مهدی امینی میگوید: روی جکسون در کتاب «پنجاه شخصیتِ بزرگِ اسلام» سعی کرده است که شخصیتهای اسلام متاخر و متقدم را خالی از حب و بغض، و کاملاً محققانه بررسی کند. در این کتاب تعداد قابل توجهی از متفکرانِ برگزیده ایرانی هم حضور دارند.
مهدی امینی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) از ترجمه کتاب «پنجاه شخصیتِ بزرگِ اسلام»، نوشته روی جکسون از مجموعه کتابهای «پنجاه متفکرانِ» انتشارات راتلج خبر داد و افزود: نویسنده کتاب طیِ پنجاه مدخل به پنجاه شخصیتِ دورانساز و تاریخساز اسلام میپردازد.
او ادامه داد: مداخل اول به پیامبر مکرم و گرامیِ اسلام، علیبن ابی طالب و خلفای راشد میپردازند. در ادامه نیز شخصیتهای سترگِ مسلمان در یک بازه زمانیِ تقریباً هزار و پانصد ساله، در حوزههای سیاست، فلسفه، فقه، کلام، عرفان، تاریخ و ... بررسی میشوند. از رهگذرِ این مداخل، خواننده با لبِ لبابِ اندیشههای اسلامی و تاریخِ این پدیده سترگِ هزار و پانصد ساله-اسلام- آشنا میشود.
امینی با بیان اینکه نویسنده کتاب دکتر روی جکسون استادِ فلسفه دین و مطالعات اسلامی در دانشگاه گلاستِرشِر( Gloucestershire)انگلستان است یادآور شد: او آثاری در زمینههای دین، فلسفه و اسلام دارد، و مطالعات اسلام از علایق پژوهشیاش به شمار میرود.
به گفته این محقق و مترجم، نویسنده در چراییِ انتخابِ عدد پنجاه آن را پیشنهادِ ناشر و امری اتفاقی میداند. اما ملاکِ گزینشِ شخصیتها را میزانِ تاثیرگذاری ِایشان در جغرافیای تاریخِ اسلام و جهان میداند. با اینحال، او معتقد است که اگر نگاشتنِ کتاب به نویسنده دیگری محول شده بود احتمالا جابجاییهایی در این شخصیتها صورت میگرفت. پس سلیقه نویسنده نیز- به اعترافِ خودش - در گزینش این پنجاه شخصیت موثر بوده است.
امینی گفت: با این همه به عنوان مترجم کتاب ـ که از شاگردان و نوآموزانِ حوزه الهیات و مطالعات اسلام نیز هستم ـ معتقدم که نویسنده شرط انصاف را در گزینش شخصیتهای کتاب رعایت کرده، و در توصیف و معرفیِ ایشان نیز براستی طریقِ انصاف پیموده است. لذا میبینیم که جدای از معیارِ گزینش، معرفی شخصیتها خالی از حب و بغض، و کاملاً محققانه است. نویسنده سعی کرده است که هم به اسلام متاخر و هم به اسلام متقدم بپردازد؛ یعنی هم شخصیتهای شاخصِ صدرِ اسلام و هم شخصیتهای اسلامِ معاصر.
او با بیان اینکه در توصیف شخصیتها نیز آنهایی که افکارشان کمتر بررسی و شناخته شده، به افکارشان پرداخته شده و آنهایی که از احوال شخصی و حوادث زمانه و زندگانیشان اخبار و اطلاعات اندکی موجود است، بیشتر بر احوال شخصی و حوادث روزگارشان تمرکز شده است عنوان کرد: چینش شخصیتها نیز به گونهای است که خواننده تقریباً در یک سیرِ منظمِ تاریخی با شخصیتها و متفکران آشنا میشود.
امینی در بخش دیگری از سخنانش به ذکر متفکران ایرانی در این مجموعه اشاره کرد و گفت: جالب اینکه تعداد قابل توجهی از این متفکرانِ برگزیده ایرانی هستند، از ایرانِ قدیم با مرزهای فراخش گرفته است تا ایرانِ جدیدِ غنوده در آغوشِ تاریخ و جغرافیا: شخصیتهای شهیری چون ابن سینا، صدرای شیرازی، شهابالدین سهروردی، مولانا، محمدِ جریر طبری، فارابی، محمد غزالی، خواجه نصیرالدین طوسی، سید جمال، روحالله خمینی، علی شریعتی و عبدالکریم سروش.
او با بیان اینکه متاسفانه آثاری مثل پنجاه شخصیت بزرگ اسلام توسط نویسندگان ایرانی و حتی غیرایرانیِ مسلمان، در داخل و خارج از کشور، تالیف نشده است گفت: و عجیب است که استادان و آکادمسینها و ناشران داخلی ما در تالیف کارهایِ اینچنینی، به هر دلیلی کوتاهی کردهاند. به هر روی، روی جکسون با این اثر خدمت بزرگی به علاقهمندان و محققانِ حوزه مطالعات اسلام کرده است: آنهایی که میخواهند در یک جلد با زبده افکار و احوال و شخصیتهایِ دینی به عمرِ 1500 سال آشنا شوند. او در کتابی تقریبا سیصد صفحهای(در ترجمه فارسی، حدودا 500 صفحه)، به معرفیِ مهمترین اندیشههای اسلامی و اندیشمندان اسلامی میپردازد و از این رهگذر خواننده را با تاریخ اسلام و زمینههای شکلگیریِ افکار و متفکرانِ اسلامی آشنا میسازد.
امینی گفت: کتاب «پنجاه شخصیت بزرگ اسلام» از مجموعه پنجاه متفکرانِ انتشارات راتلج، که توسط بنده به فارسی ترجمه شده، به همت نشر ثالث در دست چاپ است و تا پایان سال منتشر و در اختیار محققان و علاقهمندان قرار خواهد گرفت. لازم به ذکر است که از این مجموعه، «پنجاه متفکر کلیدیِ توسعه» و «پنجاه متفکر جرمشناسی» طی سالهای گذشته توسطِ نشرِ ثالث به زیورِ طبع آراسته شدهاند. نشر ثالث عناوینِ دیگرِ این مجموعه مثلِ پنجاه متفکرِ روانشناسی و... را نیز در دست ترجمه و چاپ دارد.
او اظهار امیدواری کرد که با ترجمه این اثر گامی هر چند بسیار کوچک در راستای معرفیِ اندیشههای سترگِ اسلامی برداشته باشد.