چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۰
دستگاه‌های دولتی ملزم به خرید کتاب از نویسندگان استانی شوند

«محمد انصار» نویسنده و پژوهشگر جوان گرگانی که دغدغه های پژوهشی اش مدام او را راهی کتابخانه ها، کتاب فروشی ها و مراکز پژوهشی می کند، وضعیت کتاب و کتاب خوانی در شهرش گرگان را همچون سایر نقاط ایران می داند و معتقد است: وضعیت و سرانه مطالعه یک مشکل همگانی در سطح کشور به شمار می آید و در میان نسل جوان به نسبت کهنسالان و میانسالان کم است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از استان گلستان،محمد انصار مولف کتاب «محله سبزه مشهد گرگان» افزود: معتقدم به خاطر این وضعیت مطالعه و کم میلی به کتاب خوانی کمتر کسی امروزه رغبت می‌کند که کتاب فروشی تاسیس کند کما اینکه در شهرم گرگان بعد از سال‌ها هنوز تعداد کتاب فروشی‌هایی که صرفا کتاب عمومی عرضه کنند به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد.

وی ادامه داد: از سویی دیگر یکی از مسائلی که با آن روبرو هستیم این است که نسل جوان «چه» و «چگونه» خواندن را نمی‌داند و در فضای مجازی بعضا به مطالعه مطالب بی ارزشی می‌پردازد که با خود آفاتی را نیز به همراه دارند در حالی که شایسته است جوانان بدانند  که هر چیزی ارزش دانستن و خواندن ندارد.

نویسنده کتاب «پیر سرپیر» در ادامه به وضعیت پژوهش و نشر کتاب‌های پژوهش محور پرداخت و اظهار کرد: از آن جا که بنده در زمینه گرگان شناسی پژوهش می‌کنم، وضعیت نشر این گونه کتاب‌ها را مناسب نمی‌دانم زیرا اخلاق پژوهش در آن رعایت نمی‌شود. همچنین معتقدم در نشر آثار هیچ گونه نظارت علمی نداریم و متأسفانه هر کسی به خودش جرأت می‌دهد در این حوزه کتاب بنویسد و در این میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گویی فقط به مسائل امنیتی و سیاسی و اخلاقی را مدنظر می‌گیرد و بر اساس آن به کتاب‌ها مجوز چاپ و نشر می‌دهد و انگار با کیفیت آثار کاری ندارد؛ در حالی که به نظرم می‌بایست یک هیات داوری جهت نظارت بر کیفیت کتاب‌ها تشکیل شود و سپس آن‌ها منتشر شوند.

در ادامه محمد انصار که 19 مقاله پژوهشی‌اش ویژه مفاخر و اماکن استان گلستان در دانشنامه گلستان منتشر شده است درباره طرح‌های فصلی تخفیفی کتاب، گفت: این طرح‌های تخفیفی و تشویقی خوب است هر چند به گمانم تبلیغ و اطلاع رسانی عمومی آن کم است؛ البته معتقدم اگر کسی واقعاً اهل کتاب و دانایی باشد به این طرح‌ها توجهی نمی‌کند و هر زمانی که کتابی را لازم داشته باشد خریداری می‌کند.

وی ضمن پیشنهاد برپایی نمایشگاه‌های کوچک فصلی با حضور کتابفروشی‌ها و ناشرین استانی، ابراز کرد: متأسفانه فعالیت‌های صدا و سیما در حوزه کتاب ضعیف است و از آنجایی که نویسندگان و ناشرین مانند تجار و بازاریان سرمایه‌ای ندارند که بتوانند در رسانه‌ها آثارشان را تبلیغ کنند در نتیجه رسانه به خاطر فراگیر بودنش می‌تواند کمک شایانی به توسعه کتاب و کتاب خوانی کند همچنین برپایی و رونق جلسات رونمایی و نقد کتاب در فضاها و اماکن عمومی هم می تواند به تبلیغ کتاب و مولفان کمک نماید.

خالق کتاب‌های «گل‌های محراب» و « کتابشناسی استان گلستان» نشر کتاب را از مهم‌ترین فعالیت‌های فرهنگی یک ملت محسوب کرد و گفت: در این کار مهم، هزار سختی و مشقت وجود دارد که نویسندگان را خسته و دلزده می‌کند که یکی از این مشکلات اساسی فروش آثار است.

وی تصریح کرد: مخاطبان آثار نویسندگان استانی کم هستند و به تبع آن، کتابفروشی‌های استان هم از این آثار استقبال نمی‌کنند.

وی ادامه داد: برخی کتابفروشی‌ها این آثار را خریداری نمی‌کنند بلکه به طور امانتی از نویسنده می‌گیرند و در صورت عدم فروش تا مدتی خاص، کتاب‌ها را به نویسنده پس می‌دهند.

انصار با اشاره به بالا بودن هزینه چاپ، ابراز کرد: ده‌ها کتاب از نویسندگان استان گلستان وارد بانک اطلاعاتی کتابخانه ملی شده‌اند اما هنوز به چاپ نرسیده‌اند و شاید هیچ وقت هم به چاپ نرسند. زیرا هزینه چاپ کتاب به قدری بالاست که ناشر و نویسنده توان سرمایه گذاری آن را ندارد. از سویی دیگر برخی با اهداف مختلف، یکبار وارد عرصه چاپ کتاب شده‌اند و به دلیل عدم استقبال، دیگر سراغ چاپ و نشر را نمی‌گیرند و بعضا حتی پس از ده سال نمی‌توانند کتاب‌های خود را بفروشند.

انصار افزود: جمعه بازار هفتگی کتاب سرشار از آثار کتاب اولی‌هاست و نویسندگان باسابقه نیز حاضر به تجدید چاپ آثارشان نیستند و فقط تعداد محدودی برای بار دوم به چاپ رسیده‌اند.

این نویسنده جوان، خاطر نشان کرد: جالب اینجاست که در برخی از آثار، ناشر و مؤلف یکی هستند یعنی نویسنده به جهت عدم توافق با ناشر و کاهش برخی از هزینه‌ها، حاضر نمی‌شود آثارش را به ناشر بسپارد که این مسئله و مشکلات منجر به عواقب دیگری مانند کاهش حجم و تیراژ کتاب، کوچک سازی قطع کتاب، حذف نمایه، چاپ با دستگاه فتوکپی و ... می‌شود.

انصار در پایان، گفت: پیشنهاد می‌کنم که دولت قانونی تعیین کند تا هر یک از دستگاه‌های دولتی ملزم به خرید کتاب از نویسندگان استانی شوند.

گفتنی است محمد انصار دانش آموخته فقه و مبانی حقوق اسلامی در مقطع کارشناسی ارشد است که نزدیک به یکصد مقاله از وی در نشریات محلی و فصلنامه‌های «فرهنگ گلستان» و «میرداماد» به چاپ رسیده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها