شنبه ۷ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۱
کتاب‌ فاخری درباره شهید شیرودی نداریم

هشتم اردیبهشت 1392، سی‌و‌دومین سالگرد شهادت خلبان علی‌اکبر قربان‌شیرودی (1334 ـ 1360) است. در این‌ سال‌ها کتاب‌‌هایی درباره این شهید منتشر شده اما آب‌آذری از نویسندگان حوزه دفاع مقدس معتقد است که کتاب فاخری در زمینه شناخت او وجود ندارد و آثاری که به زندگی شهید شیرودی پرداخته‌اند، از نظر ادبی سطح کیفی مطلوبی ندارند.-

مسعود آب‌آذری از نویسندگان ارتش جمهوری اسلامی ایران، در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره کتاب‌هایی که تاکنون درباره شهید علی‌اکبرقربان شیرودی نوشته شده‌، اظهار کرد: متاسفانه آثاری که تاکنون درباره این شهید دوران دفاع مقدس نوشته شده، از نظر ادبی سطح کیفی مطلوبی ندارند و کتاب فاخری در این زمینه تالیف نشده است.

وی با اشاره به کتاب‌های نشر آجا و سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: کتاب‌هایی که تاکنون از سوی این نهاد درباره شهید شیرودی منتشر شده، فقط رویکرد استنادی به زندگی او دارد.

نویسنده «ابراهیم در آتش» افزود: نویسندگان قدرتمندی در این زمینه قلم نزده‌اند. برخی نویسندگان هم بُعد حماسه را به طرز اغراق‌آمیزی در این شخصیت پررنگ کرده‌اند و با آن‌که انتشار این گونه آثار، مخالفت خانواده شهید شیرودی را هم در پی داشت، بار‌ها تجدید چاپ شده است.

به گفته آب‌آذری، نویسندگانی به زندگی شهید شیرودی پرداخته‌اند که تخصصی در امور نظامی و پرواز ندارند. اغراق برخی آثار درباره اجرای عملیات نظامی از سوی شهید شیرودی، متخصصان پرواز را از نظر صحت مطالب دچار تردید کرده است. 

نویسنده «چای آخر» در پاسخ به این سوال ایبنا که «کدام جنبه از زندگی شهید شیرودی هنوز از ظرفیت پرداخت نگارشی برخوردار است؟» افزود: نویسندگانی که به شهید شیرودی پرداخته‌اند بیشتر بر واقعه سر پل‌ذهاب و ماجرای شهادت وی تمرکز یافته‌اند. این در حالی است که آشنایی علی‌اکبر قربان‌شیرودی با احمد کشوری بود که زندگی او را دچار تحول کرد، به آن بُعد عرفانی بخشید و او را در جبهه‌ها هدایت کرد. به پرداخت ادبی این موضوع‌ها کمتر توجه شده‌ است.

زندگی‌نامه و کتابشناسی شهید «علی‌اکبر قربان شیرودی»

علی‌اکبرقربان‌ شیرودی دی‌ماه سال 1334 در قريه «بالا شيرود» واقع در حومه تنكابن به‌دنیا آمد. وی پس از پایان بردن تحصيلات متوسطه در سال 1351 وارد ارتش شد و بعد از سپری کردن دوره مقدماتی خلبانی و دوره خلبانی بالگرد كبرا، به درجه ستوانياری دست‌ یافت. شیرودی در كرمانشاه و در زمان بازگشت امام خميني(ره) به ميهن نقش مهمی ايفا كرد و سرپرستی گروه گشت و حفاظت شهر كرمانشاه را بر عهده داشت. وی از بنيانگذاران كميته انقلاب اسلامی در كرمانشاه محسوب می‌شود.

شیرودی پس از وقوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران لحظه‌ای از جبهه‌های نبرد فاصله نگرفت و با داشتن رکورد بالاترين ساعت پرواز جنگي با بالگرد در جهان تا آن زمان، در ارتفاعات غرب کشور سرسختانه علیه رژیم بعثی می‌جنگید. در طول اجرای عملیات‌های مختلف بارها بالگردش مورد اصابت گلوله‌های ارتش متجاوز صدام قرار گرفت. عاقبت، خلبان شیرودی هشتم ارديبهشت سال 1360 در قره‌بلاغ دشت‌ذهاب پس از انهدام چندين تانك ارتش متجاوز صدام، مورد اصابت قرار گرفت و به شهادت رسيد.

مهم‌ترین آثاری که تا پایان سال 1391 درباره شهید علی‌اکبر قربان‌شیرودی منتشر شده، عبارت است از:
ـ پرواز به عرش اعلی / جهاددانشگاهی، دانشگاه مازندران‏.
ـ راست‌قامتان تاریخ و خاطرات جبهه / حسن ایزدی / ندای اسلام (مشهد).
ـ شهید شیرودی در جنگ تحمیلی با عراق / علی کاظمی / نشر جبهه (قم) / 1361.
ـ شبیخون / سپاه پاسداران انقلاب اسلامی / 1367.
ـ صحبت عشق / وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ستاد امور جنگ / نشر هاد / 1369.
ـ سنجاقک‌ها روی آب‏ / علیرضا پوربزرگ وافی / سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی زمینی / 1373.
ـ لحظه‌های اضطراب‏ / احمد دهقان‏ / دفتر ادبیات و هنر مقاومت‏ / 1373.
ـ مأموریت تمام‏ / احمد دهقان‏ / دفتر ادبیات و هنر مقاومت‏ / 1373.
ـ دروازه‌های عشق / ابوالحسن عمرانی / حبیب(قم) / 1377.
ـ سیمرغ‏ / حجت شاه‏محمدی و سیدامیر معصومی / نشر هفت‏ / 1378.
ـ ستارگان آسمان گمنامی / محمدعلی صمدی / سازمان فرهنگی هنری شهرداری / 1378.
ـ بر بال‌های سیمرغ‏ / عبدالحمید موذن جامی / ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی / 1385.
ـ شهید شیرودی / راضیه تجار / مدرسه / 1386.
-هوانیروز در غرب: حماسه خلبانان هوانيروز در سرپل ذهاب و بازی دراز، به همراه كارنامه شهيد شيرودی/ حجت‌ شاه‌محمدی / ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی‌سیاسی / 1389
-مازندران و سمفونی ایثار / شرح احوال چهار تن از شهدای ارتش استان مازندران، کشوری، شیرودی، خلعتبری و منفرد نیاکی / نقی رضایی/1391

کتاب «شهید شیرودی» راضیه تجار تا سال گذشته (1391) 6 بار تجدید چاپ شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها