به گزارش خبرنگار
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، کتاب در بوشهر نیاز به تیمارداری دارد؛ شاید این جمله موجب گارد گرفتن برخی شود؛ ولی باید اعتراف کرد که کتاب در جامعه کنونی بوشهر حال و روز خوبی ندارد و بیش از اینکه دیر شود، بایستی راهی برای فروغ دوباره آن در اقلیمی که مردمانش در سینه خود ترانهها و افسانهها و قصههای فولکور کمنظیری جای دادهاند، پیدا کرد.
هرچند آمارها میگویند، کتاب در بوشهر همان باشوی غریبهای است که کمتر کسی به آن توجه دارد؛ ولی اینجا مهد پرورش شاعران، مترجمان و نویسندگان نامآوری است که نامشان در ادبیات امروز ایران وزنه سنگینی است. پس نمیتوان بهجرات گفت که مردمان بوشهر با کتاب غریبه هستند؛ بلکه میتوان مدعی شد که راههای رسیدن به کتاب در این جامعه درست کشف نشده است؛ راههایی که بتواند مخاطب کتاب را پرورش بدهد، ذائقه او را شناسایی کند و کتاب واقعی را به او بنمایاند.
در این میان، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر در سال جاری عزم خود را جزم کرده تا با همکاری دستگاههای مرتبط با حوزه کتاب و نخبگان و فعالان کتابخوانی هماستانی به ریشه و علل کتابنخوانی مردم بوشهر دست بیابد و کتاب را به دوستی مهربان برای شهروندان بوشهری بدل کند. به همین بهانه گفتوگویی را با عبدالرحیم افروغ، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر پیرامون وضعیت کتابخوانی مردم این استان و طرحهای این ادارهکل در حوزه ترویج فرهنگ کتاب در سال جاری صورت دادهایم که در ادامه از نظر شما مخاطبان میگذرد.
گفتوگو را نخست با این موضوع آغاز کنیم که مهمترین برنامه شما برای توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در استان بوشهر کدام است؟
طبیعتا یکی از اولویتها و جدیترین حوزه فعالیت ما در ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کتاب است. البته اینجا مقصود فیزیک کتاب نیست؛ بلکه منظور اتفاقاتی است که باید تدبیر کنیم تا به الگوها و راهبردهای موفق برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در سطح استان برسیم. خب، الگویی که ما برای مدیریت فرهنگی استان طراحی کردیم؛ طراحی میزهای تخصصی است. ما در میزهای تخصصی سه گروه را درگیر میکنیم؛ یک گروه، شامل افرادی میشود که در زمینه موردنظر مسئولیت دارند؛ برای نمونه، در میز تخصصی کتاب، همه نهادها و دستگاهها و ارگانهای دولتی که در حوزه کتاب مسئولیت دارند، در این گروه قرار میگیرند.
گروه دوم، شامل نهادهای مردمنهاد و مراکز فرهنگی مثل کتابفروشیها و... میشود و گروه سوم هم نخبگان و زبدگان و افرد موثر را در زمینه کتاب مثل نویسندگان و منتقدان در برمیگیرد. ما با تشکیل این میزها، با حضور مدیران دستگاههای ذیربط، بخش خصوصی و نهادهای کتابخوانی و کتابفروشیها و نخبگان حوزه کتاب، پروژههایی که در حوزه کتاب وجود دارد، مورد بررسی قرار میدهیم. همچنین طرحهای کتابخوانی که بهصورت خودجوش از سوی فعالان و نخبگان استان اجرا شده، مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهیم. از اینرو، طرحهایی که نو و مبتنی بر ذائقه و نیاز جامعه هدف است، قطعا مورد حمایت قرار خواهیم داد. بدیهی است میز تخصصی کتاب نه تنها به توسعه فرهنگ کتابخوانی در استان منجر میشود، بلکه به پیشبرد همه جریانهای فرهنگی در این منطقه کمک میکند.