سه‌شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۷:۰۵
«گربه‌سانان» به تاريخ و فرهنگ ايران توجه ويژه دارد

«علي گلشن»، مولفي كه كتاب «گربه‌سانان» او در بخش كودك و نوجوان شانزدهمين جايزه كتاب فصل برگزيده شده است‌، اذعان دارد كه در كتابش علاوه بر بيان ويژگي‌هاي علمي، عادات و رفتار گونه‌هاي مختلف اين پستانداران، نقش اين گونه جانوري را در تاريخ، فرهنگ و هنر ايران بازگو كرده است؛ مسأله‌اي كه تا به حال در كتاب‌هاي مشابه اين اثر مورد توجه قرار نگرفته است.

خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)- كتاب «گربه‌سانان» به عنوان برگزيده بخش علوم و فنون كتاب‌هاي كودك و نوجوان در شانزدهمين دوره جايزه كتاب فصل انتخاب شد. «گربه‌سانان»، ‌نخستین جلد از مجموعه ۶ جلدی «پستانداران ایران» به قلم «علی گلشن» است كه «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» آن را در سال 1389 برای گروه‌های سنی «د» و «هـ» (دانش‌آموزان دوره راهنمايي تحصيلي و دبيرستان) منتشر كرده است.

«علي گلشن» نويسنده و عكاس كتاب «گربه‌سانان» در گفت‌وگو با خبرنگار ما درباره اين اثر برگزيده گفت: هدف از انتشار مجموعه کتاب‌هاي «پستانداران ايران»، آشنايي با گونه‌هاي ارزشمند پستانداران ايران، ايجاد علاقه به حيوانات و ميراث طبيعي و همچنين از ميان بردن ترس و باورهاي نادرست درباره برخي از گونه‌هاي جانوري است.

اين پژوهشگر و نويسنده، ويژگي‌هاي كتاب «گربه‌سانان ايران» را چنين برشمرد: يكي از ويژگي‌هاي اين كتاب استفاده از تصاوير بومي با كيفيت خوب در آن است. در كل تاريخ نشر ايران كتابي درباره پستانداران و گربه‌سانان نداشته‌ايم كه تمام تصاوير آن از گونه‌هاي ايراني تهيه شده باشد. تصاوير اين كتاب را يك گروه 27 نفره عكاس از حيات وحش ايران تهيه كرده‌اند. كيفيت خوب تصاوير و عكاسي از گونه‌ها در داخل ايران، از ديگر ويژگي‌هاي اين كتاب است.

وي در ادامه افزود: بخش اصلي اين كتاب به ويژگي‌هاي علمي، عادات و رفتار گونه‌هاي مختلف گربه‌سانان پرداخته، ولي بخش جانبي آن نقش اين حيوانات را در تاريخ، فرهنگ و هنر ايران بازگو كرده است. اين بخش جانبي به دليل نو بودن آن، يكي ديگر از ويژگي‌هاي كتاب محسوب مي‌شود كه تا به حال در هيچ كتابي مورد توجه قرار نگرفته است. نمونه‌هايي از تصاوير گربه‌سانان را مي‌توان در غارهاي ايران، آثار باستاني، كتيبه‌ها، مينياتورها و ... يافت. توضيحات كتاب درباره اين آثار تاريخي و نقش اين گونه از جانداران در فرهنگ و هنر ايران، مخاطب نوجوان را به اين حيوانات حساس مي‌كند؛ به گونه‌اي كه در فرهنگ، هنر و تاريخ به دنبال نمونه‌هايي از اين آثار مي‌گردد.

گلشن، ساده‌نويسي را ويژگي ديگر اين كتابش برشمرد و در اين‌باره توضيح داد: بعضي كتاب‌هاي علمي آنقدر تخصصي‌اند كه مخاطب عام، به‌ويژه از گروه سني كودك و نوجوان نمي‌تواند با آن ارتباط برقرار كند. اما من تلاش كردم اين كتاب را با قلمي ساده و قابل درك براي مخاطبان كم‌ سن و سال‌تر بنويسم. 

علي گلشن، سال 1355 در تهران متولد شد. او فارغ‌التحصيل رشته مهندسي علوم دامي است و تاكنون از او بيش از 30 مقاله، گزارش و مصاحبه مرتبط با مسائل محيط زيست و حيات وحش در ايران و نشريات انگليسي زبان مجامع بين‌المللي منتشر شده است. «معرفي اسب تركمن در ايران» و مجموعه 4 جلدي «کتاب‌شناسی گزیده برای کودکان و نوجوانان و کتابخانه‌های آموزشگاهی» آثار ديگر اين پژوهشگر و نويسنده است. 

«اقوام ايراني: تركمن‌ها» از مجموعه كتاب‌هاي «ايرانِ من»، «يوزپلنگ ايراني» (دو كتاب براي كودكان و نوجوانان) و «كوچندگان قشقايي» تازه‌ترين آثار گلشن است كه مراحل چاپ را پشت سر مي‌گذارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها