به گزارش
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در بوشهر، کتاب «خانههای اعیانی در معماری بوشهر؛ خانههای دهدشتی، قاضی و حمالباشی» نوشته فراز غلامزاده در آیینی با حضور استادان دانشگاه و جمعی از اهالی فرهنگ و هنر استان بوشهر شامگاه جمعه(۲۶ اسفندماه) در کافه تاریخی حاجرئیس به مدیریت ادریس عبدیپور رونمایی شد.
نویسنده کتاب «خانههای اعیانی در معماری بوشهر» در بخش نخست این آیین درباره چگونگی ورودش به حوزه پژوهش در عرصه معماری بناهای شاخص بوشهر گفت: سال ۷۷؛ یعنی حدود ۲۵ سال پیش، هنگام گذر از کوچهای در بافت تاریخی با بنای زیبایی که درحال تخریب شدن بود، مواجه شدم. حقیقتا از خراب کردن این خانه باشکوه خیلی منقلب شدم. همین تصویر ناراحتکننده موجب نگرانی و هدایت ذهنم به سمت بافت تاریخی و خانههای کمنظیرش شود؛ بنابراین علاوهبر پژوهش درباره تیم بناها و قلعههای تاریخی استان، عکسهای زیادی از این بناها تهیه کردم. تلاش زیادی برای یافتن نقشهای این ساختمانها انجام دادم. حاصل این تلاش تدوین و انتشار کتاب «معماری بوشهر در دوره زند و قاجار» در سال 92 است. انتشارات «آباد بوم» این کتاب را منتشر کرده است. در این کتاب تقریبا 170 خانه و قلعه تاریخی استان بهشکل مصور و همراه با نقشه معرفی شده است.
فراز غلامزاده ادامه داد: این کتاب، زمینه نگارش کتاب «پاکتهای پستی سانسور شده در بوشهر» و همین کتاب تازه منتشر شدهام؛ یعنی «خانههای اعیانی در معماری بوشهر» شد که البته دو کتاب دیگر هم در آینده منتشر خواهم کرد. یکی از آنها درباره «بناهای تاریخی» و دیگری درباره «قلعههای تاریخی» استان بوشهر خواهد بود.
وی به موضوع کتاب «خانههای اعیانی در معماری بوشهر» که باکیفیت بالا و مصور در کاغذ گلاسه منتشر شده است، اشاره و بیان کرد: این کتاب به معرفی سه خانه اعیانی(دهدشتی، قاضی و حمالباشی) در بافت تاریخی بوشهر میپردازد. متاسفانه از این سه خانه، فقط یکی از آنها یعنی عمارت دهدشتی، باقیمانده است؛ البته دهدشتی عمارت نیست، بلکه خانه است. هرچند از این خانه هم بخشهایی از بین رفته اما خود ساختمان مرکزی، باقی مانده که به همت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرمت شده و امروز در خود موزه پزشکی و فرهنگسرای بافت تاریخی جای داده است.
نویسنده کتاب «معماری بوشهر در دوره زند و افشار» سپس با اشاره به تفاوت دو کلمه «خانه» و «عمارت» در معماری بوشهری توضیح داد: در معماری بوشهر میان دو کلمه «خانه» و «عمارت» در اطلاق به یک بنا تفاوت اساسی وجود داشته که برخاسته از ساختار طراحی آنها است. ساختمانهای بزرگ در چهار محل مرکزی بوشهر؛ یعنی بهبهانی، شنبدی، دهدشتی و کوتی را با نام «خانه» خطاب میکردند اما بناهای اعیانی که در محلات پیرامونی شهر مثل سنگی، بهمنی، جفره ماهینی، جفره علیباش، سبزآباد، رایانی و باغ ملا قرار داشتند، «عمارت» مینامیدند.
وی افزود: خانه بهصورت حیاط مرکزی ساخته میشد و اتاقها در چهار جهت حیاط قرار داشتند؛ یعنی حیاط در مرکز بود و در دو یا سه یا چهار جهت آن اتاقهای سهدری و پنجدری در دو یا سه طبقه ساخته میشدند؛ اما عمارت که معمولاً در زمینی به مساحت یک هکتار بنا میشد، ساختمان یک طبقه یا دو طبقه و معدودی سه طبقه بود که در وسط زمین قرار داشت. معمولاً در یک یا دو یا سه یا هر چهار طرف عمارت اتاق وجود داشت و چند اتاق سهدری و پنجدری هم در ساختمان طراحی میشد.