چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۰
ادبیات مقاومت نویدبخش است

احمد خیری نوشت: در این چهار دهه‌ای که از انقلاب اسلامی می‌گذرد ادبیات مقاومت چه ازنظر کمی و چه به لحاظ کیفی شکل و ساختار خوبی به خود گرفته است اما تا نقطه مطلوب فاصله داریم.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) احمد خیری رئیس اداره کتابخانه و اطلاع رسانی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان: انسان موجودی است که همواره برای بقا و زندگی ایده آل خود تلاش می‌کند و به ناچار در این مسیر با حوادثی مواجه می‌شود که مقاومت او را می‌طلبد و به تبع آن جامعه نیز برای حفظ روح و جان خود و مقابله با پدیده‌ها که به نوعی با هویت و ارزش‌های او سر ستیز دارند به این امر مهم نیاز دارد و ناچار است برای حفظ حیات و توسعه ارزشهای مرتبط به زندگی این دنیایی و آخرتش مقاومت کند.

مقاومت، یکی از مفاهیم اساسی در قاموس هر ملت است و ریشه در گذشته‌هاي دور دارد. با ظهور اسلام و در سایه‌ آموزه‌های متعالی و زندگی بخش قرآن و همچنین رهنمودهای پیامبر اعظم(ص) مفهوم مقاومت جان دوباره‌ای گرفت.
 
انسان صلح طلب و عزتمند بصورت فطری هیچ زمانی تاب و تحمل زشتی و پلیدی را ندارد و در قالب‌های مختلف ستیز و مقابله خود را به تصویر می‌کشد. شاید به جرات بتوان گفت که کلمه و کلام شیواترین و تاثیر گذارترین سلاح رویارویی با بدی، پلیدی و زشتی ست.

در تاریخ صدر اسلام ادیبان و شاعرانی بودند که با سلاح زبان و بکارگیری ذوق هنری خود در هنگام مقابله با ظالمان به گونه‌ای دیگر به وظیفه خود عمل می‌کردند و به دفاع از ارزش‌های اسلام و قرآن می‌پرداختند.

قرآن کریم به عنوان کامل ترین سند هدایت بشر، مقوله مقاومت را از ضروریات بشمار می‌آورد چرا که بدون آن ظلم و فساد ماندگار و فراگیر خواهد شد. مقاومت با بسیاری از آیات قرآن روابط معناداری دارد و این مفهوم مبتنی بر فطرت توحید و عدالت است.

خداوند در بخش‌های مختلف همچون سوره بقره، نساء و آل عمران با اشاره به حوادث صدر اسلام  ضرورت مقاومت و پایداری را به خوبی تشریح می‌کند. پرداختن قابل توجه  این کتاب آسمانی به این مقوله، می‌رساند که تعالی کمال و سعادت بشر را در سایه مقاومت امکان پذیر می‌داند. این تاکید به ما می‌فهماند که مقاومت یک امر طبیعی محض نیست بلکه قداست و بعد ارزشی نیز دارد. 

ادبیات آینه فرهنگ یک ملت است فرهنگی که در دل و جان انسان‌هاست و به صورت‌های مختلف متجلی می‌شود. ادبیات می‌تواند بر احساسات و اندیشه‌ها، تصمیم سازی‌ها، آینده‌سازی‌ جوامع انسانی تاثیر گذار و تحول آفرین باشد.

ادبیات مقاومت ادبیاتی است که خود را متلزم به پرداختن به آرمان های اقشار مظلوم جامعه  می‌داند و به هر اثر هنری شامل شعر، داستان‌ و نمايشنا، ترانه و سرودهایی گفته مي‌شود که با  توجه به شرایط خاصی تولید می‌شود. این نوع ادبیات واقعیت گرا، فریاد گونه و جریان ساز است و بستری است برای به تصویر کشیدن مظلومیت ها و فرهنگ مقاومت یک ملت.این نوع ادبیات در کشور ما از قداست خاصی برخوردار است و خط و مشی متفاوتی دارد زیرا از خواستگاهی فطری سرچشمه می گیرد و مورد تایید قران و سیره ائمه معصومین (ع) نیز است.

وجه بارز این گونه ادبیات در نوع مضمون و پیامی ست که در آن نهفته است. آثار هنری و ادبی در این قالب،  آینه تمام نمای مردانگی ها و شجاعت مردمی ست که در پی قرنها مقابل ظلم و ستم ایستادگی کردند. دراین نوع ادبیات از ناامیدی و خمودگی خبری نیست در تمام جلوه‌های این نوع ادب نشان از مضمون پایداری، مبارزه و امید است.

مفهوم مقاومت محدود به میدان نبرد نیست هر نوع مقاومتی را شامل می‌شود و همه عرصه‌های فرهنگی، اخلاقی، سیاسی و نظامی را دربر می‌گیرد. این فرهنگ، شمولی عام دارد و هر کس به گونه‌ای در تلاش است تا از آرمان‌ها و ارزش‌ها خود دفاع کند. باور ما بر این است که ادبیات مقاوت ادبیاتی متعهد است و نوعی رشد یافتگی و امید در اندیشه آثار این نوع ادبیات به چشم می‌خورد. هنرمندان و نویسندگان نیز با این التزام، در قالب‌های مختلف هنری و ادبی با خلق آثار مترتبط در تلاش هستند تا در این مسیر ادای تکلیف کنند.

یکی از شاخص ترین عناصر موجود در ادبیات مقاومت، جهانی بودن و بدون مرز بودن آن است. فقط در محدوده مبارزه و پایداری مردم یک دوره خاصی محصور نمی‌شود و فرهنگ و مفاهیم  اصلی آن به دیگر ملت‌ها و نسل‌های بعدی منتقل می‌شود. این ادبیات در هر قالبی ساخته و پرداخته شود  و از هر زوایه‌ای که به آن نگاه شود زبان مشترکی دارد.

در این چهار دهه‌ای که از انقلاب اسلامی می‌گذرد ادبیات مقاومت چه ازنظر کمی و چه به لحاظ کیفی شکل و ساختار خوبی به خود گرفته است اما تا نقطه مطلوب فاصله داریم. با توجه به تمام تلاش‌ها و اقداماتی که در این شاخه از ادبیات صورت گرفته است اما دیده می‌شود که از فرصت‌ها و ظرفیت‌ها به درستی در این راستا استفاده نمی‌شود و آثار خلاقانه و مخاطب پسند کمتر به چشم می‌خورد. امید است که با طرح تولید آثار فاخر، به فرموده رهبر معظم انقلاب بتوانیم کشور را از ادبیات وارداتی بی نیاز کنیم.




 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها