یکشنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۸
کتاب‌های خارجی گران است باید فکری به حال ارز برای کتابخانه‌ها کرد

حمید مهدی‌قلی درباره مشکلات تامین منابع خارجی و ارتباط با ناشران کشورها گفت: نوسانات ارز مشکل جدی برای تامین منابع کتابخانه‌ای دانشگاه صنعتی شریف به وجود آورده است و روز به روز ارتباط ما با این ناشران کمتر می‌شود.

حمید مهدی‌قلی، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره اصلی‌ترین چالش‌ها و معضلات در حوزه کتابخانه‌های دانشگاهی گفت: خوشبختانه در حوزه تامین منابع، مشکل چندانی با ناشران داخلی نداریم و این امر تا حدودی روند ثابتی دارد؛ اما در رابطه با خرید منابع خارجی، به علت بالابودن قیمت‌ها و مشکل تهیه و انتقال ارز، با چالش‌های جدی روبرو هستیم. بنابراین، اصلی‌ترین چالش‌ و معضل در این‌باره گران بودن و مشکل انتقال ارز برای کتاب‌های خارجی است.
 
وی در پاسخ به این پرسش که آیا با ناشران خارجی در خصوص تامین منابع کتابی و مقالات در ارتباط هستید یا خیر توضیح داد: چند سالی است که ارتباط کمتری با ناشران خارجی آن هم به صورت مستقیم داریم. البته برای پایگاه‌های علمی از طریق کنسرسیوم وزارت علوم با ناشران خارجی ارتباط برقرار می‌کنیم. دبیرخانه این کنسرسیوم در ایرانداک قرار دارد و با همکاری نمایندگان دانشگاه‌ها در این مرکز، خرید‌های جمعی برای اعضا و با نظر آن‌ها انجام می‌‌شود.
        
مهدی‌قلی با اشاره به نحوه دسترسی دانشجویان و مراجعه‌کنندگان به منابع کتابخانه‌ای دانشگاه شریف خاطرنشان کرد: اطلاعات کتاب‌ها و نشریات در وب سایت کتابخانه موجود است و دسترسی به این اطلاعات برای همه برقرار است. اما، دسترسی به متن کامل چاپی و یا دیجیتالی منابع فقط به اعضای کتابخانه محدود می‌شود.

 وی درباره سرعت به‌روز شدن منابع کتابخانه‌ای دانشگاه صنعتی شریف گفت: کتابخانه دانشگاه صنعتی شریف تلاش می‌کند از نظر منابع فنی و مهندسی به روز باشد. در مورد تهیه کتاب‌های منتشر شده در کشور نسبتا موفق هستیم و کتاب‌های خوب و جدید را خریداری می‌کنیم؛ ولی برای خرید کتاب‌های خارجی متاسفانه محدودیت وجود دارد و در حال حاضر خرید اغلب کتابخانه‌های دانشگاهی به خرید از نمایشگاه‌هایی نظیر نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و نمایشگاه انجمن ناشران بین‌المللی محدود می‌شود.
 
رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف ارتباط بین کتابخانه‌ها را امری ضروری دانست و گفت: ارتباط بین کتابخانه‌ای امری بسیار مفید است. هیچ کتابخانه‌ای نیست که تمام منابع علمی رایج کشور یا جهان را داشته باشد. بنابراین، لازم است که کتابخانه‌ها ابتدا از امکانات سایر کتابخانه‌ها مطلع باشند و ثانیا بتوانند از منابعی که خود در اختیار ندارند ولی در کتابخانه دیگری هست، استفاده کنند.
 
به گفته مهدی‌قلی‌ کتابخانه‌های داخلی برای ارتباطات بین هم می‌توانند از روندی نظیر "طرح امانت بین کتابخانه‌ای و یا طرح غدیر" ایرانداک استفاده کنند. البته بهتر است هزینه این گونه طرح‌ها مستقیما روی دوش متقاضی (دانشجو) قرار نگیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها