شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۷
کاهش کمی و افزایش کیفی آثار ارسالی به جشنواره نقد کتاب

اسلامی‌اردکانی رونق نقد را نشانه پویایی و شکوفایی علم دانست و گفت: تعداد مقالات در مقایسه با دوره قبل حدود 300 مقاله کاهش داشته اما در برخی از شاخه‌ها شاهد رشد کیفی هستیم.

سیدحسن اسلامی‌اردکانی، دبیر علمی شانزدهمین دوره جشنواره نقد در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، درباره این رویداد بیان کرد: امسال بیش از 700 مقاله شامل آثار ارسالی و جمع‌آوری شده از نشریات مختلف در هیات داوران بررسی شدند. تعداد مقالات در مقایسه با دوره قبل حدود 300 مقاله کاهش داشته اما در برخی از شاخه‌ها شاهد رشد کیفی هستیم.
 
وی با بیان این مطلب که امسال در برخی حوزه‌ها اثر برتر شناسایی نشده است، افزود: جای تاسف است با وجود انتشار کتاب در برخی حوزه‌ها، مقاله انتقادی قابل‌توجه و موثری نوشته نشود. بار‌ها اعلام کرده‌ام و نوشته‌ام، وقتی در حوزه‌ای مقاله‌ای برگزیده نمی‌شود به این معناست که کسی درگیر مسائل جدی نشده است؛ به‌عبارت دیگر ملاک و سنجش‌گری علم، صرفا تولید اثر نیست بلکه چرخش، پایش و نقادی آثار ملاک است.
 
به گفته اردکانی، نشانه پویایی و شکوفایی علم میزان تولید نقد است.
 
دبیر علمی شانزدهمین دوره جشنواره نقد با اشاره به انتشار دفترچه گزارش برگزاری شانزدهمین دوره جشنواره نقد گفت: مطابق دوره‌های قبل، کتابچه ویژه جشنواره نقد همزمان در مراسم اختتامیه توزیع خواهد شد. در این کتابچه آثار راه‌یافته به مراحل مختلف داوری، پدید‌آورندگان و چکیده مقالات برتر و همچنین داوران معرفی شده‌اند. هر اثر با نظر سه داور بررسی شده است.

اردکانی ادامه داد: در‌حالی‌که در حوزه‌های علوم‌اجتماعی‌، علوم‌تربیتی، علوم ارتباطات شاهد حجم قابل‌توجه آثار بودیم در حوزه‌هایی مانند اخلاق، آثار بسیار اندک بود. امید‌واریم جامعه علمی ما به این حوزه که به یک معنا بسیار ریشه‌دار و از سوی دیگر با توجه به طرح مسائل مختلف به‌روز، جدید تلقی می‌شوند، بیش از گذشته توجه کنند. انتشار اندک کتاب در حوزه اخلاق یکی دیگر از دلایل رونق کم نقد در این شاخه است.      
وی درباره دلایل کم‌توجهی منتقدان به برخی موضوعات بیان کرد: عوامل مختلفی دست‌به‌دست می‌دهند تا نقد جدی در حوزه نشر شکل نگیرند؛ درحالی‌که منتقدان می‌توانند حلقه‌ای از چرخه صنعت نشر باشند. مطابق با تصور غالب، ناقد کسی است که با خصومت به پدید‌آورندگان حمله می‌کند؛ درحالی‌‌که چنین نیست.
 
 اردکانی بیان کرد: ناقد در دنیای مدرن واسط بین پدید‌آور، ناشر و مخاطب علاقه‌مند است. ناقد به مخاطب کمک می‌کند تا با آگاهی، دست به انتخاب بزند و داوری درباره اثر را بیاموزد. این نگاه به کارکرد نقد، احتمال خرید کتاب را افزایش می‌‌دهد؛ بنابراین ناشران داخلی نیز باید مانند ناشران حرفه‌ای دنیا به سمت بهره‌مندی از منتقدان بروند و از آن‌ها برای نوشتن نقد، دعوت کنند.
 
وی درباره دیگر دلایل ضعف تولید نقد ادامه داد: طی دو دهه اخیر شرط انتشار مقاله در نشریات علمی و پژوهشی این است که مقالات انتقادی نباشند؛ چراکه تصور می‌شود مقالات انتقادی، نوآورانه نیستند. نبود کارگاه‌های آموزش نقد نیز از دلایل بی‌توجهی به نقد کتاب است.
 
اختتامیه در شانزدهمین دوره جشنواره نقد ساعت 15 تا 17 یکشنبه (24 آذر‌ماه) در سرای کتاب موسسه خانه کتاب برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها