شنبه ۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۶
سهم ناچیز دیار «منوچهری» از «یار مهربان» در هفته دولت!

فقر حوزه فرهنگ و کتابخوانی فقط در طول سال خلاصه نمی‌شود؛ کتاب و کتابخانه‌ها حتی در هفته دولت نیز فقیرند. اگرچه طرح‌ها و پروژه‌های بسیاری از دستگاه‌های اجرایی در دیار منوچهری دامغانی همزمان با هفته دولت 1400 کلنگ‌زنی و افتتاح می‌شوند، اما کتابخانه عمومی خیّرساز شهید طوسی روستای جزن تنها پروژه حوزه فرهنگ بوده که قرار است با 100 میلیون تومان افتتاح شود!

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در سمنان، پیچیدگی مقوله فرهنگ و در عین حال اهمیت آن در رشد و تعالی جامعه سبب شده است که اندیشمندان در زمان‌‌ها و مکاتب مختلف به تبیین این موضوع بپردازند. در برخی تعاریف، فرهنگ دربردارنده اعتقادات، ارزش‌‌ها، اخلاق و رفتار‌‌های متأثر از این سه مولفه و همچنین آداب و رسوم و عرف یک جامعه معین می‌شود. همچنین فرهنگ به عنوان عاملی که به زندگی انسان جهت می‌دهد شناخته شده است؛ در هر حال هر تعبیری از فرهنگ این موضوع را تبیین می‌کند که توجه به این مقوله و تأثیر عمیقی که می‌تواند در پیشرفت یک جامعه داشته باشد، بسیار حائز اهمیت است.
 
در کشور ما نیز فرهنگ و پرداختن به مقوله‌‌های فرهنگی همواره از دغدغه‌‌های اصلی مسئولان نظام بالاخص رهبر کبیر انقلاب (ره) و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) بوده است و این دغدغه‌مداری از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون به گونه‌‌های متفاوت ظهور کرده است.
 
یکی از مقوله‌‌ها و مولفه‌های فرهنگ، کتاب و کتابخوانی است که دریچه‌ای است به سوی جهان شگفت‌انگیز علم و معرفت و مطالعه راهی است بسیار ساده و عملی برای پرورش استعدادهای خداداد انسان و آموزش علوم و فنونی که او را در مسیر رشد و تکامل راهنمایی کند.

در سالیان اخیر دستگاه‌های متولی و سازمان‌های مردم‌نهاد به منظور ترویج فرهنگ مطالعه گام‌های زیادی برداشتند و هر چند این اقدامات در جای خود قابل تحسین است اما هرگز کافی نبوده و تا میانگین طبیعی بسیار فاصله وجود دارد.
 
استان سمنان نیز به تبع سایر نقاط کشور از این قاعده مستثنی نبوده و طی یکی دو سال اخیر فعالیت‌های بی‌شماری را به منظور ترویج فرهنگ کتابخوانی انجام داده است که طراحی و اجرای چندین طرح برای دستیابی به عنوان «پایتخت کتاب ایران» بیانگر این موضوع و علاقه شهروندان به کتاب و کتابخوانی است.

دامغان، مهد پرورش شعرا، عرفا و نویسندگان بلندآوازه در کشور
در بین شهرهای استان سمنان شهرستان دامغان که از زمان اشکانیان به عنوان پایتخت انتخاب شده بود و شهرت صددروازه را به خود گرفته بود، مهد پرورش فرهیختگان و نام‌آورانی همچون منوچهری دامغانی، علی معلم، حسن سبحانی و... است؛ پرورش این تعداد از نویسنده، شاعر و عالم در نوع خود بی‌نظیر است و نشان می‌دهد مردمان این دیار انس و الفت خاصی با کتاب داشتند و دارند.
 

عملکرد ضعیف مسئولان در حوزه فرهنگ توجیهی ندارد
اگر واقع‌بین باشیم، در مجموع، وضعیت فعلی مقوله فرهنگ و میانگین مطالعه در سطح کشور رضایت بخش نیست اما این دلیلی نمی‌شود که مسئولان دولتی و متولیان فرهنگی بخواهند کم‌کاری و عملکرد ضعیف‌شان در حوزه فرهنگ را توجیه کنند.
 
پیشوای اول شیعیان حضرت علی (ع) فرموده است: ندر عجبم از مردمی که به غذای جسم خویش چه بسیار اهمیت می‌دهند، اما نسبت به کتاب و مطالعه که برای تغذیه روح آنان است این چنین بی اعتنا و بی توجه هستند.» پایین بودن سطح مطالعه در کشور ما ناشی از ناآشنایی و عادت نداشتن به مطالعه از دوران کودکی است. ما می‌توانیم مطمئن باشیم چنانچه فرزندانمان از کودکی شوق به خواندن پیدا کنند و انگیزه مطالعه کردن در آنان به وجود آید و مطالعه کردن را جزئی از زندگی خود بدانند بدون شک در هر دوره از زندگی خود به هر طریق که شده مواد و مطالب مورد نیاز را بدست آورده و مطالعه می‌کنند.

اگر بتوانیم مطالعه را در انسان به صورت عادت درآوریم دیگر ارتباط او با جهان دانش و آگاهی سخت نخواهد بود و بدون هیچ زحمت و مرارتی خواهد توانست از راه مطالعه، درک و اندیشه خود را نسبت به جهان هستی رشد و تعالی بخشد.

بخش کودک و نوجوان کتابخانه‌‌های عمومی بهترین مکان آشنایی با کتاب
اما باید توجه داشت که تبدیل این علاقه به عادت باید از دوران طفولیت انسان شروع شود و بهترین مکان برای آغاز و تبدیل این علاقه به عادت کتابخانه‌‌های عمومی و به ویژه بخش کودک و نوجوان کتابخانه‌‌ها است.
 
دوم شهریور ماه سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر در تقویم رسمی کشورمان به عنوان هفته دولت نامگذاری شده است و چنین متداول است که دولتمردان با حضور عالی‌ترین مسئولان اجرایی کشور و استان‌ها پروژه‌های شاخص خود را در این هفته کلنگ‌زنی، افتتاح و بهره‌برداری می‌کنند. 
 
در هفته دولت امسال نیز عالی‌ترین مقام اجرایی شهرستان طی چند روز گذشته در نشست خبری با خبرنگاران برنامه‌های قابل افتتاح و کلنگ‌زنی دامغان در حوزه‌های اقتصادی و عمرانی را اعلام کرد.
 

افتتاح و بهره برداری 16 پروژه با 55 میلیارد تومان اعتبار در دامغان
مهدی بندرآبادی فرماندار دامغان گفت: در هفته دولت سال جاری پروژه‌‌های 16 دستگاه اجرایی افتتاح می‌شود و به بهره‌برداری می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه برای افتتاح این پروژه‌‌ها افزون بر 55 میلیارد تومان هزینه شده است، افزود: بیشترین طرح‌‌ها به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شرکت آب و فاضلاب با 16 طرح اختصاص دارد.

فرماندار دامغان یادآور شد: در هفته دولت امسال 14 پروژه با اعتبار 124 میلیارد و 851 میلیون ریال کلنگ‌زنی خواهد شد.

بندرآبادی تصریح کرد: در سال جاری 46 میلیارد و 749 میلیون تومان اعتبارات استانی در کمیته برنامه ریزی شهرستان توزیع شد.

افتتاح کتابخانه خیرساز روستای جزن همزمان با هفته دولت 
وی اضافه کرد: کتابخانه عمومی خیرساز شهید طوسی روستای جزن با 100 میلیون تومان اعتبار افتتاح می‌شود.
 
 

نکته قابل تامل هم در صحبت‌های فرماندار دامغان و هم در آنچه در عمل و اصطلاحاً روی زمین به وقوع پیوست، این بود که فقیرترین حوزه به لحاظ تعداد و مبلغ ریالی پروژه، بخش فرهنگ بود؛ جدای از «افتتاح کتابخانه عمومی روستای جزن با 100 میلیون تومان اعتبار!» هیچکدام از متولیان فرهنگی این شهرستان طرح و پروژه قابل کلنگ‌زنی و افتتاح نداشتند؛ این در حالی است که علی رغم وجود تحریم‌‌ها و مشکلات اقتصادی دولت برای برخی پروژه‌‌ها به نسبت اعتبارات قابل توجهی تخصیص داده شده بود.

ریزش 2000 نفری در تعداد اعضای کتابخانه‌‌های عمومی دامغان!
این موارد در حالی است که طی چند روز گذشته رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی دامغان از ریزش حدود 2000 نفری در تعداد اعضای کتابخانه‌های عمومی این شهرستان خبر داده بود و گفته بود: 3857 نفر در کتابخانه‌های عمومی دامغان عضو هستند که متوسط سن آنان بین 14 تا 25 سال است. 194 هزار و 989 جلد کتاب در کتابخانه‌های عمومی شهرستان وجود دارد.
 
امینیان اظهار کرده بود: همزمان با شیوع کرونا 17 کتابدار شهرستان فعالیت فرهنگی و ترویج فرهنگ مطالعه را در فضای مجازی دنبال و کتابخوانی را ترویج کردند.
 
 
وی ضمن بیان اینکه با یروز وضعیت قرمز کرونایی کتابخانه‌های عمومی تعطیل شده و فعالیت‌های فرهنگی صرفا از طریق فضای مجازی پیگیری می‌شود اضافه کرده بود: در بخشی از مناطق دامغان که شهروندان درگیر بیماری سالک بودند کتابداران با شناسایی آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی سعی در حل مشکلات کردند.
 
رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی بیان کرده بود: 711 نفر از استان سمنان شرکت کننده در جشنواره رضوی شرکت کردند که در حال حاضر استان سمنان دارای رتبه دوم است.
 

آینده‌ای نه چندان مناسب در انتظار زادگاه منوچهری و دیار تمدن و تدین
به نظر می‌رسد با توجه به ریزش 2000 نفری در تعداد اعضای کتابخانه‌‌های عموممی شهرستان دامغان طی بازه زمانی 18 ماهه که سایه ویروس کرونا گسترانیده شده، ضرورت دارد متولیان فرهنگی و مقامات مسئول شهرستان بیش از آنکه بخواهند به فکر ساخت و افتتاح جاده، تاسیسات آب شرب، فاضلاب، پل و ... باشند، تدبیری در راستای مشکلات حوزه فرهنگ و هنر داشته باشند که آینده‌ای نه چندان مناسب، در انتظار دیار منوچهری دامغانی است؛ دیاری که به دیار تمدن و تدین شهره شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها