به گزارش خبرنگار
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، صنعت نشر در بوشهر قدمتی 122 ساله دارد. در عصر قاجار بر اساس اسناد و مدارک تاریخی، بوشهر پس از شهرهای اصفهان، تبریز، تهران، یزد و ارومیه، ششمین شهر ایران است که پذیرای صنعت چاپ شده است. شوربختانه صنعت چاپ خیلی دیر به ایران آمد و این تعلل نشان میدهد که ایرانیها چگونه بهدلیل مقاومت در مقابل فناوریهای مدرن، از دیگر کشورها عقب افتادهاند! تازه وقتی هم به ایران آمد، ایرانیزه شد؛ یعنی بهجای چاپ با حروف سُربی، به دلیل علاقه ایرانیان به خوشنویسی، چاپ موسوم به «سنگی» رواج پیدا کرد!
هرچند ما ایرانیان پس از مشاهده تحولات در کشورهای توسعهیافته در نهایت مشتاق ورود این ابزار جدید و مدرن به ایران شدیم، اما این درحالیبود که هنوز درک دقیقی از معنا و کارکرد فناوریهای بهروز نداشتیم و از نقش آنها در تغییر الگوهای فکری و پارادیمهای حاکم بر جهان بیخبر بودیم. این برخوردی تلخ با مدرنیته بود که از سوی ایرانیها بروز پیدا کرد، ولی با همه اینها نهایتاً صنعت چاپ پایش به ایران باز شد و بهواسطه اين چاپخانهها کتاب و روزنامه در دسترس عموم مردم قرار گرفت، ولی کمتر کسی آن زمان به درک درستی از معنای این فناوری دست یافت.
بوشهر هم یکی از شهرهای پیشتاز در حوزه صنعت چاپ بود که توانست بهکمک این فناوری جدید گام استواری را در حوزه کتابت و نشر جراید بردارد. بر اساس شواهد تاریخی و اسناد موجود، از جمله کتاب مهم «تاریخ بوشهر» نوشته شیخ محمدحسین سعادت که در سال 1390 ش. تصحیح و چاپ شد، نخستین چاپخانه در بوشهر، در اواخر قرن نوزدهم میلادی تأسیس و راهاندازی شده است. «اول کسی که در بوشهر جلب دارالطباعه نمود، مرحوم آقاسیدحسین پسر سیدصالح روضهخوان بود. بهواسطۀ قلّت سرمایه، آن مطبعه چندان دوامی نکرد...» (تاریخ بوشهر، ص 34).
دومین چاپخانه بوشهر، «مطعبه مظفری» نام داشت که 120 سال پیش بههمت مرحوم آقاعلی لبیبالملک مظفری در سال 1318 هجری قمری / 1900 م. راهاندازی شد. پس از آن چاپخانه علوی بههمت خاندان علوی در این شهر به صنعت چاپ جانی دوباره داد. این دو چاپخانه در دوران قاجار افزون بر نشر جراید، به انتشار کتابهایی هم اقدام کردند که برخی از این آثار امروز در موزه و کتابخانه بنیاد ایرانشناسی- شعبه بوشهر نگهداری میشوند.
طبق اسناد موجود و تحقیقات سیدقاسم یاحسینی، غیر از این دو چاپخانه که به کار انتشار کتاب هم مبادرت میورزیدند، در دورهای کوتاه چاپخانه دیگری به نام «احمدیه» هم با مشارکت این دو (مظفری و علوی) فعالیت کرده، اما خیلی زود این شراکت به نقطه پایان رسیده است. پس از آن دیگر بوشهر هیچ ناشری را به خود ندید. در سالهای پس از انقلاب، یعنی در اواخر دهه شصت نشر «شروه» به همت سیدقاسم یاحسینی مجوز فعالیت میگیرد و در یک دوره سه یا چهار ساله کتابهایی را راهی بازار میکند که در نوع خود قابل توجه و اهمیت بوده و هستند.
به همین بهانه با سیدقاسم یاحسینی، نویسنده، پژوهشگر و نخستین ناشر بوشهری پس از انقلاب، که در کارنامه ادبی خود تالیف بیش از 150 اثر چاپشده و منتشرنشده را به ثبت رسانده است، به گفتوگو نشستیم که ماحصل آن در ادامه میآید.
لطفا نخست مختصری در خصوص تاریخ نشر و ناشری در بوشهر برای مخاطبان ما بگویید؟
در خصوص پیشینه نشر و ناشری در بوشهر باید بگویم که بر اساس پژوهشی که در کتاب «صد سال مطبوعات بوشهر» و همچنین «تاریخ چاپ و چاپخانه در بندر بوشهر» انجام دادم که سالها پیش منتشر شدند، نخستین انتشاراتی در بوشهر در سالهای قبل از انقلاب مشروطه راهاندازی شد. پیش از آن فرهیختگان و علمای بوشهری با حمایت تجار، آثار و کتابهای خود را به هندوستان میفرستادند و در شهرهای بمبئی، کلکته و دیگر شهرهای این کشور چاپ میکردند و به بوشهر میآوردند، که البته میطلبد در این زمینه یک پژوهش میدانی با توجه به منابعی که در هندوستان وجود دارد، انجام شود تا دلایل و ابعاد این امر بر ما روشن شود.
بنابراین قبل از اینکه در بوشهر انتشاراتی وجود داشته باشد، فرهیختگان، روحانیون و علمای این منطقه اغلب آثار خود را در هندوستان چاپ میکردند. چنانچه آن زمان دیگر نویسندگان در شیراز و حتی تهران هم برخی از کارهای خود را برای چاپ به هندوستان میفرستادند.
اما با تأسیس چاپخانه «مظفری» به همت میرزا علیآقا لبیبالملک مظفری در سال 1318 هجری قمری، در کنار چاپ روزنامه مظفری، انتشار کتاب هم در این چاپخانه انجام شد. بر اساس تحقیقات و جستوجوهایی که انجام دادم، نزدیک به 10 یا 15 عنوان کتاب چاپشده در این چاپخانه را پیدا کردم که مهمترین آنها عبارتند از:
ـ «نوئلی» نوشته ارژان اسکریب، ترجمه احمدخان دریابیگی، (1324 هجری قمری).
ـ «دوکامران» نوشته ژان بکاس فلرانسی[جووانی بوکاچو]، ترجمه احمدخان دریابیگی، (1325هـ..ق.).
ـ «سفینه غواصه یا سیاحت تحت البحر» تألیف ژول ورن، ترجمه، میرزا یوسفخان اعتصام الملک آشتیانی، (پدر پروین اعتصامی)، (1326هـ.ق.).
ـ «الئالی المربوطه فی وجوب المشروطه»، تألیف شیخ محمداسماعیل غروی محلاتی، (1328هـ.ق.).
ـ «مختصر تاریخ و زحمات ملت ایران در تحصیل مشروطیت» تألیف ادوارد بروان. ترجمه آقا میرزا احمدخان مترجم گمرکات. (جلد اول 1327هـ.ق. و جلد دوم در 1329هـ.ق. به انضمام قانون اساسی و نظامنامه انتخابات مجلس شورای ملی.)
و چندین عنوان کتاب سیاسی و فقهی از آیتالله سیدعبدالله مجتهد بلادی بوشهری.
بعد از این چاپخانه، شاهد تأسیس چاپخانه دیگری در بوشهر با نام چاپخانه «علوی» در ۱۵ شعبان ۱۳۳۳ قمری هستیم که این چاپخانه تا الان بهحیات خود ادامه داده است، از اینرو، دیرپاترین چاپخانه در ایران بهشمار میرود. این قدمت تاریخی باعثشده پنج نسل این خاندان به صنعت نشر مشغول باشند و چنین چیزی در ایران بیسابقه است. بنابراین از این نظر، چاپخانه علوی بوشهر در کشور منحصربهفرد است. در این چاپخانه هم دهها عنوان کتاب و نشریه چاپ شده است که در کتابهایم که در ابتدای گفتار اشاره کردم، نوشتهام.