مهدی امینی از ترجمه کتاب «پنجاه شخصیتِ بزرگِ اسلام» می‌گوید؛

«جکسون» شخصیت‌های اسلام متاخر و متقدم را بدون غرض ورزی معرفی می‌کند

مهدی امینی می‌گوید: روی جکسون در کتاب «پنجاه شخصیتِ بزرگِ اسلام» سعی کرده است که شخصیت‌های اسلام متاخر و متقدم را خالی از حب و بغض، و کاملاً محققانه بررسی کند. در این کتاب تعداد قابل توجهی از متفکرانِ برگزیده ایرانی هم حضور دارند.
«جکسون» شخصیت‌های اسلام متاخر و متقدم را بدون غرض ورزی معرفی می‌کند
مهدی امینی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) از ترجمه کتاب «پنجاه شخصیتِ بزرگِ اسلام»، نوشته­ روی جکسون از مجموعه کتاب‌های «پنجاه متفکرانِ» انتشارات راتلج خبر داد و افزود: نویسنده­ کتاب طیِ پنجاه مدخل به پنجاه شخصیتِ دوران­‌ساز و تاریخ‌­ساز اسلام می­‌پردازد.

او ادامه داد: مداخل اول به پیامبر مکرم و گرامیِ اسلام، علی‌­بن ابی طالب و خلفای راشد می‌پردازند. در ادامه نیز شخصیت‌­های سترگِ مسلمان در یک بازه زمانیِ تقریباً هزار و پانصد ساله، در حوزه­‌های سیاست، فلسفه، فقه، کلام، عرفان، تاریخ و ... بررسی می‌­شوند. از رهگذرِ این مداخل، خواننده با لبِ لبابِ اندیشه‌­های اسلامی و تاریخِ این پدیده­ سترگِ هزار و پانصد ساله-اسلام- آشنا می‌­شود.

امینی با بیان اینکه نویسنده­ کتاب دکتر روی جکسون استادِ فلسفه­ دین و مطالعات اسلامی در دانشگاه گلاستِرشِر( Gloucestershire)انگلستان است یادآور شد: او آثاری در زمینه‌­های دین، فلسفه و اسلام دارد، و مطالعات اسلام از علایق پژوهشی‌­اش به ­شمار می‌­رود.

به گفته این محقق و مترجم، نویسنده در چراییِ انتخابِ عدد پنجاه آن را پیشنهادِ ناشر و امری اتفاقی می­‌داند. اما ملاکِ گزینشِ شخصیت­‌ها را میزانِ تاثیرگذاری ِایشان در جغرافیای تاریخِ اسلام و جهان می‌­داند. با این­حال، او معتقد است که اگر نگاشتنِ کتاب به نویسنده­ دیگری محول شده بود احتمالا جابجایی‌هایی در این شخصیت‌­ها صورت می‌­گرفت. پس سلیقه­ نویسنده نیز- به اعترافِ خودش - در گزینش این پنجاه شخصیت موثر بوده است.

امینی گفت: با این همه به عنوان مترجم کتاب  ـ که از شاگردان و نوآموزانِ حوزه­ الهیات و مطالعات اسلام نیز هستم ـ معتقدم که نویسنده شرط انصاف را در گزینش شخصیت‌­های کتاب رعایت کرده، و در توصیف و معرفیِ ایشان نیز براستی طریقِ انصاف پیموده است. لذا می‌­بینیم که جدای از معیارِ گزینش، معرفی شخصیت­‌ها خالی از حب و بغض، و کاملاً محققانه است. نویسنده سعی کرده است که هم به اسلام متاخر و هم به اسلام متقدم بپردازد؛ یعنی هم شخصیت­‌های شاخصِ صدرِ اسلام و هم شخصیت­‌های اسلامِ معاصر.

او با بیان اینکه در توصیف شخصیت­‌ها نیز آنهایی که افکارشان کمتر بررسی و شناخته شده، به افکارشان پرداخته شده و آن‌هایی که از احوال شخصی و حوادث زمانه و زندگانی­شان اخبار و اطلاعات اندکی موجود است، بیشتر بر احوال شخصی و حوادث روزگارشان  تمرکز شده است عنوان کرد: چینش شخصیت‌­ها نیز به ­گونه‌­ای است که خواننده تقریباً در یک سیرِ منظمِ تاریخی با شخصیت‌­ها و متفکران آشنا می‌­شود.

امینی در بخش دیگری از سخنانش به ذکر متفکران ایرانی در این مجموعه اشاره کرد و گفت: جالب اینکه تعداد قابل توجهی از این متفکرانِ برگزیده ایرانی هستند، از ایرانِ قدیم با مرزهای فراخش گرفته است تا ایرانِ جدیدِ غنوده در آغوشِ تاریخ و جغرافیا: شخصیت‌­های شهیری چون ابن سینا، صدرای شیرازی، شهاب­‌الدین سهروردی، مولانا، محمدِ جریر طبری، فارابی، محمد غزالی، خواجه نصیرالدین طوسی، سید جمال­، روح­‌الله خمینی، علی شریعتی و عبدالکریم سروش.

او با بیان اینکه متاسفانه آثاری مثل پنجاه شخصیت بزرگ اسلام توسط نویسندگان ایرانی و حتی غیرایرانیِ مسلمان، در داخل و خارج از کشور، تالیف نشده است گفت: و عجیب است که استادان و آکادمسین­‌ها و ناشران داخلی ما در تالیف کارهایِ اینچنینی، به هر دلیلی کوتاهی کرده‌­اند. به هر روی، روی جکسون با این اثر خدمت بزرگی به علاقه‌­مندان و محققانِ حوزه­ مطالعات اسلام کرده است: آنهایی که می‌­خواهند در یک جلد با زبده­ افکار و احوال و شخصیت­‌هایِ دینی به عمرِ 1500 سال آشنا شوند. او در کتابی تقریبا سیصد صفحه­‌ای(در ترجمه فارسی، حدودا 500 صفحه)، به معرفیِ مهم­ترین اندیشه‌­های اسلامی و اندیشمندان اسلامی می­‌پردازد و از این رهگذر خواننده را با تاریخ اسلام و زمینه­‌های شکل­‌گیریِ افکار و متفکرانِ اسلامی آشنا می‌سازد.

امینی گفت: کتاب «پنجاه شخصیت بزرگ اسلام» از مجموعه­ پنجاه متفکرانِ انتشارات راتلج، که توسط بنده­ به فارسی ترجمه شده، به ­همت نشر ثالث در دست چاپ است و تا پایان سال منتشر و در اختیار محققان و علاقه‌­مندان قرار خواهد گرفت. لازم به­ ذکر است که از این مجموعه، «پنجاه متفکر کلیدیِ توسعه» و «پنجاه متفکر جرم­‌شناسی» طی سال­‌های گذشته توسطِ نشرِ ثالث به زیورِ طبع آراسته شده­‌اند. نشر ثالث عناوینِ دیگرِ این مجموعه مثلِ پنجاه متفکرِ روانشناسی و... را نیز در دست ترجمه و چاپ دارد.

او اظهار امیدواری کرد که با ترجمه­ این اثر گامی هر چند بسیار کوچک در راستای معرفیِ اندیشه‌های سترگِ اسلامی برداشته باشد.

 
کد مطلب : ۲۹۴۱۴۷
https://www.ibna.ir/vdceee8wfjh8ozi.b9bj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

هفته کتاب 1401