به گزارش
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در بوشهر، شهرستان «جم» در کنار «عسلویه» نقش پررنگی را در اقتصاد صنعت نفت و گاز کشور ایفا میکند؛ اما پیش از اینکه صنعت نام این شهرستان را سر زبانهای بیندازد، پیشینه فرهنگی درخشانش موجب شده بود که نام آن در نزد اهالی فرهنگ و ادب آشنا بنماید. شهرستان جم در خوش آب و هواترین نقطه استان بوشهر در امتداد رشته کوه زاگرس واقع شده که تا پیش ازنشانههای صنایع نفت و گاز در منطقه جنوب استان نمایان شود، تردد به این شهرستان به دشواری انجام میشد.
هرچند از دید برخی اهالی این شهرستان، صنعت، برخی از منابع آبی و طبیعت بکر این منطقه را زیرچرخهای خود درهم کوبیده اما زمینهساز توسعه آن در بخشهای مختلف شده است! اما آیا این توسعه در حوزه فرهنگ هم محقق شده است؟ وقتی به زیرساختهای فرهنگی این شهر نگاهی انداخته میشود، کمبودها یکی پس از دیگری رخ عیان میکنند و این نشان میدهد این شهرستان فرهنگخیز برای رسیدن به توسعه فرهنگی هنوز راه دارد.
یکی از خلأهایی که در حوزه زیرساختهای فرهنگی در شهرستان جم همچنان احساس میشود، کمبود فضای کتابخانهای است؛ این شهرستان با وجود تراکم جمعیتی که دارد؛ اما تنها در گستره خود پنج کتابخانه نهادی و مشارکتی را جای داده که در پی افزایش شمار کتابخوانان این منطقه، ظرفیت موجود، گاه در پاسخگویی به نیاز مخاطبان خود باز میماند.
در میان کتابخانههای موجود در این شهرستان، کتابخانه عمومی آیتالله محسنیجمی بیشترین نقش را در توسعه و تبادل کتاب ایفا میکند؛ اما این کتابخانه هم بهدلیل محدودیتها و شرایطی که دارد، همیشه نمیتواند پاسخگوی ذائقهها و سلیقهها و نیازهای جامعه کتابخوان جمی باشد. بیشک توسعه فضای کتابخوانی در این شهرستان صنعتی امروز بیش از هر زمان دیگری احساس میشود که بایستی مسئولان با جدیت بیشتری به آن فکر کنند و با بازکردن پای مدیران صنعتی به این موضوع، حمایتهای مالی صنعت نفت و گاز را شامل حال جامعه کتابخوان این شهرستان کنند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر درباره فضای کتابخانههای شهرستان جم به
خبرنگار ایبنا در بوشهر گفت: جمعیت فعلی شهرستان جم براساس سرشماری سال 95، 70 هزار نفر است که با توجه به آن، سرانه فضای کتابخانهای این شهرستان متاسفانه در رتبههای آخر استان قرار دارد. حال با توجه به جمعیت این شهر، فضای کتابخانهای جم باید توسعه پیدا کند؛ اکنون برای برقراری عدالت فرهنگی و دسترسی به کتاب در مناطقی که در این شهرستان از نعمت کتابخانه عمومی بیبهره هستند، از کتابخانه سیار استفاده میشود.
حیدر راهب ادامه داد: این شهرستان درحال حاضر دارای پنج کتابخانه عمومی است که در مساحتی برابر با 855 متر مربع در طول سال در حوزههای مختلف فرهنگی و خدمات ترویجی فعالیت میکنند. کل اعضای کتابخانههای این شهرستان بیش از 2 هزار نفر است. طبق آماری که اخیرا بهدست آمده، مردم فرهیخته جم در شاخص عضویت و امانت کتاب، با وجود ضعف زیرساختها نسبت به سرانه استانی وضعیت رضایتبخشی دارند و این نشان میدهد که مردم جم، مردم کتابدوستی هستند.
وی در ادامه به منابع کتابخوانی این شهرستان اشاره و بیان کرد: تعداد منابع کتابخانههای عمومی شهرستان جم، 23 هزار نسخه کتاب است که با توجه به رشد اعضا و همچنین تراکم جمعیتی این شهرستان بایستی افزایش بیابد.
راهب، کمبود سرانه فضای کتابخانهای را در شهر جم چالشبرانگیز دانست و تاکید کرد: شهر جم بهعنوان مرکز این شهرستان از داشتن یک کتابخانه استاندارد محروم است، در حال حاضر در این شهر دو کتابخانه فعال است که یکی از آنها کتابخانه عمومی حجتالاسلام محسنیجمی است که از سوی نهاد کتابخانههای عمومی کشور فعال شده و دیگری هم کتابخانه مشارکتی که در شهرک توحید جم بنا شده و ویژه خانوادههای کارکنان پتروشیمیهای مستقر در جنوب استان است.