دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۰:۱۷
«جست و جو»ی پلیسی دورنمات به ایران رسید

رمان معمایی «جست و جو» اثر فردریش دورنمات، نویسنده و نمایشنامه‌نویس آلمانی به فارسی ترجمه شد و به زودی در ایران منتشر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، این کتاب را همایون نوراحمر به فارسی ترجمه کرده و ترجمه او تا پایان هفته جاری از سوی نشر قطره روانه کتاب‌فروشی‌های ایران می‌شود.

دورنمات این کتاب را در اواسط قرن گذشته میلادی و نوشته و نخستین نسخه آن در سال ۱۹۵۸ میلادی منتشر شده است. وی در این کتاب ماجرای یک افسر مسن پلیس را نقل می‌کند که در آخرین روز کاری خود قبل از بازنشستگی، درگیر پرونده قتل یک کودک می‌شود. ظاهرا قاتل این کودک خیلی زود دستگیر شده و به جرم خود اعتراف می‌کند، اما این اعتراف برای کارآگاه داستان کافی نیست و او درمی‌یابد که این اعتراف دروغین است و او با یک قاتل سریالی سر و کار دارد. با اینکه پرونده در دفتر پلیس بسته می‌شود، اما کارآگاه پیر به خانوداده این کودکان قربانی قول می‌دهد که عامل اصلی این جنایت‌ها را دستگیر کند.

این رمان بارها دست‌مایه اقتباس‌های تلویزیونی و سینمایی قرار گرفته از جمله فیلمی که در سال ۲۰۰۱ میلادی از سوی سینمای هالیوود و با کارگردانی شان‌پن تهیه شد.

دورنمات بیشتر به عنوان یک نمایشنامه‌نویس شهرت دارد و برخی از نمایشنامه‌های او در ایران با ترجمه حمید سمندریان منتشر شده است. سال گذشته نیز نمایشنامه «ملاقات با بانوی سالخورده» اثر این نویسنده با کارگردانی سمندریان در تئاتر شهر تهران روی صحنه رفت.

انتشار برخی از داستان‌های پلیسی این نویسنده، که در سال‌های اخیر از سوی برخی ناشران ایرانی دنبال شده است، جنبه جدیدی از آثار او را به علاقه‌مندان ایرانی آثار پلیسی نشان داد.

دورنمات، در پنجم ژانویه سال ۱۹۲۱میلادی، دیده به جهان گشود. او عمده شهرت خود را مدیون تاثیر بی چون و چرا بر تئاتر حماسی (Epic) و همکاری درازمدت با پیشگامان این گونه تئاتر (افرادی همچون برتولت برشت) است.

تجربیات قابل ملاحظه دورنمات از زندگی در سالهای جنگ جهانی دوم، در آثار او به شکل انکارنا‌پذیری خود را نشان می دهد. او نیز همچون دیگر هنرمندان این عصر در اروپا به علت زندگی در توفان جنگ، نگاهی تلخ و در عین حال تاثیرگذار بر وقایع زندگی دارد.

دورنمات بین سالهای ۱۹۴۵ تا ۱۹۴۶ اولین نمایشنامه‌اش را با نام آلمانی (Es Steht Geshrieben) به اتمام رساند و منتشر کرد. 

وی در کنار آثار اولیه‌اش در عرصه نمایشنامه‌نویسی، گاه به کار تصویرگری نیز می پرداخت و از جمله چند کتاب از آثار اولیه‌اش را خود تصویرگری کرد. از این آثار و طراحی های او یک بار در سال ۱۹۷۶ نمایشگاهی در نورنبرگ ترتیب داده شد.

پس از چندین بار تجربه و موفقیت های جزیی و شکست های کوچک سرانجام او با نگارش «رومولوس کبیر» به اولین موفقیت بزرگ خود دست یافت و در تئاتر آلمان به عنوان نویسنده‌ای صاحب سبک شناخته شد. شهرت او با نمایشنامه دیدار با عنوان آلمانی «Der Besuch Deralten Dame» به سال ۱۹۵۶ به امریکا نیز راه یافت و دیدار به عنوان اثر نمونه‌ای او در آنجا شناخت شد. با چند سال فاصله پس از آن اثر معروف فیزیکدان ها با عنوان آلمانی«Die Physiker» در سال ۱۹۶۲ با استقبال فراوان در امریکا شهرت او را جهانی ساخت.

پس از آن زندگی دورنمات در نگارش مداوم آثار نمایشی و فعالیت های مختلف دیگر همچون سخنرانی های متعدد، نگارش مقالات فلسفی و فعالیت های بشردوستانه گذشت.

دورنمات و آثارش گاه بسیار جنجالی بودند. در آوریل ۱۹۴۷ تماشاگران اولین نمایشنامه‌ای که او نوشته بود، با جنجال و زد و خورد با هم سالن را ترک کردند و این نقطه شروعی بود که رویه خاص دورنمات را تا زمان مرگش مشخص می‌سازد.

این نویسنده چهاردهم دسامبر ۱۹۹۰ در نوشاتل درگذشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط