دوشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۰
«کتاب جامع جراحی کودکان» یک دایرة‌المعارف پزشکی است

هوشنگ پورنگ گفت: این اثر شبیه به یک دایرة‌المعارف پزشکی است که از سوی وزارت بهداشت نیز به‌عنوان کتاب مرجع جراحی کودکان شناخته شده است. ویژگی مهم دیگر کتاب این است که به زبان فاخر فارسی نوشته شده و حتی برخی از کتاب‌های مرجع انگلیسی هم تا این اندازه جامع نیستند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مجموعه پنج جلدی «کتاب جامع جراحی کودکان» تألیف هوشنگ پورنگ، در گروه علوم پزشکی به مرحله دوم داوری سی‌وهفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران راه پیدا کرده است.
 
هوشنگ پورنگ؛ فوق تخصص جراحی کودکان و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا، با اشاره به ضرورت تألیف «کتاب جامع جراحی کودکان»، بیان کرد: در وادی غربت کتاب، کاری انجام دادیم که تاکنون در کشور صورت نگرفته بود. این مجموعه که در پنج جلد و پنج هزار صفحه منتشر شده، حاصل بیش از 15 سال پژوهش و تدریس در این حوزه است. در این اثر آخرین اطلاعات و دستاوردها در حوزه پزشکی مربوط به بیماری‌ها و جراحی کودکان براساس علم روز دنیا جمع‌آوری شده است.
 
وی افزود: در تألیف این کتاب از تمام منابع موجود در دنیا و تجربه استادان ایرانی استفاده شده است. تقریبا تمامی عکس‌های کتاب رنگی و 80 درصد آن‌ها متعلق به بیماران ایرانی است. در تمام مواردی که از عکس یا محتوای منابع دیگر استفاده شده، منبع ذکر شده است. 10 درصد از حجم کتاب نیز شامل مقالات پزشکان ایرانی در این زمینه است.


این نویسنده و استاد دانشگاه ادامه داد: همانطور که از نام کتاب پیداست، این اثر بسیار مفصل و شبیه به یک دایرة‌المعارف پزشکی است. این مجموعه از سوی وزارت بهداشت به‌عنوان کتاب مرجع جراحی کودکان شناخته شده، اما می‌تواند برای دانشجویان، پزشکان عمومی، متخصصان کودک، جراحان کودک، جراحان عمومی، جراحان ارولوژی و دیگر شاخه‌های تخصصی پزشکی قابل استفاده باشد.
 
پورنگ در معرفی اجمالی از این کتاب مرجع پزشکی گفت: کتاب دارای چهار پیشگفتار مهم از پروفسور گوپتا؛ یکی از پزشکان برجسته جراحی کودکان در دنیا، پروفسور ولی‌الله محرابی؛ بنیانگذار رشته جراحی کودکان در ایران، پروفسور لطفی و پروفسور خالق‌نژاد است. متن کتاب با موضوع اخلاق پزشکی شروع می‌شود و در ادامه تاریخچه جراحی کودکان در ایران و جهان ارائه شده است. مقدمات طب کودکان، مشخصات و فیزیولوژی نوزاد و نوزادان نارس، ارولوژی کودکان، تغذیه کودکان، عفونت‌ها به‌ویژه عفونت‌های جراحی در کودکان، تومورهای کودکان از جنبه داخلی و جراحی، تروما و حوادثی که کودکان به آن دچار می‌شوند، بیماری‌های قفسه سینه، بیماری‌های متفرقه از جنبه داخلی و جراحی و بیماری‌های دستگاه گوارش ازجمله مباحثی که در بخش‌های مختلف کتاب به‌طور مفصل به آن‌ها پرداخته شده است. نزدیک به یک‌هزار و 800 صفحه کتاب به موضوع بیماری‌های سیستم ادراری و ارولوژی کودکان اختصاص دارد.
 
وی تصریح کرد: بخش‌های زیادی از کتاب مربوط به ناهنجاری‌های مادرزادی در کودکان است. انواع ناهنجاری‌های نوزادان در تمامی بخش‌های بدن، با عکس شرح داده شده است. همچنین در این اثر به‌طور مفصل به موضوع دوقلوهای به‌هم چسبیده و لکه‌های هماتوم پرداخته می‌شود. هر پزشک و جراح کودک که به دنبال موردی است تقریبا می‌تواند آخرین اطلاعات مربوط به آن را در کتاب بیابد. درباره هر بیماری ابتدا از مشخصات، شروع و سیر بیماری صحبت شده و در ادامه درباره درمان طبی، درمان جراحی، عوارض جراحی و درمان عوارض جراحی بحث می‌شود.


این استاد دانشگاه با اشاره به تاریخچه جراحی کودکان در ایران، ادامه داد: جراحی کودکان در ایران نزدیک به چهار یا پنج دهه عمر دارد. تا قبل از سال 1350 که عده‌ای از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های خارجی به کشور بازگشتند و این رشته را در ایران پایه‌گذاری کردند، تقریبا جراحی کودکان در ایران وجود نداشت. البته در سال 1332 دکتر سیف‌الدین نبوی توسط پروفسور عدل برای گذراندن یک دوره دو ساله جراحی کودکان به خارج از کشور اعزام شد، اما این علم از سال‌های دهه 50 در ایران بیشتر شناخته شد و جراحان تحصیل‌کرده این رشته را در دانشگاه‌هایی همچون شیراز، تهران، تبریز و مشهد راه‌اندازی کردند. اما امروزه ده‌ها مرکز جراحی کودکان در ایران وجود دارد که در چند مورد از این مراکز، جراحان فوق تخصص کودکان نیز تربیت می‌شوند. اکنون تقریبا تمام استان‌های کشور جراح متخصص کودکان دارند.
 
هوشنگ پورنگ در پایان با اشاره به شاخصه اصلی این کتاب گفت: اسمی که برای کتاب انتخاب شده، خودش گویای همه چیز است. حتی برخی از منابع مرجع انگلیسی هم به این اندازه کامل و جامع نیستند. ویژگی مهم دیگر کتاب این است که این اثر به زبان فاخر فارسی نوشته شده است.

آیین اختتامیه سی‌وهفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، بهمن‌ماه 1398 برگزار می‌شود. 

در این زمینه در صفحه دانش ایبنا بخوانید

پرورش آبزیان دریایی و لب‌شور به‌شدت مورد نیاز کشور است
سدسازی تنها به یک شرط؛ حفظ محیط‌‌زیست

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها