جمعه ۳ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۵
از دیکتاتورزاده‌ها تا مادلین آلبرایت در نمایشگاه مجازی کتاب تهران

اگر چه واژه‌هایی مانند قدرت، سیاست، مشروعیت، احزاب، ولایت فقیه و... هر روز به گوش ما می‌خورد و حتی از طرف ما هم به کار می‌رود اما متأسفانه به علت عدم وجود زیرساخت‌های نظری این مباحث چندان کارایی ندارند. کتاب‌های ترجمه‌ای و تالیفی در حوزه سیاست می‌کوشند تا نقش مهمی را در شفاف سازی و تبیین این واژه‌ها برای مردم داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) یکی از مهم‌ترین مشکلات امروز جامعه ما این است که اگر چه مردم علاقه زیادی به سیاست دارند و درباره مسائل مختلف آن به گفتگو و تحلیل می‌نشینند، اما به علت عدم آگاهی از بنیان‌های علمی سیاست و دانش واژه‌های آن، هرگز به تبیین همه جانبه دست نمی‌یابند. اگر چه واژه‌هایی مانند قدرت، سیاست، مشروعیت، احزاب، ولایت فقیه و... هر روز به گوش ما می‌خورد و حتی از طرف ما هم به کار می‌رود اما متأسفانه به علت عدم وجود زیرساخت‌های نظری این مباحث چندان کارایی ندارند. کتاب‌های ترجمه‌ای و تالیفی در حوزه سیاست می‌کوشند تا نقش مهمی را در شفاف سازی و تبیین این واژه‌ها برای مردم داشته باشند. از آنجا که حوزه سیاست هم جذابیت‌ها و پیچیدگی‌های بسیاری برای مخاطبان خود دارد، کتابدوستان علاقه وافری به این دسته از کتاب‌ها نشان می‌دهند. برگزاری نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران بهانه‌ای شده تا خبرگزاری ایبنا بسته پیشنهادی را برای خرید و مطالعه کتاب‌های علوم سیاسی در این نمایشگاه ارائه دهد.
 


کتاب «مفهوم قانون در ایران معاصر؛ تحولات پیشامشروطه» نوشته زنده‌یاد داود فیرحی پس از درگذشت استاد گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران از سوی نشر نی منتشر شد. این پژوهش به سرشت و سرنوشت قانون از بحران تا فروپاشی نظم سنتی در ایران پیشامشروطه می‌پردازد؛ سرگذشتی طولانی و پرفرازونشیب که از پایان صفویه (۸۸۰ ـ ۱۱۰۱ ش/ ۹۰۷ ـ ۱۱۳۵ ق) تا جنبش مشروطه‌خواهی (۱۲۸۵ ش / ۱۳۲۴ ق) و آغاز دولت مدرن در ایران را دربرمی‌گیرد.
 
این کتاب در 9 فصل تنظیم شده است. دولت و قانون در نظم سنتی، حکمرانی سنتی و الهیات قانون، بحران در سنت، تنظیمات و قانون تنظیماتی، تحول تنظیمات و مساله قانون، تنظیمات حسنه؛ چرخش به تجربه عثمانی، تحولات پیشامشروطه و انقلاب در مفهوم قانون، فتنه قانون، قانون: شریعت و مشروطیت فصل‌های کتاب را شامل می‌شوند و در پایان نیز خلاصه و نتیجه با نام قانون از حکمرانی سنتی تا بیقراری سنت آمده است.
 
 
 
انتشارات نگاه کتاب «جامعه‌شناسی مارکس» اثر ژان پی‌یر دوران با ترجمه هومن حسین‌زاده در ۱۷۰ صفحه و بهای ۳۱ هزار تومان منتشر کرد. کتاب شامل پنج فصل به ترتیب با این عناوین است: نظریه بهره‌کشی، به سوی جامعه‌شناسی کار، طبقات اجتماعی، دولت و مبارزه طبقاتی، ایدئولوژی و تولید اجتماعی شناخت، مارکس در عصر حاضر.
ژان پی‌یر دوران از متفکران اجتماعی مهم فرانسه است که عمده تمرکزش را بر روی جامعه‌شناسی کار قرار داد. ویژگی حرفه‌ای او شناخت تحولات کار و وضعیت موجود در کار معاصر، صنعتی و استقرار فناوری است. نگاه این متفکر به بررسی آثار مارکس، جامعه‌شناسی کار و تحولات جامعه صنعتی از دریچه آثار مارکس، می‌تواند بسیار سازنده باشد و به شناخت جامعه معاصر و مسیرهای پیش‌رو کمک کند. نویسنده در این کتاب عناصر پایه‌گذار جامعه‌شناسی مارکسیستی و تأثیرپذیری جامعه‌شناسان سده بیستم را از آثار مارکس آشکار می‌کند. مارکس هم‌زمان مبارز و دانشمند بود؛ و آیا می‌توان بین نوشته‌های هر یک از این دو وجه تمایز قائل شد؟ چه چیزی از نقد نظام سرمایه‌داری توسط مارکس باقی مانده است؟ چگونه می‌شود نقد نظام سرمایه‌داری را در عصر حاضر و در جوامع صنعتی پیشرفته و حتی در حوزه‌های پیرامونی تحت سلطه به کار برد؟ برای پاسخ‌دادن به این پرسش‌ها، نویسنده به طرح نظریه بهره‌کشی می‌پردازد که کل نظام مفهومی مارکس بر آن استوار است. خواننده وجوه دیگر جامعه‌شناسی مارکس را در متن کتاب پی خواهد گرفت.
 

کتاب «پان‌ترکیسم و ایران» نوشته کاوه بیات به چگونگی برآمدن ناسیونالیسم ترک می‌پردازد. کتاب از چهار فصل تشکیل شده که سرفصل‌های آن عبارتند از «موج و صخره»، «آتش نهفته»، «مخاطره و مدافعه»، «پایان بحث». پشت جلد کتاب درباره شکل‌گیری پان‌ترکیسم آمده است: «سرریز مجموعه‌ای از تحرکات ناسیونالیستی در ترکیه عثمانی در سال‌های مقارن با فروپاشی امپراتوری در سال‌های پایانی جنگ اول جهانی تا برآمدن یک جمهوری جدید در آن سامان، ایران را که خود در تلاش تبدیل به یک دولت-ملت جدید تحولات مشابهی را تجربه می‌کرد در معرض یک توان‌آزمایی جدی قرار داد. چرا که این فعل و انفعال ناسیونالیستی که می‌توان تحت عنوان کلی «پان ترکیسم» از آن یاد کرد بخشی از چیستی خود را در نفی هویت تاریخی ایران و به ویژه زیر سئوال بردن هویت ملی ترک زبان‌های ایرانی جستجو می‌کرد.» کتاب «پان‌ترکیسم و ایران» تالیف کاوه بیات در ۲۵۸ صفحه، شمارگان ۸۸۰ نسخه و به بهای ۱۶ هزار تومان از سوی انتشارات شیرازه روانه بازار کتاب شده است.
 

«محافظه‌کاری: خیال و واقعیت» کتابی است کم حجم به قلم «رابرت نیزبت»، اگر می‌خواهید به شکل موجز و مفید به پاسخ این پرسش برسید که محافظه‌کاری چیست و جهان را چگونه تفسیر می‌کند، خواندن این کتاب می‌تواند برایتان بسیار مفید باشد. کتابی که می‌توان آن را مانیفست محافظه‌کاری نیز به شمار آورد. کتاب با مقدمه‌ای از چاپ دوم کتاب که در سال 2002 منتشر شده به قلم «برد لاول استون» استاد جامعه‌شناسی دانشگاه اورگوسورب آغاز می‌شود، مقدمه‌ای مفصل که با اشاره‌های کلی به کتاب آن‌چه پیش می‌گیرد، دستگاه فکری رابرت تیزبت و نسبت این اثر با سایر آثار اوست. کتاب «محافظه‌کاری: خیال و واقعیت» اثر رابرت نیزبت با ترجمه محمدرضا فدایی از سوی انتشارات شیرازه کتاب ما، در 199 صفحه با شمارگان 770 نسخه و به قیمت 30هزار تومان در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.
 


کتاب «به جهنم و جاهای دیگر» نوشته مادلین آلبرایت با عنوان فرعی «دفترچه‌خاطرات قرن بیست و یکم» به ترجمه علی مجتهد زاده از سوی بنگاه نشر و ترجمه پارسه منتشر شده است. نیویورکر درباره اهمیت این اثر می‌نویسد: «آلبرایت در جایی از کتاب با غرور تمام از گرفتن مدال آزادی رئیس جمهور می‌گوید و در جایی دیگر بی پرده از انتقاداتی حرف می‌زند که در این سال‌ها بر او وارد شده است. او همه چیز را کنار هم می‌نشاند و از خیر ضعف‌هایش هم نمی‌گذرد، در این کتاب هم سخن از تلاش‌های او برای گسترش اتحاد آمریکا و هم‌پیمانان اروپایی‌اش رفته و هم از فاجعه حقوق بشری که در نتیجه تحریم‌های آمریکا در عراق رخ داد. تصویری ظریف، دقیق و جاندار از زندگی یک دیپلمات که با شفافیت و صداقت تمام توصیف شده.»
 
کتاب «به جهنم و جاهای دیگر» نوشته مادلین آلبرایت با عنوان فرعی «دفترچه‌خاطرات قرن بیست و یکم» به ترجمه علی مجتهد زاده با شمارگان هزار و 100 نسخه در 432 صفحه به بهای 89 هزار و 500 تومان از سوی بنگاه نشر و ترجمه پارسه منتشر شده است.


اگر به کتاب‌های مستند تاریخی علاقه‌مند هستید، کتاب «دیکتاتور زاده‌ها» به قلم «جی نوردلینگر» می‌تواند تجربه لذت بخشی برایتان باشد. کتابی که به سراغ مخوف‌ترین دیکتاتورهای دوران مدرن از کشورهای مختلف جهان رفته اما این بار آن‌ها را نه در قامت یک فرد سیاسی که در محیط خانواده و در نقش پدر مورد توجه قرار داده است. تمرکز کتاب بیش از پدران بر فرزندان است. دیکتاتورها چه جور فرزندانی پرورش می‌دهند؟ سرنوشت فرزندان بزرگترین دیکتاتورهای قرن چه بوده است؟ همانطور که کتاب اشاره می‌کند همه چیز از یک پرسش آغاز شد؛ پسر یا دختر یک دیکتاتور بودن چگونه است؟ داشتن نامی مترادف با ظلم ، وحشت و شر چه حسی دارد؟ جی نوردلینگر روزنامه نگار آمریکایی تصمیم گرفت تا به این سوال پاسخ دهد و به این ترتیب کتاب «دیکتاتورزاده‌ها» را نوشت. او در کل دیکتاتورهایی را بررسی می‌کند که جزو بدترین‌ها هستند: هیلتر، موسولینی، فرانکو،استالین، توچو، مائو، کیم، خوجه، چائوشسکو، دووالیه، کاسترو، قذافی، صدام، موبوتو، بوکاسا، عیدی امین، منگیستو، پول پوت. کتاب «دیکتاتورزاده‌ها؛ دیکتاتورها چه جور فرزندانی را پرورش می‌دهند؟» به قلم «جی نوردلینگر» با ترجمه زینب کاظم خواه در 1100 نسخه، 312 صفحه و قیمت 65 هزار تومان به همت بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.
 

کتاب «سیاست و زیبایی‌شناسی» ترجمه کتابی است که انتشارات پاساژن در سال 2016 منتشر کرده است، این کتاب مشتمل بر دو گفت‌وگوی انگلمان با فیلسوف فرانسوی ژاک رانسیر درباره تفکر رانسیر درباره سیاست و زیبایی‌شناسی و پیوند این دو بحث و همچنین یک پیشگفتار مترجم و یک پس‌گفتار است.
 
در پشت جلد این کتاب نیز آمده است: «ژاک رانسیر، فیلسوف فرانسوی، در دو گفت‌وگو با پیتر انگلمان طرحی کلی درباره شکل‌گیری اندیشه خود ارائه می‌دهد، از مطالعات اولیه‌اش درباره رهایی کارگران گرفته تا کارهای اخیرش در باب ادبیات، فیلم و هنرهای بصری. او به جای بحث درباره زیبایی‌شناسی در چارچوب نحوه تعمق محدود ما در هنر یا زیبایی، می‌گوید زیبایی‌شناسی تشکیل دهنده اساس کل «رژیم تجربه» ماست. رانسیر نشان می‌دهد که روابط سیاسی از تجربه حسی شکل می‌گیرند، چون احساس‌ها و ادراک‌های فردی بدل به دغدغه کل اجتماع می‌شوند.»
 
کتاب «سیاست و زیبایی‌شناسی » به همت پیتر انگلمان و در گفت‌وگو با فیلسوف فرانسوی، ژاک رانسیر اولین بار به زبان انگلیسی منتشر شده که توسط اشکان صالحی ترجمه و از سوی نشر نی در 101 صفحه و شمارگان 770 نسخه و با قیمت 18 هزار تومان منتشر شده است.
 


کتاب «بازگشت امر سیاسی» تالیف شانتال موف به همت جواد گنجی ترجمه و از سوی نشرنی در 243 صفحه، با شمارگان 110 نسخه و قیمت 36 هزار تومان منتشر شده است. این اثر، نخستین کتابی است که شانتال موف به تنهایی اسمش روی آن درج شده است و در گذشته با لاکلائو متفکر آرژانتینی کتاب هژمونی و استراتژی سوسیالیستی را منتشر کرده بود که این کتاب هم به فارسی ترجمه شده است.
 
در دیباچه کتاب هم اشاره شده: «این مجلد متشکل از نه جستار است که طی پنج سال اخیر نوشته شده‌اند. برخی از آن‌ها مقالاتی‌اند که پیش تر، غالبا در مجلات منتشر شده‌اند؛ سایر آن‌ها متون ارائه شده در کنفرانس‌های مختلف‌اند. آخرین مقاله، با عنوان «سیاست و مرزهای لیبرالیسم»، مشخصا برای این کتاب نوشته شده است. همه این مقالات از زوایای گوناگون، به موضوعاتی مشابه می‌پردازند: دموکراسی رادیکال، لیبرالیسم، شهروندی، تکثرگرایی، دموکراسی لیبرال، اجتماع که در این جا از منظری «غیرذات گرایانه» بررسی می‌شوند.»
 

کتاب «تاریخ سیاست خارجی ایران» با عنوان فرعی «از صفویه تا پایان پهلوی اول ۸۷۹ تا ۱۳۲۰ شمسی» نوشته روح‌الله رمضانی به ترجمه روح الله اسلامی و زینب پزشکیان از سوی نشر نی منتشر شده است. محمد کاظم سجادپور درباره نویسنده این کتاب و ضرورت توجه به او می‌نویسد: «چرا باید به نوشته‌ها و آثار مرحوم روح الله رمضانی درباره سیاست خارجی ایران توجه کرد؟ درپاسخ به این پرسش که برای پژوهشگران مطالعات سیاست خارجی اهمیت ویژه‌ای دارد باید به سه نکته توجه کرد؛ اول ماهیت و موضوع مطالعات سیاست خارجی ایران به عنوان رشته‌ای جدی و مهم در گستره رشته‌های علوم اجتماعی و انسانی از جمله رشته روابط بین‌الملل و همچنین مطالعات ایران. دوم نقش روح الله رمضانی به عنوان موسس این رشته در طول حدود شش دهه کار علمی و متمرکز و سوم حرف‌های درخور اعتنای رمضانی درباره روندها و الگوهای سیاست خارجی ایران در ادوار مختلف تاریخی و ارائه چهارچوبی برای فهم سیاست خارجی کشور ما.»
 
کتاب «تاریخ سیاست خارجی ایران» با عنوان فرعی «از صفویه تا پایان پهلوی اول ۸۷۹ تا ۱۳۲۰ شمسی» نوشته روح الله رمضانی به ترجمه روح الله اسلامی و زینب پزشکیان با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه در ۳۷۳ صفحه به بهای ۵۶ هزار تومان از سوی نشر نی روانه بازار نشر شده است.


کتاب «دگرگونی جهان؛ درآمدی به مانیفست حزب کمونیست» تالیف بابک احمدی از سوی نشر مرکز با شمارگان 1200 نسخه، در 269 صفحه و به قیمت شصت و پنج هزار و دویست تومان منتشر شده است. نویسنده در مقدمه کتاب با اشاره به اینکه مانیفست صرفا یک سند نیست می‌گوید: «مانیفست هم چنان سندی است ناظر بر صورت‌بندی سرمایه‌داری، کارکرد مناسبات تولیدی آن و فراساختار نهادی و فکری‌ای که زندگی‌اش تا امروز ادامه یافته و دیگر هیچ تفاوتی با مفهوم «بربریت» ندارد که رزالوکزامبورگ در گفته مشهورش «سوسیالیسم یا بربریت» از آن یاد کرده بود.»

در همین مقدمه آمده است: «از چشم‌اندازی دیگر مانیفست اثر معتبری است در گنجینه ادبیاتی که ما به عنوان شاهکارهای فلسفه سیاسی و اندیشه‌ورزی اجتماعی می‌شناسیم. اثری هم ارز با سیاست ارسطو، شهریار ماکیاولی، لویاتان هابز، رساله دوم لاک، قرارداد اجتماعی روسو، اصول فلسفه حق هگل و درباره آزادی میل.»

احمدی معتقد است اما مانیفست، به رغم گستره وسیع مباحث‌اش، اثری است کوتاه و اعجازی در روش بیان، زیرا در گزارشی تاریخی و تحلیلی که مختصر و دقیق و ساده است از زاده شدن، شکوفایی و زوال محتوم وجه تولید سرمایه‌داری، و کل نظام اقتصادی و فراساختار اجتماعی و ایدئولوژیک آن بحث می‌کند، دلایل محکمی در اثبات ضرورت مبارزه کارگران و تهیدستان با نظام تولید سرمایه‌داری پیش می‌کشد و افزون بر این همه می‌کوشد تا نشان دهد که مبارزه کنونی کارگران راه را بر جامعه‌ای رها از شکاف طبقاتی و استوار بر برابری افراد می‌گشاید؛ جامعه‌ای که «درآن تکامل آزادانه هر فرد شرط تکامل آزادانه همگان خواهد بود.»


کتاب «اهمیت مانیفست کمونیست» نوشته اسلاوی ژیژک با ترجمه سینا خامی منتشر شد. «پایان نزدیک است اما نه آنچنان که می‌پنداشتیم»، «کدام اشباح امروزه تسخیرمان کرده‌اند»، «سرمایه جعلی و بازگشت به سلطه شخصی»، «محدودیت‌های استثمار»، «افق کمونیستی» و «پاره‌هایی از مانیفست کمونیستی» عناوین کتاب «اهمیت مانیفست کمونیست» هستند.

 اهمیت این متن، در پرداختن به نقاط حساسی است که امروزه به خط قرمز و البته توأمان پاشنه آشیل سرمایه‌داری متأخر بدل شده است و آن عبارت است از سرمایه‌داران و کارآفرینان جعلی عصر جدید که به‌طرزی دهشتناک با ارائه‌ خدمات جعلی و صوری سعی در استفاده حداکثری از نیروی کارگران، کارمندان و حتی بیکارانی دارند که هیچ‌چیز ندارند جز همین بندهایی که به‌ بها و بهانه‌ی همان خدمات جعلی و صوری به ایشان متصل شده است. ژیژک در این کتاب از صورت جدید کپیتالیسم که پرچمدارش مثل تمام دو قرن اخیر، ایالات متحده آمریکاست صحبت می‌کند. صورتی تازه که اعاده‌ کننده تمام ستم‌های پیشین است اما در صورتی بزک‌شده. ژیژک در این کتاب از پدیده‌هایی مانند اینترنت اشیا حرف می‌زند که در عین‌حال زندان استفاده‌کنندگانش نیز هست.

این کتاب آخرین کتاب ژیژک پیش از بحران پاندمی ٢٠٢٠ است، ژیژک در سال ٢٠١٩، از مشاعات عمومی و دست‌اندازی روزافزون کپیتالیسم بر این مشاعات سخن می‌گفت و ما در همین سال، شمه‌ای از فجایع طرح‌شده و ناکارآمدی دولت‌های جهان در تامین عمومی را به‌عینه دیدیم.


کتاب «لیبرالیسم محافظه‌کار»، گزیده‌ای از نوشته‌های متفکران امروز آنگلوساکسون با ترجمه و تدوین مرتضی مردیها در ۹۴۴ صفحه با قیمت ۸۵ هزار تومان توسط انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده است. مرتضی مردیها در این کتاب از متفکرانی چون استیون پینکر، کیت ویندشاتل، پل جانسون، مارک لی‌لا، الن بلوم، جورج نش، بوث فالر، کریستینا هاف سامرز، جیمز ویلسون، رابرت پاتنام، درک باک، هری لوئیس، نیل گراس، پیتر سینگر توماس اسکنلون، سوزان ولف، ریچارد پوسنر، جروج ویل، آلن راین، و سوزان بلک‌مور آرا و نظراتی تازه در حوزه زیست و رفتار و تفکر اجتماعی منتشر کرده است. این کتاب به گفته مترجم، گزیده‌ای از آرا و نوشته‌های این متفکران در کتاب‌های مختلف آنها است که در ایران تاکنون ترجمه و منتشر نشده است و نویسندگان آن‌ها نیز در قید حیات هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها