شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۹:۵۳
توسعه و به‌روزرسانی منابع مطالعاتی کتابخانه تخصصی تخت جمشید

بیش از ۱۸۰ جلد کتاب تخصصی از طریق صفحات خرید آنلاین ناشران و نمایشگاه مجازی کتاب تهران خریداری و در آرشیو کتابخانه تخصصی تخت جمشید قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در رابطه اسناد کشف شده تخت جمشید، اظهار کرد: با کشف ۷۵۰ لوح گلین به خط و زبان عیلامی در خزانه تخت جمشید و بیش از ۳۰ هزار لوح گلین دیگر به همان خط و زبان از دیوانسرای تخت جمشید در شمال شرقی بارو، اطلاعات ذی‌قیمتی از خزانه اسناد تخت جمشید به دست آمده و وضعیت اقتصادی، اداری، کارگری و هنری هخامنشی تا حدود زیادی روشن شده است.
 
حمید فدایی، افزود: در دوره بعد، اسناد ایرانی از سوختن خزانه اسناد پایتخت هخامنشیان در فارس، یعنی شهر پارسه که حالا به تخت جمشید معروف است، خبر می‌دهند و متفق القول می‌نویسند که اسکندر مقدونی آن را تباه کرد.
 
فدایی با اشاره به فعالیت‌های کتابخانه تخصصی تخت جمشید، بیان کرد: در حال حاضر و پس از گذشت بیش از ۲۵۰۰ سال، کتابخانه‌ای در تخت جمشید در حال فعالیت است که بی‌شک یکی از بهترین کتابخانه‌های تخصصی در زمینه تاریخ ایران باستان به ویژه دوره هخامنشی و ساسانی است؛ کتابخانه‌ای که قریب ۷ دهه از عمر آن می‌گذرد و بزرگانی چون زنده یاد علی سامی و دکتر علیرضا شاپور شهبازی از پایه گذاران و گردآورندگان اصلی منابع تخصصی این کتابخانه بوده اند.
 
مهرناز بردبار، مسئول کتابخانه تخصصی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید نیز در این راستا با اشاره به اهداف تشکیل این کتابخانه‌ها در سطح کشور، تشریح کرد: کتابخانه‌های تخصصی پایگاه‌های میراث جهانی کشور از جمله کتابخانه‌هایی هستند که در راستای حمایت و پشتیبانی از فعالیت‌های علمی، پژوهش‌ها، فعالیت‌های تحقیقاتی و مدیریتی و کمک به افزایش سطح دانش کارشناسان و محققان و افزایش کارآیی مدیران این پایگاه‌ها و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فعالیت می‌کنند.
 
وی در رابطه با بهره‌برداران این ظرفیت مطالعاتی، افزود: عمده استفاده کنندگان این کتابخانه‌ها، کارمندان، کارشناسان، پژوهشگران و محققان این پایگاه‌ها و اساتید، دانشجویان و پژوهشگران داخلی و خارجی خارج از پایگاه‌ها هستند که به نحوی در حوزه‌های مرتبط با وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشغول به فعالیت هستند.
 
مهرناز بردبار در رابطه با تنوع و تعدد منابع مطالعاتی در این کتابخانه، گفت: کتابخانه تخصصی پروفسور شاپور شهبازی در تخت جمشید نیز یکی از کتابخانه‌های تخصصی در حوزه میراث فرهنگی است. حدود ۴۰۰۰ جلد کتاب و مجله در حوزه‌های باستان‌شناسی و تاریخ، حفاظت و مرمت و هنر و معماری با تمرکز بر دوره‌های هخامنشیان، ساسانی و اسلامی در این کتابخانه قرار دارد.
 
وی ادامه داد: با در نظر گرفتن این نکته که کتابخانه‌های تخصصی- پژوهشی از پردازشگاه‌های عمده و اصلی اطلاعات در سازمان‌ها به شمار می‌روند و به واسطه رسالتی که بر دوش دارند تلاش می‌کنند تا نقشی ارزنده در پویایی نهادها و سازمان‌های مربوطه ایفا کنند و با توجه به اهمیت و جایگاه میراث فرهنگی در ایران، کتابخانه‌های تخصصی این وزارتخانه بیش از هر زمان دیگری نیازمند فراهم‌آوری، پردازش، ارائه و اشاعه اطلاعات لازم به پژوهشگران و مراجعه‌کنندگان خود هستند.
 
این کارشناس مسئول نسبت ارائه خدمات این کتابخانه، توضیح داد: در همین راستا کتابخانه تخصصی تخت جمشید نیز با جمع‌آوری و گردآوری منابع و موضوعات مورد نیاز محققان و پژوهشگران تلاش می‌کند تا اطلاعات لازم را در خصوص موضوعات مرتبط با کتابخانه در حوزه‌های میراث فرهنگی، باستان شناسی، مرمت، هنر و معماری، و..... در اختیار علاقه مندان قرار دهد.
 
وی در رابطه با تدابیر مدیریتی این پایگاه نسبت با توسعه ظرفیت‌های این کتابخانه، اظهار کرد: بی‌شک مجموعه‌سازی و تهیه منابع در کتابخانه‌ها فرایندی است که بخش مهم فعالیت یک کتابخانه را دربرمی‌گیرد. انتخاب و خرید کتاب‌ها و مجلات مورد نیاز کتابخانه، بخصوص در کتابخانه‌های تخصصی و به سبب موضوعات خاص کتابخانه و نیازهای خاص مراجعه کنندگان باید با حساسیت و دقت بالا همراه باشد. خوشبختانه با تدابیر و برنامه‌ریزی‌های مدیریت پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در تهیه بودجه سالیانه به منظور خرید و تهیه منابع مورد نیاز، تلاش می‌شود روند تامین منابع تخصصی مورد نیاز کتابخانه تخت جمشید به نحوی شایسته دنبال شود.
 
مسئول کتابخانه تخصصی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از خرید کتاب و به‌روزرسانی این مجموعه در این حوزه خبر داد و بیان کرد: سال ۱۳۹۹ نیز هم چون سال‌های قبل روند تامین منابع تخصصی مورد نیاز پژوهشگران در دستور کار این پایگاه قرار گرفت که از ابتدای سال جاری و با وجود پاندمی کرونا بیش از ۱۸۰ جلد کتاب تخصصی از طریق صفحات خرید آنلاین ناشران مربوطه و از طریق نمایشگاه مجازی بین‌المللی کتاب تهران خریداری و در آرشیو کتابخانه قرار داده شد.
 
وی عنوان کرد: هم اکنون نیز روند ثبت، فهرست‌نویسی، طبقه‌بندی و ورود اطلاعات کتاب‌شناسی این کتاب‌ها در جریان است.
 
بردبار در پایان از برنامه‌ریزی‌های این پایگاه در فعالیت‌های آتی توضیح داد و در این زمینه مطرح کرد: علاوه بر آن مسئولان این کتابخانه تلاش می‌کنند از طریق ارتباط و نامه‌نگاری با موسسات و سازمان‌های داخلی و خارجی مربوطه، بخشی از منابع را نیز از طریق دریافت کتاب‌ها و مجلات اهدایی دنبال کنند؛ منابعی که امید است در آینده‌ای نه چندان دور و با مساعدت مدیران و مسئولان مربوطه به جهت تامین و تهیه نرم افزار تحت وب کتابخانه به شکلی استاندارد در دسترس همه علاقه‌مندان قرار گیرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها