یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۶
آئین‌نامه جدید اهل قلم تقریبا کامل شده است/ تشکیل باشگاه اهل قلم تا هفته کتاب

نیکنام حسینی‌پور، اجرای آئین‌نامه جدید اهل قلم در نمایشگاه را قابل‌قبول ارزیابی کرد و گفت: تلاش کردیم در حد مقدور و با چشم باز در این مسیر حرکت کنیم و البته هنوز نواقصی در این جریان وجود دارد.

نیکنام حسینی‌پور، مدیرعامل موسسه خانه کتاب در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره جریان اهداء بن به اهل قلم در سی‌و‌دومین دوره نمایشگاه کتاب با توجه به بازبینی آئین‌نامه بیان کرد: بازبینی در آئین‌نامه اهل قلم موجب شد تا برخلاف سال‌های گذشته، نظم قابل‌قبولی در جریان اهدا بن شاهد باشیم.
 
وی با تاکید بر جایگاه خانه کتاب به‌عنوان حامی اهل قلم واقعی افزود: یکی از آثار وجود نگاه کمّی‌ در آئین‌نامه قبلی در نمایشگاه امسال نیز دیده شد، مانند تبلیغ‌‌ «ارائه خدمات چاپ کتاب» یا «به راحتی نویسنده شوید»! آیا می‌توان به راحتی نویسنده شد؟! موسسه خانه کتاب، رویکرد خود را پشتیبانی از اهل قلم واقعی قرار داده است.

بازخورد‌های مثبت و چند انتقاد
حسینی‌پور ادامه داد: علاوه‌بر باز‌خورد‌های مثبت قابل‌توجه از سوی مراکز معتبر علمی از‌جمله مرکز دائره‌المعارف اسلامی، بازبینی این آئین‌نامه پیشنهاد‌ها و البته چند انتقاد را به دنبال داشت.

از نگاه سلیقه‌ای پرهیز کردیم
مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب با  بیان این مطلب که تلاش شد در بازبینی آئین‌نامه از نگاه سلیقه‌ای پرهیز کنیم گفت: همچنان برای دریافت پیشنهاد دغدغه‌مندان آمادگی داریم.
 
وی درباره مصادیق انتقاد‌ها بیان کرد: انتقاد از پیش‌بینی هزینه برای ارزیابی کتاب‌ها در آئین‌نامه جدید نشان می‌دهد، منتقدان به بند‌‌های پیشین بی‌توجه بوده‌اند. در بند‌های قبل آمده است، افراد عضو و مورد وثوق انجمن‌های علمی و صنفی با معرفی به‌عنوان اهل قلم شناخته می‌شوند.
 
حسینی‌پور افزود: نویسندگانی که عضو هیچ انجمن و یا مرکز علمی نیستند و خواهان عضویت به‌عنوان اهل قلم هستند، آثارشان با دریافت هزینه در هیات بررسی آثار ارزیابی می‌شود؛ بنابراین دریافت 200 هزار تومان از همه اهل قلم مبنای کار نیست، البته به دنبال راهی هستیم که این مبلغ را هم دریافت نکنیم.
 
وی با تاکید بر اینکه آئین‌نامه تقریبا کامل شده است، ادامه داد: آئین‌نامه جدید اهل قلم در حد کمال خود قرار دارد و بند پنج که به شاخص‌های ارائه خدمات اختصاص دارد، تغییر خواهد کرد. برای اعمال تغییرات در این بند،‌ دیدگاه انجمن‌های تخصصی دریافت خواهد شد.
 
مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب بیان کرد: متاسفانه بسیاری از منتقدان، بی‌توجه به چهار بند آئین‌نامه ـ به‌‌عنوان مثال تعریف اهل قلم و دیگر ویژگی‌ها ـ تنها به بند پنج پرداخته‌اند.
 
وی گفت: نمی‌توان با نگاه کمّی و معیار یکسان به صاحبان اثر خدمات ارائه کرد؛ به‌عبارت دیگر حتی باید کمیت ارائه خدمات به نویسندگان حوزه‌های مختلف در آئین‌نامه تعریف شود.
 
حسینی‌پور تاکید بر لزوم رفع نگاه کمی در بند پنج آئین‌نامه جدید اهل قلم افزود: کمی‌گرایی در ارائه خدمات یکی از معایب آئین‌نامه قبلی و فعلی بود؛ بنابراین تلاش شد، همزمان با برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شاخص‌های بند پنج را تکمیل کنیم.
 
وی با اشاره به مصادیق تلاش‌ها برای تکمیل شاخص‌‌‌های بند پنج آئین‌نامه در نمایشگاه کتاب ادامه داد: فهرست‌نگار، مصححان نسخه‌های خطی و سند‌پژوهان بین اهل فن به‌عنوان مولف شناخته می‌شوند، اما تلاش آن‌ها روی جلد با عنوان «به کوشش» و یا «به اهتمام» درج می‌شود. آثار این افراد در نمایشگاه از طریق پایگاه‌های معتبر از‌جمله شابک و کتابخانه ملی بررسی شد و در ردیف اهل قلم قرار گرفتند.
 
وی افزود: علاوه‌براین نویسندگان مقالات دائره‌المعارف‌ها، نویسندگان و تدوین‌کنندگان واژه‌نامه‌های تخصصی و همچنین برگزیدگان جشنواره‌های مختلف از‌جمله خوارزمی، فارابی و کتاب سال جمهوری اسلامی نیز از اینکه در آئین‌نامه دیده شدند ابراز رضایت داشتند.
 
حسینی‌پور با تاکید بر رویکرد این موسسه برای مزیت‌سازی جشنواره‌های کتاب‌محور گفت: موسسه خانه کتاب در حال برنامه‌ریزی برای مزیت‌سازی جشنواره‌هاست. در نظر است علاوه‌بر اهدا جایزه مادی، موفقیت و کسب افتخار برای برگزیده جایزه کتاب سال و دیگر جشنواره‌ها، مزیت‌های دیگری نیز داشته باشد.
 
وی ادامه داد: امسال در نمایشگاه کتاب برای برگزیدگان جایزه کتاب سال، اهداء بن به‌عنوان یک مزیت در نظر گرفته شد.
 
مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب افزود: در نظر داریم با نهاد‌های قانون‌گذار رایزنی کنیم تا برای این برگزیدگان مزیت‌های دیگری از‌‌جمله ارتقاء درجه علمی، معافیت‌های بیمه‌ای و یا تسهیلات بانکی پیش‌بینی شود.
 
حسینی‌پور بیان کرد: بسیاری از صنوف در نمایشگاه کتاب با معرفی افراد صاحب صلاحیت کمک قابل‌توجهی در شناسایی اهل قلم واقعی داشتند. تلاش کردیم در حد مقدور و با چشم باز در این مسیر حرکت کنیم و البته هنوز نواقصی در این جریان وجود دارد.
 
وی با تاکید بر اهمیت ایجاد سیستم شناسایی اهل قلم ادامه داد: یک شناخت سیستمی باید شکل بگیرد تا افرادی که حتی عضو سایت اهل قلم نیستند، سال آینده از طریق صنوف و انجمن‌ها شناسایی و به‌طور مکانیزه از خدمات بهره‌مند شوند. برای شناسایی این افراد روش‌هایی را نیز در نظر داریم؛ از‌جمله در حال شناسایی مترجمان، شاعران، مصححان و نویسندگان صاحب‌نام از طریق رایزنی با ناشران بزرگ هستیم.

حسینی‌پور گفت: افزون‌بر مشاهیر به برگزیدگان و جوانان صاحب اثر با کیفیت نیز توجه شد. حتی به پدیدآورندگان جانباز، مددجو، برگزیدگان جشنواره‌های دانش‌آموزی و یا ساکن مناطق محروم نیز با توجه به معیار‌ها و بررسی مدارک توجه داشتیم.

شناسایی اهل قلم واقعی با تشکیل باشگاه اهل قلم
مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب درباره ایجاد باشگاه اهل قلم گفت: در حال ایجاد درگاه «باشگاه اهل قلم» در سایت اهل قلم هستیم.
 
وی ادامه داد: اعضای باشگاه با توجه به معیار‌هایی که در حال تدوین است، انتخاب می‌شوند. ایجاد «باشگاه اهل قلم» به ما فرصت می‌دهد تا افرادی که شغلشان پژوهش، ترجمه، تصحیح و یا نویسندگی است، شناسایی کنیم. به‌عبارت دیگر اهل قلم واقعی از افرادی که از سر تفنن به تولید کتاب می‌پردازند تفکیک می‌شوند.
 
حسینی‌پور با تاکید بر استفاده از دیدگاه انجمن‌‌ها برای تعیین معیار‌‌های عضویت پدید‌آورندگان در باشگاه اهل قلم بیان کرد: از هر انجمن خواسته شده تا پدید‌آورندگان مورد تایید و همچنین معیار‌های خود برای عضویت آن‌ها در باشگاه اهل قلم را به ما اعلام کنند.
 
وی افزود: بنابراین موسسه فقط آثار و صلاحیت پدید‌آورندگانی را بررسی می‌‌کند که عضو انجمن و یا مراکز علمی نیستند.
 
مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب درباره پیش‌بینی زمانی ایجاد «باشگاه اهل قلم» گفت: در حال برنامه‌ریزی هستیم و امید‌واریم تا هفته کتاب موجودیت این باشگاه اعلام شود. ارائه خدمات  و تسهیلات به پدید‌آورندگان براساس تعداد اعضای  باشگاه اهل قلم انجام می‌شود.
 
باشگاه قلم به دنبال کاهش تعداد اهل قلم نیست
حسینی‌پور ادامه داد: تاکید دارم با ایجاد «باشگاه اهل قلم» ما به دنبال کم کردن تعداد اهل قلم نیستیم، بلکه همان‌طور که پیش از این نیز گفته‌ شده هدفمان کیفی‌سازی و شناسایی اهل قلم واقعی است. بی‌تردید مترجمان خُبره خیلی کمتر از 4000 هزار مترجم ثبت شده در سایت اهل قلم است یا حتی در حوزه‌های دیگر هم به همین شکل باید دقت کرد.
 
وی درباره تشکیل کمیته علمی برای ارزیابی آثار گفت: این کمیته با تقاضای صاحب اثر تشکیل می‌شود؛ بنابراین به دنبال ایجاد بار اضافی برای موسسه خانه کتاب نیستیم. اعضا آن هم متناسب با هر موضوع برای داوری با همفکری انجمن‌های علمی، فرهنگی و صنفی دعوت می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها