به گزارش
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در بوشهر، آیین رونمایی از مجموعه شعر «از من، منِ دیگری برون خواهد زد» اثر معصومه افکارآزاد به همت محفل ادبی شعر و آفتاب با حضور سیدقاسم یاحسینی، مورخ اجتماعی و پژوهشگر جنوبی؛ بشیر علوی، نویسنده و منتقد ادبی و جمعی از اهالی شعر و ادب استان شامگاه چهارشنبه، (5 بهمنماه) در کتابخانه عمومی خلیج فارس برگزار شد.
سیدقاسم یاحسینی در بخش نخست این آیین با خواندن رباعی: «ذهنیت خود را به جهان بینا کن/ آثار تعصب از سرت اِمحا کن/ اینجا خطرات «پیشبینی» شده است/ یک در جلو چشمِ شعورت واکن!» گفت: چهارمین مجموعه شعر خانم افکارآزاد بهنام «از من، من دیگری برون خواهد زد» در واقع دفتری از مجموعه 168 قطعه رباعی است که این اتفاق نیکی در حوزه شعر جنوب بهویژه شعر زنان است و امیدواریم در آیندهای نزدیک، شاهد انتشار دهمین اثر این شاعر در اینجا باشیم.
این مورخ و نویسنده افزود: مایل هستم در این جلسه، به طرح دو پرسش بپردازم و خودم نیز پاسخی به این دو پرسش نخواهم داد! صرفا سوالم را طرح میکنم و امیدوارم خانمها و آقایان محترم که بحمدالله همگی اهل شعر، ادب و دانش هستند، درباره این پرسش بیندیشند و زوایای مختلف تاریخی، ادبی و حتی روانشناختی و جامعهشناختی آن را بررسی کنند.
وی ادامه داد: برخی قالبها، سبکها و ژانرهای ادبی، هنری و شعری وجود دارند که میتوان گفت تاریخ تولد، بالندگی، کهنسالی و مرگ دارند و حتی در زمانه دیگری، همانها دچار رستاخیز دوباره شده و زنده میشوند و دگرباره بازارشان رونق میگیرد! به فرض قالب شعری مسمط را نگاه کنید؛ (مُسَمَّط نوعی از قصیده یا شعری است که شاعر بنای آن را بر چند مصراع هم قافیه گذارد و مصراع آخر را بر قافیهای دیگر مینهد.) معمولا مبدع قالب شعری مُسمط را منوچهری دامغانی (درگذشته به سال 432هجری) میدانند. ناصرخسرو قبادیانی نیز مسمطهای جالبی دارد.
به گفته یاحسینی، حتی در عصر صفوی، شیخبهایی شعرهای زیبایی در قالب مسمط سروده است. این سبک تا دوره صفوی نیز رونق داشت؛ اما از دوره صفوی تا انقلاب مشروطه این قالب شعری دگرباره بهمحاق رفت. با انقلاب مشروطه، مسمط بار دیگر رونق گرفت. شاید بهیادماندنیترین اشعار مشروطیت، همین شعرهای مسمط باشند. شعرهای شاعرانی چون محمدتقی ملکالشعرای بهار، اشرفالدین قزوینی معروف به نسیم شمال، میرزاده عشقی، محمد فرخییزدی و دیگران. همه ما مسمط «لُرد کرزن عصبانی شده است/ وارد مرثیهخوانی شده است» از فرخییزدی را در یاد و خاطر داریم. مسمط اما اندکی پس از مشروطیت دگرباره بهمحاق رفت و این دوران فترت، تا امروز نیز ادامه دارد!
نویسنده کتاب «سدیدالسلطنه و مطالعات زنانِ خلیجفارس در عصر قاجار» یادآور شد: حال پرسش اول، این است که آیا این رونق و محاق، نسبت و ارتباطی با تحولات اجتماعی دارد؟ چرا مسمط در عصر مشروطه گُل کرد و بازارش پُررونق شد و پس از انقلاب، بهمحاق رفت و بازارش کهنه و کساد شد؟
وی ادامه داد: یا قالب غزل را در نظر بگیرید. پیش از انقلاب بهمن 1357، بهجز دو قله رفیع غزلسرایی؛ «شهریار» و «سایه»، غزل سرودن میان شاعران نوپرداز ایرانی، چندان جایگاه و رونقی نداشت. بسیاری حتی بر این باور بودند که دیگر زمان و روزگار غزلسرایی برای همیشه بهسر آمده است؛ اما پس از انقلاب و در دهه شصت و هفتاد، ناگهان قالب غزل نه تنها میان شاعران انقلاب احیا شد، بلکه محتوای آن نیز از تغزل صرف، بهشعر اعتراض و انقلاب، تغییر ماهیت داد؛ اما چنین بهنظر میرسد که از دهه هشتاد قرن چهاردهم شمسی، غزل اعتراض و انقلابی دوباره در حال غروب کردن است و اگر چنین نباشد، بههرحال اینجا و آنجا دچار نفس تنگی است!
یاحسینی با طرح پرسش دوم گفت: اما پرسش دوم؛ دوبیتی و رباعی، در تاریخ ادبی و میراث شعری بوشهر، دستکم از دوره قاجار تا پهلوی اول، قالب بسیار پُررونقی بوده است. شاید بتوان گفت که قله بلند این قالب شعری در استان امروزی بوشهر و در عصر قاجار فایز دشتی و در دوره پهلوی اول و دوم مفتون بُردخونی و توکل بودند. زنان ظاهرا در عصر قاجار، در بوشهر، چندان اهل شعر و شاعری نبودند و اصلا تمایلی به دوبیتیسرایی نداشتند! اما با پیروزی انقلاب بهمن 1357 و حدود یک دهه پس از این انقلاب، به ناگهان ورق برگشت و دهها شاعر ریز و درشت زن در این چهار دهه اخیر در بوشهر ظهور کردند که دکتر بشیر علوی در کتاب «شناختنامه شعر زنان بوشهر» با حوصله و دقت به تجزیه و تحلیل شعر آنان پرداخته است.
وی در ادامه با بیان اینکه اما یک پرسش مهم پیش میآید، در میان حدود صد شاعر زن بوشهری، شمار شاعران دختر و زن بوشهری که اهل دوبیتی و رباعیسرایی بوده باشند، از انگشتان یک دست فراتر نمیرود، افزود: چند سال پیش استاد عبدالمجید زنگویی کتابی درباب «دو سده رباعیسرایی در بوشهر» چاپ و منتشر کرد. در این اثر، او به زحمت و با وسواس موفق شد دو، سه شاعر زن رباعیسرا را یافته و اشعارشان را در کتاب خود ذکر کند.
یاحسینی ادامه داد: اینجا پرسش تاریخی و ادبی مهمی که جای فکر، اندیشه و تحقیق دارد، این است که چرا دختران و زنان بوشهری تمایلی به سرایش دوبیتی و رباعی ندارند؟ این همه زن و دختر شاعر غزلسرا در بوشهر داریم؛ اما چند زن شاعر در استان بوشهر دفتر مستقلی در رباعی دارند؟ چرا این همه کمکاری و بیاعتنایی به رباعی و دوبیتی از سوی زنان شاعر بوشهری؟ طبق تحقیق آقای علوی، نخستین شاعر زن بوشهری که دفتر مستقلی در قالب رباعی چاپ و منتشر کرد، خانم شریعت رسولی اهل بندردیّر بود که در سال 1388 مجموعه 165 رباعی خود را در دفتری با عنوان «زمین با چرخ چشمت قشنگ است» طبع و منتشر کرد.