سه‌شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۵
هیات رسیدگی به تخلفات ناشران در وزارت ارشاد فعال است

علی اسماعیلی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سلسله گفت‌وگوهای «ایبنا» با نویسندگانی که از سرقت آثار خود در سایت‌های مجازی و کتاب‌های گردآوری گله‌مند بودند،‌ توضیحاتی را درباره وظیفه وزارت ارشاد نظارت مبنی بر نظارت محتوایی بر آثار ارایه کرد. به گفته وی، هیات رسیدگی به تخلفات ناشران برای جلوگیری از سرقت ادبی هم اکنون در این وزارتخانه فعالیت می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اسماعیلی در پاسخ به واکنش‌های برخی  نویسندگان و فعالان حوزه کودک و نوجوان درباره سرقت ادبی به ایبنا توضیحاتی داد.

وی که وظیفه اصلی وزارت ارشاد و معاونت فرهنگی را نظارت محتوایی بر کتاب دانست، تاکید کرد که این وزارتخانه بیشتر به مساله تطابق محتویات کتاب‌ها با معیارهای مورد نظر ارشاد می‌پردازد.

اسماعیلی گفت: تا به امروز درباره مسایلی چون تخلفات ناشران و سرقت‌های ادبی کارهایی صورت گرفته و هیات‌های مختلفی برای رسیدگی به این مسایل ایجاد شده‌اند. هیات رسیدگی به تخلفات ناشران، برای جلوگیری از سرقت ادبی نیز هم اکنون در حال فعالیت است. 

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی اظهار کرد: البته این هیات تا زمانی که شاکی خصوصی وجود نداشته باشد، به این مساله نظارت نمی‌کند و تنها در صورت مطرح شدن ادعا از سوی نویسندگان و مترجمان شاکی، این هیات  اقدامات لازم را صورت خواهد داد. 

وی در پاسخ به این سوال که «چرا بند ۲۳ و ۲۴ قانون حمایت از مولفان و مصنفان اجرا نمی‌شود؟» گفت: اجرای بند ۲۳ و ۲۴ این قانون بر عهده قوه قضاییه است و طبق این دو ماده باید با نویسندگان و خاطیان برخورد قضایی شود.

بند ۲۳ و ۲۴ قانون حمایت از مولفان و مصنفان به شرح زیر است:
ماده ۲۳ « هرکس تمام یا قسمتی از اثر دیگری را که مورد حمایت این قانون است به نام خود یا به نام پدیدآورنده بدون اجازه و یا عالما یا عامدا به نام شخص دیگری غیر از پدیدآورنده اثر منتشر یا عرضه کند به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.»

ماده ۲۴ «هرکس بدون اجازه ترجمه دیگری را به نام خود یا دیگری چاپ یا پخش کند به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد»

 چندی پیش نيز مقام معظم رهبری به استفتاء عرفان نظر‌آهاری، شاعر و نویسنده، نسبت به موضوع سرقت ادبی از آثارش پاسخ دادند و متن پاسخ ایشان در خبرگزاری کتاب منتشر شد. براساس گفته رهبری، در كپى و استفاده و خريد و فروش هر اثرى بنا بر احتياط واجب، رعايت حقوق صاحبان آن اثر، از طريق كسب اجازه لازم است.

به این استفتاء مقام معظم رهبری این‌گونه پاسخ دادند: «به طور كلى در كپى و استفاده و خريد و فروش هر اثرى بنابر احتياط واجب، رعايت حقوق صاحبان آن اثر، از طريق كسب اجازه لازم است و از استفاده و كپی‌برداری بنابر احتياط خودداری كنيد مگر اين‌كه بدانيد كه صاحبان آن اثر كپی برداشتن را اجازه داده‌اند.»

با توجه به این تبادل نظر و پاسخ رهبر معظم انقلاب به این مساله انتشار بسیاری از کتاب‌هایی که به بازار نشر راه مي‌یابند، به لحاظ شرعی صحیح نیست،‌ مگر آن‌که چاپ آن‌ها منوط به کسب مجوز از صاحبان آثار باشد، در غیر این صورت باید بر این دسته آثار خط بطلان کشید.
 
گزارش تکمیلی سلسله گفت‌وگوهای «ایبنا» با موضوع سرقت ادبی در کتاب‌های کودک و نوجوان به زودی منتشر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط