یکشنبه ۳ آذر ۱۳۸۷ - ۱۵:۲۵
از برگزيده شدن در هيچ جايزه‌اي به اين اندازه خوشحال نمي‌شدم

یوسف علیخانی از برگزیدگان جایزه جلال، در حاشیه اختتامیه این جایزه که عصر دیروز برگزار شد، گفت: از برگزیده شدن در هیچ جایزه‌ای به اندازه جايزه جلال خوشحال نمی‌شدم. همیشه عده‌ای از همه جایزه‌های ادبی عیب‌جویی می‌کنند. اما این‌ها با نقد پرمایه فاصله دارند و چندان شایسته اعتنا نیستند._

یوسف علیخانی برگزیده جشنواره ادبی جلال در حوزه داستان به خاطر مجموعه داستان «اژدها کشان» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: از برگزیده شدن در هیچ جايزه‌اي به اندازه جایزه جلال خوشحال نمی‌شدم. 

این داستان‌نویس که یکی از دو برگزیده جایزه ادبی جلال‌آل احمد در بخش داستان و رمان است، درباره ریشه‌های علاقمندی‌اش به آثار و نوشته‌های جلال آل‌احمد توضیح داد: من درقزوین درس خوانده‌ و بزرگ شده‌ام. از کودکی در محل زندگی‌ام تنها داستان‌های جلال آل‌احمد و محمود دولت‌آبادی را می‌خواندم و در آن شرایط تنها الگوی من در نوجوانی، جلال بود. 

وی در پاسخ به سوالی درباره علت برگزیده شدن داستانش در بخش داستانی جایزه جلال گفت: فکر می کنم منشا توجه و علاقه من به فرهنگ مردم و بازتاب آن‌ در آثارم، آن دسته از آثار جلال باشد که در آن‌ها با جدیت به فرهنگ مردم پرداخته است. 

وی افزود: همه وقایع داستان‌های من در یک روستا اتفاق می‌افتد. جلال کسی است که از مردم روستا می‌نوشته و من هم دوست دارم از روستا بنویسم. در این داستان‌ها به بررسی ذهنیت آدم‌های داستان درباره عقاید غلط و درست، خرافه‌ها، باورها و سنت‌هایشان می‌پردازم.

این نویسنده که در حاشیه برگزاری اختتامیه جایزه جلال آل‌احمد سخن می‌گفت، تاکید کرد: «اژدها کشان» هم یکی از داستان‌های مجموعه «قدم خیر مادربزرگ من بود»، است. من در این داستان سعی داشته‌ام دیالوگ‌ها شکل محلی خود را حفظ کنند؛ دیالوگ‌هایی که در  حقیقت، از زبان مردم الموت شنیده می‌شوند.

علیخانی در پایان افزود: بخش دیگر کارهای من تحقیق درباره فرهنگ مردم است. هم‌اکنون مشغول جمع‌آوری قصه‌های مردم الموت هستم. جلال هم برای طالقان زادگاهش می‌نوشت و در حوزه این‌گونه تحقیقات، سبک و شیوه‌ای منحصر به‌فرد و مختص به خودش را در ایران پایه‌ریزی کرد.

اين نويسنده از ضعف نقد ادبي در ايران انتقاد كرد و گفت: من تمام نقد‌هاي مثبت و منفی از «اژدها کشان» را در وب‌سایت شخصی خود قرار داده‌ام؛ اما اعتقاد دارم هیچ‌کدام نقدی پرمایه نیستند. کسی اثر من را به صورت علمی بررسی نکرده است که اگر چنین بود، بی‌شک موجب پیشرفت من می‌شد.

به باور این نویسنده بدگویی‌ها در کنار هر فعالیتی شکل می‌گیرد و این‌گونه غرض‌ورزی‌ها شایسته اعتنا نیست. وی در این‌باره تصریح کرد: همیشه عده‌ای از تمام جایزه‌های ادبی عیب‌جویی یا بدگویی می‌کنند. در مورد سایر جایزه‌ها نیز شاهد چنین رفتاری هستیم. اما این‌ها با نقد پرمایه فاصله دارند و چندان شایسته اعتنا نیستند. 

به گفته علیخانی برخی از افراد به او توصیه کرده بودند برای دریافت جایزه ادبی جلال در مراسم پایانی آن حاضر نشود. وی این‌گونه توصیه‌ها را بی‌اهمیت دانست و ادامه داد: چرا باید برای جایزه حاضر نشوم؟ اثر من توسط یک هیات داوری، «شایسته» شناخته شده است. چنان‌چه کسی به این مسئله اعتراض دارد، بنویسد و دلایل خود را بگوید.

جایزه جلال آل‌احمد، عصر دیروز با برگزاری مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان، در تالار وحدت به کار خود پایان داد.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط