چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰
شگفت‌انگیزترین نظریه‌های مطرح‌شده درباره مرگ کیهان در یک کتاب

«کرانه‌های کیهان» برای آن دسته از افرادی که تشنه ناشناخته‌ها هستند جالب خواهد بود. به این دلیل که خواننده را در جریان جدیدترین و شگفت‌انگیزترین نظریه‌های مطرح‌شده درباره مرگ کیهان قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «کرانه های کیهان» نوشته پائول هالپرن کاوشی به سوی افق کیهانی و ورای آن است. این اثر از سوی حوریه آقانور ترجمه شده است.
 
در کتاب «کرانه‌های کیهان» مخاطب از ابتدا، به نظاره تولد کیهان می‌نشیند. در کل خواندن این کتاب برای تمامی علاقه‌مندان به دانش فیزیک و کیهان‌شناسی، به‌ویژه آن دسته از افراد که تشنه ناشناخته‌ها هستند، جالب و پرفایده است. به این دلیل که خواننده را در جریان جدیدترین و شگفت‌انگیزترین نظریه‌های مطرح‌شده درباره مرگ  کیهان قرار می‌دهد و همچنین به توصیف فرضیه‌هایی می‌پردازد که تولد و مراحل دگرگونی  کیهان را دشرح می‌دهد.
 
 آقانور مترجم این اثر در بخش پیشگفتار آورده است؛ «این اثر برای دانشجویان و دانش‌آموختگان  رشته فیزیک  دلچسب و ملموس خواهد بود. بدان جهت که این نوشتار به آنان مجال می دهد تا اندکی  از فرمول‌های پیچیده ریاضی سربرآورند و فیزیک و قوانین جذابش را به شیوه ای تازه بازخوانی کنند.»
 
این مترجم معتقد است، مواجهه با قوانین مکانیک کلاسیک، عملکردهای کوانتومی چارچوب نسبیتی آندرکنش‌های بنیادین  و چهارگانه فیزیک قوانین پایستگی و دیگر مفاهیم این علم آن هم با زبانی ساده و همچنین در میان داستان زندگی کیهان  حس نزدیکی بیشتری به خواننده فیزیک‌دان  یا فیزیک‌خوان خواهد داد.

درباره نویسنده
کتاب به گونه‌ای نوشته شده است که خوانندگان نا آشنا با دانش فیزیک نیز بدون دشواری، از این گذر بهره‌مند خواهند شد. نویسنده در این کتاب دارای
مدرک دکتری در زمینه فیزیک نظری است علاوه‌بر داشتن سمت استادی دانشگاه، چندین کتاب  و مقاله علمی مشهور را به رشته تحریر درآورده و فعالیت‌های بی‌شماری جهت گسترش فیزیک در میان مردم انجام داده است؛  از جمله چندین کتاب علمی با زبان ساده.

 
سایت تحلیلی هاروارد بوک استور که در واقع مکانی برای معرفی پرفروش‌ترین کتاب‌ها از نویسندگان آمریکایی است درباره این کتاب نوشته است؛ «عالم قابل مشاهده چقدر بزرگ است؟ از چه چیزی ساخته شده است؟ چه چیزی فراتر از آن نهفته است؟ آیا مدتی قبل از بیگ بنگ بود؟ آیا فضا می‌تواند ابعاد غیبی داشته باشد؟ در این کتاب، پاول هالپرن‌، فیزیک‌دان و نویسنده علوم‌، آنچه را که ما می‌شناسیم توضیح می‌دهد.»
 
تصور کنید جهان‌های موازی وجود داشته باشند، آنگاه ماجراجویان زیادی پیدا می‌شدند که می خواستند از این جهان دیدن کنند‌. علی هادیان پژوهشگر علم فیزیک و مدرس دانشگاه در نشست موضوعی «جهان‌های موازی و انفجار بزرگ» که سال گذشته در دانشگاه شریف برگزار شد، معتقد بود؛ «نظریه جهان‌های موازی در بطن کار حاصل یک خیال ریاضی‌گونه‌اند و اینکه صحبت‌های غیرعلمی هم  درباره آن می‌شود، ارزش حتی یک بار شنیدن هم ندارد. وی این‌گونه بیان می کند که جهان‌های موازی یک‌سری معادلات است که دانشمندان طراحی کرده‌اند و هیچ آزمایش و شواهدی بر آن وجود ندارد و بیشتر بر پایه تفسیر و تعبیرند و اصلا اثبات هم نشده‌اند. این نظریه به قدری خام است که نمی‌توان مولفه‌هایی مانند سرنوشت مشابه وعرفان‌های شرقی را به آن چسباند و  حاصل یک تخیل علم‌گونه است.»
 
موضوعی که درباره جهان‌های موازی در این کتاب مطرح شده است به این می‌پردازد که آیا دروازه‌هایی به سوی دیگر قلمروهای کیهانی وجود دارد؟ در کمال تعجب نظریه نسبیت اینشتین چنین امکانی را در اختیار بشر گذاشته است.
 
تصور زندگی در جهان‌های دیگر برای دانشمندان بسیار وسوسه‌انگیز است شاید به همین دلیل علارقم باور علمی دانشمندان وجود جهان‌های دیگر امری محال است اما برای برخی دیگر توجه و تفحص در آن بسیار وسوسه‌انگیز است. اگر شرایط و قوانین فیزیک در جهان‌های دیگر نیز همانند جهان خود ما باشد می‌توان فی‌النفسه جهان‌های بی‌شماری را برای سکونت انتخاب کرد، اما اگر همه ‌آن‌ چیزی که ما از فیزیک می‌شناسیم در جهان‌های دیگر صدق و صحت نداشته باشد چطور؟
 
نکته دیگری که سایت هاروارد درباره این کتاب نوشته است به بی‌نهایت بودن جهان ما برمی‌گردد. اینکه «نظریه‌های اخیر نشان می‌دهد که جهان نسبت به آنچه ابزارهای ما ثبت می‌کنند، بسیار فراتر است. حتی می‌تواند بی‌نهایت باشد. نویسنده تلاش کرده است جهان را همانگونه که هست به ما نشان دهد.»
 
جهان چگونه متولد شد؟
در بخشی از کتاب به چگونگی متولد شدن جهان می‌پردازد از زمان مهبانگ جهان بسیار رشد کرده است. طبق محاسبات ریچارد گات و همکارانش جهان مشاهده‌پذیر در حال حاضر قطری در حدود 93 میلیارد سال نوری دارد. حتی آن‌ها برای انجام دادن این محاسبات مقدار بزرگی این ناحیه را در پایان دوران بازترکیب نیز تعیین کرده‌اند دورانی که در حدود 380.000 سال بعد از مهبانگ است؛ یعنی زمانی که اتم‌هایی که از نظر الکتریکی خنثی هستند، به وجود آمدند و تابش برای حرکت در فضا آزاد شد.
 
«کرانه‌های کیهان» در 386 صفحه، به شمارگان دویست جلد،  به قیمت سی‌هزار تومان، از سوی انتشارات سایلاو منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها