی به ظرفیتهای نهفته اجتماعی در خیابانهای شهر میپردازد. از یک سلام و علیک ساده میان دو نفر تا نشستن در فضای خیابان، از همنشینی آشنایان و غریبهها در کافهها و نیمکتها کنار هم تا اجراهای خیابانی توسط هنرمردانِ از دل مردم.
شهر و مباحث مرتبط با آن(همچون خیابان) در سالهای اخیر به شدت مورد توجه محققان حوزه های علوم اجتماعی و مطالعات فرهنگی قرار گرفته است، شما علت را در چه میدانید؟ و به بیان دیگر خیابان چگونه محلی برای پرسش و تحلیل قرار میگیرد؟
اگر جایی خصوصی نیست پس عمومی است. علیالقاعده فضاهای خصوصی اگر اهمیت دارند، به همان اندازه، و نه کمتر حتی بیشتر، فضاهای عمومی اهمیت دارند. به خصوص که این فضاها در دل سکونت گاههای انسانی به عنوان مصادیق مدنیت شکل گرفته باشند. این فضاها جاهایی هستند که ما "دیگری" را میبینیم و حق انتخاب همفکری یا مخالفت با افکار او را داریم. به نوعی فضای عمومی محلی برای "دیدار" و " گزینش" است. خیابان به عنوان گونهای از فضای عمومی از این توصیفات جدا نیست. در نظریهای دیگر این خیابان و میدان است که محل مناقشه یا تعامل مردم با دولتمردان قرار میگیرد و بنابراین با اهمیت حکم روایی مطلوب در دولتها و گسترش تفکرات دموکراتیک در جوامع مدنی در دوران حاضر فضای عمومی و خیابان به عنوان گونهای از آن اهمیت پیدا میکند.