سه‌شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۳
آثار دانشگاهی مشکلات صنعت را واکاوی کنند

رییس دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف گفت: کتاب‌های دانشگاهی باید ضمن آموزش مبانی علوم مربوط به صنعت، مشکلات موجود در این عرصه را بررسی کرده و راهکارهایی برای حل آنها ارایه کنند.

محمود فتوحی فیروزآباد در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در این باره اظهار کرد: در هر جامعه نهادهای مختلفی وجود دارد که نقش‌های متفاوتی را ایفا کرده و وظایف گوناگونی را بر عهده دارند. این نهادها در بسیاری از موارد تنها در صورتی می‌توانند زمینه رشد و توسعه جامعه را فراهم کنند که با سایر نهادهای موجود در جامعه تعامل سازنده داشته باشند. به‌طور مثال صنعت و دانشگاه دو نهاد مهم جامعه هستند که اهداف مختلفی را دنبال می‌کنند. در صورتی که تعامل کافی و ارتباط سازنده میان این دو نهاد وجود داشته باشد، زمینه‌های توسعه اقتصادی جامعه به‌خوبی فراهم می‌شود. 

وی تاکید کرد: ارتباط صنعت و دانشگاه یکی از شاخصه‌های اصلی توسعه‌یافتگی اقتصادی جامعه است. به عبارت دیگر، هر اندازه این ارتباط بیشتر و بهینه‌تر شود، میزان توسعه‌یافتگی جامعه نیز بیشتر خواهد شد. 

بهبود نسبی ارتباط صنعت و دانشگاه
رییس دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف درباره میزان این ارتباط در کشور بیان کرد: در مقایسه با گذشته، ارتباط صنعت و دانشگاه بهبود یافته است. این بهبود نسبی ناشی از توجه دانشگاه‌ها به ضرورت وجود ارتباط میان صنعت و دانشگاه در جامعه بوده است. در این راستا، بسیاری از دانشگاه‌ها دوره‌های تحصیلات تکمیلی صنعت و دانشگاه را راه‌اندازی کرده‌اند.

فتوحی فیروزآباد ادامه داد: اگر بخواهیم میزان توجه به ارتباط صنعت و دانشگاه در ایران را با سایر کشورها به‌ویژه کشورهای توسعه‌یافته مقایسه کنیم، متاسفانه باید بگوییم ایران هنوز با بسیاری از استانداردهای جهانی فاصله دارد. این معضل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا پُررنگ‌تر است. 

حل مشکلات صنعت؛ اولویت مطرح شدن پایان‌نامه‌ها
وی توضیح داد: در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، رساله‌های دکترا و پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشدی با موضوع ضرورت و اهمیت ارتباط صنعت و دانشگاه تعریف می‌شود. اهمیت این ارتباط در کشورهای توسعه‌یافته تا اندازه‌ای است که پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکترای آن کشورها در صورت حل مشکلات صنعت آن‌ها، قابلیت مطرح و تعریف شدن در جامعه را دارند.

مدرس دانشگاه صنعتی شریف افزود: صنعت برق کشورمان در مقایسه با سایر صنایع، ارتباط نسبتا خوبی با دانشگاه‌ها دارد. به همین دلیل این صنعت نسبت به سایر صنایع، خودکفاتر است. البته ناگفته نماند که این ارتباط باید بُرد ـ بُرد باشد؛ یعنی هم باید صنعت به این باور رسیده باشد که به دانش و فن دانشگاه‌ها نیازمند است هم دانشگاه‌ها باید به حرکت در راستای صنعت کشور اعتقاد داشته باشند. 

لزوم توجه به مسایل مربوط به صنعت در کتاب‌ها
رییس دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف در پاسخ به این سوال که «چگونه کتاب‌های دانشگاهی می‌توانند نیازهای صنعت را برطرف کنند؟» گفت: برنامه‌های آموزشی به‌ویژه کتاب‌های مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه‌ها باید به‌گونه‌ای تدوین شوند که ضمن آموزش علوم پایه و مبانی علمی مربوط به صنعت، مشکلات موجود در این عرصه را مطرح کرده و زمینه‌های تبدیل علم به فناوری را فراهم کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر، صنعت کشور نیز باید در راستای حمایت دانشگاه‌ها گام بردارد. به طور مثال، بسیاری از آزمایشگاه‌های موجود در دانشگاه‌ها را به جدیدترین ابزار و فناوری مجهز کند چرا که بسیاری از مشکلات صنعت در همین آزمایشگاه‌ها حل می‌شوند.

فتوحی فیروزآباد کتاب‌های حوزه صنعت را در سه رده طبقه‌بندی کرد و توضیح داد: برخی از کتاب‌های این حوزه، تنها مبنای علمی را به دانشجو منتقل می‌کنند. این کتاب‌ها که اغلب به زبان لاتین یا ترجمه‌شده یافت می‌شوند، بیشتر برای دانشجویان کارشناسی کاربرد دارند. گروه دوم کتاب‌ها، برخاسته از پروژه‌های صنعتی هستند؛ به این معنا که نه تنها یک سلسله تئوری‌ ارایه می‌کنند بلکه اغلب پروژه‌های عملی و کاربردی و نتایج آن‌ها را دربردارند. دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا، مخاطبان اصلی این‌گونه کتاب‌ها را تشکیل می‌دهند.

رییس دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف درباره گروه سوم کتاب‌های حوزه صنعت گفت: این گروه از کتاب‌ها که با عنوان کتاب‌های استاندارد مطرح هستند، مسایل مربوط به صنعت را دربردارند. از این کتاب‌ها کمتر به عنوان کتب دانشگاهی استفاده می‌شود بلکه از آن‌ها به عنوان کتاب‌های مرجع یاد می‌شود. 

ارتباط با صنعت، لازمه تالیف کتاب 
وی در پاسخ به این سوال که «برای بهبود سطح کیفی کتاب‌های حوزه صنعت، چه پیشنهادی دارید؟» گفت: معتقدم نویسندگان این‌گونه کتاب‌ها علاوه بر این‌که باید دانشگاهی باشند، باید با صنعت نیز ارتباط خوبی داشته باشند؛ مشکلات موجود در صنعت را بدانند و راهکارهای بُرون‌رفت از این مشکلات را مطرح کنند.

دکتر فتوحی فیروزآباد کتاب‌های «برنامه‌ریزی تعمیر و نگهداری در سیستم‌های قدرت تجدید ساختار شده» و «ارزیابی ریسک در سیستم‌های قدرت» را به فارسی برگردانده است. وی که از سال 1391 به عنوان رییس IEEE شاخه ایران برگزیده شده، استادتمام گروه قدرت دانشگاه شریف است و حدود ۹ سال به عنوان رییس دانشکده مهندسی برق این دانشگاه در حال خدمت است. از فتوحی فیروزآباد حدود ۱۵۰ مقاله در معتبرترین مجلات برق به چاپ رسیده و بیش از۲۰۰ مقاله در کنفرانس‌های معتبر علمی دنیا ارایه شده است./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها