فکر میکنید آیا متکی بودن تنها به دولت برای تقویت موسساتی مانند میراث مکتوب راهگشاست؟ به نظر میآید ما باید به سمتی برویم که این موسسات از طریق نهادهای مردمی اداره شوند.
افراد خیری که عمدتا ثروتمند هستند میتوانند به این موسسات فرهنگی کمک کنند. شما اگر سرگذشت موسسات معتبر فرهنگی جهانی مانند اوقاف گیپ را مشاهده کنید میبینید که اینها یک سرمایهگذار خصوصی دارند. همچنین از دایرةالمعارف ایرانیکا نیز سرمایهگذاران خصوصی حمایت میکنند. در ایران هم ما افراد ثروتمند داریم اما حمایتهای مالی بیشتر صرف ساخت مدرسه، پرورشگاه و... میشود و کمتر این تفکر وجود دارد که به موسسات پژوهشی مانند میراث مکتوب و مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی کمک شود. راه دیگر این است که برخی از بانکها که سرمایهگذار هستند از طریق انتشار اوراق بهادار، کالای مشارکتی یا اختصاص درصدی از سود سالانه خود از این مراکز پژوهشی حمایت کنند. بههرحال باید توجه داشته باشیم اگر جامعه ما به لحاظ فرهنگی ارتقا یابد از لحاظ اجتماعی، سیاسی، بهداشتی و ... نیز ارتقا خواهیم یافت.
امکان خودکفا کردن این موسسات و درآمد زا کردن آنها چگونه وجود دارد؟
دولت اگر مدیران لایق و باکفایت را در عرصههای مختلف انتخاب کند این زمینه خودبه خود فراهم میشود. اگر ما در عرصه فرهنگ و کتاب و نشر مدیرانی، چون داود موسایی، حسین حسینخانی انتشارات آگاه، همایون صنعتیزاده یا هرمز همایونپور میداشتیم، امروز دچار این همه مشکلات نبودیم. حل بحرانها و معضلات نه راه میانبر دارد و نه راه دیگری غیر از آنچه عرض میکنم: فقط باید افراد شایسته و آگاه در مصدر امور باشند!