یکشنبه ۲۳ فروردین ۱۳۸۸ - ۱۰:۴۹
تصحیح خالقي مطلق مقابله است، نه تصحیح

«نسخه‌ای که آقای خالقی مطلق از شاهنامه ارائه داده كاری بسيار ستودنی بادقت نظر بالاست كه نسبت به كارهای پيش از خود نيز برتری‌های بسياری دارد و من در تصحيح خود بهره بسياری از آن بردم. اما اين كار ويرايش اشعار فردوسي نيست؛ بلكه مقابله نسخ شاهنامه است.» این نظرات فریدون جنیدی است که می‌گوید به زودی تصحیحش از شاهنامه منتشر می‌شود.

 فريدون جنيدي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) با بيان اين مطلب افزود: با تمام ارزش‌هايي كه تصحيح خالقي مطلق از شاهنامه دارد؛ اما به دليل اينكه اين اثر در معيارهاي ويرايش نمي‌گنجد و در حقيقت يك مقابله است، گره‌كار شاهنامه‌خواني را نمي‌گشايد. 

وي ادامه داد: تصحيحي كه من از شاهنامه صورت دادم در 6 جلد تهيه شده كه يك جلد آن پيشگفتار است و در آن تمام مباحث اجتماعي، فرهنگي، سياسي، پزشكي، نجوم و ساير مسائلي كه در شاهنامه مطرح شده را ارائه كرده‌ام. 

جنيدي اشاره كرد: تصحيح‌هاي سابق از شاهنامه گردآوري هستند؛ نه ويرايش -- و امكان تعیین میزان صحت ابيات را نمي‌دهند. 

جنیدی اظهار داشت: برای اينكه بتوانم صحت ابيات منسوب به فردوسی را بررسی كنم، ۲۸ سنجه (ميزان) در نظر گرفتم. اشعاری كه از فردوسی است مانند آب روان از اين سنجه‌ها عبور می‌كند.
 
اين شاهنامه‌پژوه گفت: سنجه‌هاي در نظر گرفته شده شامل سنجه زبان اوستايي، پهلوي، فارسي دري، شناخت رمز و راز شعر فارسي، شناخت جنگ‌افزارها و نحوه به كارگيري آنها، آرايش سپاه و ميدان جنگ، زندگي اجتماعي ايرانيان در آن دوران، آيين پزشكي، نجوم و غيره است. 

وي مطرح كرد: يكي ديگر از اين سنجه‌ها آيين «سپه كشي» است كه تاكنون در شاهنامه آن را با عنوان «پهلوان» معني كرده‌اند كه كاملا نادرست است. 

جنيدي تأكيد كرد: «سپه كش» فردی است كه كارش جنگ نيست بلكه مسير حركت سپاه را تعيين مي‌كند و از سوي ديگر وسايل و مايحتاج زندگي سپاه از قبيل خوراك، آب و جنگ‌افزارها را فراهم مي‌كند. 

وي يادآور شد: يكي ديگر از مسائلي كه هميشه مطرح شده اما مورد توجه قرار نگرفته است اضافه شدن ابياتي به شاهنامه است كه در اين تصحيح آن ابيات با سايز كوچك‌تر آورده شده و در زيرنويس متن درباره آن‌ها توضيحي داده شده است. 

اين شاهنامه‌پژوه افزود: نزديك به ۱۰۰۰ سال است كه شاهنامه خوانده مي‌شود؛ اما اشكالات و ايرادهاي آن هميشه از نظرها پنهان مانده كه البته با نگاهي تيز مي‌توان اين نواقص را در شاهنامه يافت و به رفع آنها پرداخت. 

وي ادامه داد: اين تصحيح ۲۳ تير سال ۱۳۵۵ آغاز و ۲۳ تير سال ۱۳۸۵ پايان يافت. پس حاصل تلاشی ۳۰ ساله در بازخواني شاهنامه است و من احساس مي‌كنم اتمام اين كار بزرگ تحقيقي بعد از ۳۰ سال در حقيقت جايزه فردوسي به من است. 

وی تأكيد كرد: حدود ۲ سال است كه كارهای مربوط به تايپ، ويرايش و چاپ اين اثر در حال انجام است و امسال ۶ جلد اين كتاب در ۲۲امين نمايشگاه كتاب ايران توسط نشر بلخ وابسته به بنیاد نیشابور ارائه خواهد شد. 

جنيدي یادآور شد: با توجه به اينكه ۲۶ سال است در بنياد نيشابور جلسه‌هاي شاهنامه‌خواني برگزار مي‌كنم و هميشه ديده‌ام جوانان پژوهشگر و علاقمندان به شاهنامه در گره‌گشايي ابيات شاهنامه با مشكل مواجه هستند، اميدوارم خورشيد شاهنامه با اين تصحيح خودش را نشان دهد و آينده خوبي را براي شاهنامه‌پژوهان رقم بزند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط